Jaa tämä
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Kuvakommenteissa – minä ja mun bff; lenkillä parhaassa seurassa; kerran tiimi aina tiimi. Kysymysstatuksia – Kuvaa minua yhdellä sanalla; laita kommenttikenttään laulu, josta tulen mieleen; kerro missä tapasimme ensi kerran. Somen kanavat täynnä ystävyyteen liittyviä kuvia, statuksia ja kommentteja. Ja miksipä ei?

Ystävät ovat elämän tukia. Ystävien kanssa voi jakaa huolia ja murheita. Tuki voi olla joko aineellista, emotionaalista tai informatiivista. Saamme rakkautta, jotka tuovat merkityksen tuntua ja lisävät positiivisia tunteita. Ystävät jakavat arjen ja juhlan. Avaavat ovia ja lohduttavat sulkeutuneiden edessä. Jotkut ystävyyssuhteet ovat koko elämänpituisia, jotkut tulevat ja menevät, toiset jäävät lyhyiksi vierailuiksi ja jotkut kestävät kaikki ylä- ja alamäet.

Tänään keskitämme katseemme siihen hyvään mitä ystävyyssuhteet tuovat elämäämme.

Päivän miete: Miten pidän huolta ystävyyssuhteista? Miten huomaan hyvän ystävissäni? Miten vahvistan ystävyyttämme?

Seitsemän vinkkiä ystävyyssuhteen vahvistamiseen

1.Anna aikaa

Varaa tarpeeksi aikaa ystävyyssuhteiden ylläpitämiseen. Kuten parisuhde, myös ystävyyssuhteet tarvitsevat aikaa, huoltamista ja toisen muistamista.

2. Ilmaise ihailua, arvostusta ja kiintymystä

Ilmaise itseäsi verbaalisesti, fyysisesti tai käyttäytymisen kautta. ”Sinä olet tärkeä”, ”Ihana nähdä sinua”. Halaus ja silitys. Toisen asioiden hoitaminen, kun hän on sairaana. Sanoja ja tekoja ystävyyden vahvistamiseksi.

3. Hyödynnä hyvä onni

Nauti ystävien menestyksestä ja onnesta. Iloitse ystäväsi onnesta, hänen onnensa voi olla myös sinun onnesi. Mielestäni vanha sanonta: Jaettu suru on puolikas suru, jaettu ilo on moninkertainen ilo sopii tähän mainiosti. Menkää kakkukahveille juhlimaan ystävän uutta työpaikkaa, mene mukaan kaverin liikuntabuumiin tai auta vauvan hoidossa.

4. Hallitse konflikteja

Hyvässäkin ystävyyssuhteessa riitoja ei voi välttää, mutta voi valita millä tavalla tappelee. Hyväksy myös ikävät tunteet ja huonot ajat. Anna anteeksi ja pyydä anteeksi.

5. Halaa

Fyysinen kontakti on tärkeää myös ystävyyssuhteissa. Halaus, silitys, taputus olalle. Positiivinen fyysinen kontakti lisää yhteyden tunnetta ja vahvistaa ystävyyttä.

6. Jaa sisäinen ajatusmaailmasi

Yhteiset rituaalit, unelmat ja tavoitteet sitovat ihmisiä toisiinsa. Muistele yhteisiä hyviä hetkiä. Keksi vaihtoehtoisia tulkintoja huonoille. Mitä opimme? Miten asiat muuttuivat?

Istumme saman pöydän ääressä ja jokaisella meillä on kännykät edessä. Havahdun miettimään, että tätäkö ystävyytemme on? Olemme yhteydessä muuhun maailmaan, mutta emme toisiimme.

7. Luo ”media-vapaa” – alue

Luo tilaa vain keskusteluja varten. Ole läsnä, kuuntele ja keskustele. Jos tuntuu, että ystävilläsi (tai sinulla) on vaikea olla ilman kännykkää, niin sopikaa tapaamisia jonnekin missä kännykän käyttö ei ole mahdollista. Esimerkiksi uimala, juoksulenkki tai paintball-kisa.

Mitä jos ystävyyssuhteita ei ole?

Sonja Lyubomirskyn mukaan ystävyys ei vain tapahdu, se tehdään. Tämä ei ole monelle mitenkään helppo tehtävä ja varsinkin aikuisena uusien ystävyyssuhteiden aloittaminen on haasteellista. Kuitenkin tähänkin voisin todeta: Ei ole koskaan liian myöhäistä saada hyviä ystäviä.

  1. Ole rohkea – hakeudu ihmisten seuraan ja osoita kiinnostuksesi.
  2. Varaa aikaa – luo yhteisiä aktiviteetteja ja ole säännöllisesti yhteydessä.
  3. Kommunikoi – anna itsestäsi (ajatuksia, toiveita, pelkoja jne) ja vastavuoroisesti kuuntele myös samoja asioita toiselta täydellä huomiolla

Lisää uusien ystävien etsimisestä: Kuinka saada ystäviä

Päivän harjoitus: Kerro tänään ystävällesi, mitä hyvää hän tuo elämääsi ja miksi hän on sinulle tärkeä? Osoita ystäväsi tärkeys elämässäsi. Kerro miksi alunperin halusit olla hänen ystävänsä.

”Sinä olet valtavan huumorintajuinen aivan omalla tasolla. Yksi syy siihen, että ollaan ystäviä on se, että saat mut aina nauramaan. Ja nauru on tärkeää tässä maailmassa. Oot naispuolinen John Cleese”, vastaan ystävälle hänen kyselyynsä parhaista ominaisuuksistaan. Asian pohdinta nostaa lukuisia hyviä muistoja vuosien varrelta. Siksi pidänkin näistä kysymyksistä. Usein toisen hyvien ominaisuuksien pohdinta tai ensitutustumisesta tai muusta nostaa myös hyviä yhteisiä muistoja. Hyvän kierre on valmis.