Positiivinen vanhemmuus (positive parenting) on nousussa maailmalla ja joka vuosi ilmestyy uusia teoksia, jotka avaavat positiivista vanhemmuutta eri näkökulmista.
Yksi positiivisen vanhemmuuden perusteoksista on Rebecca Eanesin The newbie’s guide to positive parenting. Se avaa positiivisen vanhemmuuden filosofiaa, joka perustuu lapsen ja vanhemman (tai kasvattajan) vahvaan henkiseen siteeseen, kunnioitukseen, ennakoivaan vanhemmuuteen, lapsen empaattiseen ohjaamiseen sekä positiiviseen kurinpitoon. Kaikki nämä vahvistavat lapsen ja vanhemman vuorovaikutussuhdetta ja luovat kotiin positiivisen ilmapiirin.
Kirjassa neuvotaan kuinka siirtyä pelkokasvatuksesta (mm. uhkailu – kiristys) rakkausvetoiseen kasvatukseen. Positiivinen vanhemmuus ei ole salliva kasvatusmetodi. Lapselle asetetaan rajoja, mutta ne tehdään ohjatusti ja hyvän vuorovaikutuksen kautta. Lapsi oppii uusia taitoja eikä toimi pakotetusti. Rebecca painottaa esimerkin voimaa sekä empatian kasvattamista.
Kirja perustuu tutkimukseen, johon yhdistyy Rebeccan oman äitiyden lisäksi paljon tutkimustietoa sekä muuta kirjallisuutta. Kirja ei siis perustu vain yhden äidin havaintoihin lapsista ja kasvattamisesta, vaan siihen on yhdistetty tutkimustietoa ja avattu myös lapsen kehityksen avainkohtia, mm. aivojen kehityksen vaikutukset lapsen käyttäytymiseen.
Kirjassa on paljon asioita, jotka osuvat omaan arvomaailmaani. Rebecca kirjoittaa myös neuvoja vanhemmille, kuinka säilyttää oma hyvinvointi ja säädellä omaa käyttäytymistä (mm. lisätä kärsivällisyyttä). Osa vinkeistä on minun makuuni, osa ei taas toimi omalla kohdalla. Tämä ei kuitenkaan ole kritiikki kirjaa kohtaan. En usko, että mikään kirja on suora vastaus jonkun perhetilanteeseen ja kaikki neuvot täydellisiä omaan elämään tuotavaksi. Oma kasvatustapani on yhdistelmä kaikkea lukemaani ja oppimaani. Jotain sieltä, jotain täältä. Sellainen joka osuu omaan elämäntilanteeseen ja persoonaan sekä arvoihin.
Osa Eanesin ajatuksista ei kohtaa oman ajatusmaailmani kanssa ja osa neuvoista sekä ohjeista jääkin kirjan sivuille siirtymättä arkeeni tai kursseilleni. Mitään ei mielestäni kannata purematta niellä. Jos joku ei tunnu mielekkäältä itselle tai omien arvojen mukaiselta, ei sitä ole pakko toteuttaa. Jokainen perhe on omanlaisensa ja tärkeämpää on opitun soveltaminen omaan elämäänsä kuin kaavamainen toisto.
Lisää kirjailijasta: Positive Parents
Viimeisimmät kommentit