10 kysymystä ja vastausta positiivisesta kasvatuksesta

Jaa tämä sivu

Mitä on ilo olla yhdessä – positiivinen kasvatus?

Se on lapsilähtöinen kasvatusmetodi, missä yhdistyy positiivisen psykologian, positiivisen pedagogiikan ja positiivisen vanhemmuuden taidot. Keskeisinä asioina ovat muun muassa lapsen vahvuuksiin ja voimavaroihin keskittyminen, lapsen optimistisuuden ja resilienssin vahvistaminen, positiiviset rajat, lapsen ja kasvattajan vuorovaikutuksen vahvistaminen sekä aikuisen positiivinen kasvu.

Positiivisen kasvatuksen teoriapohjaa avataan täällä. Positiivinen kasvatus pähkinänkuoressa

Mitä hyötyä positiivisesta kasvatuksesta on?

Kotona positiivinen kasvatus vahvistaa lapsen ja vanhemman vuorovaikutusta sekä lisää koko perheen hyvinvointi. Tavoitteena on helpompi ja sujuvampi arki, jossa niin vanhemmat kuin lapset voivat kukoistaa ja koko perhe voi hyvin.

Lapsiryhmässä positiivinen kasvatus vahvistaa aikuisen ja kasvattajan yhteyttä ja lisää yhteistyötä. Se tekee toiminnasta sujuvampaa ja vahvistaa lapsen hyvinvointia. Koko ryhmän on mahdollisuus kukoistaa.

Viekö tämä paljon aikaa?

Aluksi, kun lukee, harjoittelee ja opettelee uusia asioita, vie se jonkin verran aikaa. Kuitenkin kun pääsee alkuun, asiat sujuvat nopeammin. Ei tarvitse käydä lapsen kanssa loputtomia valtataisteluja ja oma hyvinvointi paranee. Se aika, minkä laitat itsesi ja lapsesi hyvinvointiin, maksaa varmasti itsensä takaisin.

Loppujen lopuksi:

Positiivinen kasvatus säästää aikaa, voimavaroja ja hermoja.

Miten saan tietoa positiivisesta kasvatuksesta?

Paras tapa saada tietoa on tämä sivusto. Tämän lisäksi järjestämämme kurssit ja koulutukset.

Tiedot blogijulkaisuista, tapahtumista ja materiaalista löytyy positiivisen kasvatuksen facebook-sivuilta,  Instagramista ja  twitteristä. Niiden seuraajaksi kannattaa liittyä, jotta pysyy ajan tasalla kaikesta positiiviseen kasvatukseen liittyvistä tapahtumista.

Blogisivujen kirja-arvostelut ja suositukset osiosta löytyy myös suositeltua kirjallisuutta, jos haluaa omatoimisesti tutustua positiivisen kasvatuksen eri osa-alueisiin, kuten positiiviseen pedagogiikkaan, positiiviseen psykologiaan ja positiiviseen vanhemmuuteen.

Maksaako tämä jotain?

Mielestäni hyvien kasvatustaitojen tulisi olla kaikkien saatavilla. Omiin arvoihini kuuluu se, että tietoa ja taitoja tulisi jakaa. Siksi pidän blogia, jossa kaikki tieto, harjoitukset ja tuki ovat kaikkien saatavilla. Materiaalipankkini ja e-kirjani ovat ilmaisia.

Koulutukset ja kurssit ovat maksullisia, mutta niissäkin tavoitteena on niin edullinen hinta, että niihin olisi jokaisen mahdollista osallistua.

Pitääkö kaikki sitten olla aina vaan iloista ja positiivista?

Kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin kuuluu myös negatiivisten tunteiden tunnistaminen ja käsitteleminen. Ne ovat osa meitä, eikä niitä ole tarpeen piilottaa tai poistaa. Hyvä tunnekäsittely ja emotionaalinen älykkyys ovat elämän tärkeitä osa-alueita. Joten ei, kaiken ei aina tule olla iloista ja positiivista.

Mites kasvattajien hyvinvointi?

Vanhempien hyvinvointi ja tarpeet ovat yhtä tärkeitä kuin lasten.

Positiivisen kasvatuksen kokonaisuudessa on otettu huomioon myös vanhempien ja muiden kasvattajien jaksaminen ja hyvinvointi. Tarkoitus on, että koko perhe tai ryhmä voisivat hyvin. Tärkeintä on se, että on ilo olla yhdessä. Aikuisen positiivinen kasvu (lisää tietoa täältä: Aikuisen positiivinen kasvu) on yhtä tärkeää kuin lapsen positiivinen kasvattaminen.

Onko tämä vapaa kasvatusmenetelmä?

Positiivinen kasvatus ei ole vapaa (salliva) kasvatustyyli. Positiiviseen kasvatukseen kuuluu rajoja ja rakkautta eli se kuuluu lapsilähtöisiin, ohjaaviin ja neuvoviin kasvatustyyleihin.

Minulla on kasvatustilanne, johon en löydä vastausta tai materiaalia sivuilta?

Laita minulle sähköpostia osoitteeseen tiia@positiivinenkasvatus.fi. Kirjoitan tällä hetkellä blogia vanhempien ja muiden kasvattajien toivomien aiheiden pohjalta. Teen tätä työni ja oman perhe-elämän ohella, joten harjoitukset ja materiaalipankki laajenevat sen mukaan, miten aikani riittää. Pyrin kuitenkin vastaamaan kaikkien toiveisiin mahdollisimman pian! ?

Jäikö joku kysymys mieleesi ja kaipaat vastausta?

Laita postia tiia@positivinenkasvatus.fi