Jaa tämä

Avaan paketin ja kohtaan ensimmäisen yllätyksen. Tämähän on iso kirja! Olen siis koko ajan odottanut samanlaista, ainoastaan eriväristä, jatko-osaa jo tutuksi tulleelle Vuorisen ja Uusitalo-Malmivaaran Huomaa hyvä! – kirjalle.

Jotain tuttua kuitenkin on. Vahvuudet kulkevat tutusti vahvuusvariksen siivillä ja kirja on pullollaan vahvuuskasvatusta useasta eri näkökulmasta.

Kirja alkaa teoriaosiolla, jossa esitellään vahvuusbongailun lähtökohdat. Teoriaosio avaa luonteenvahvuuksien lähtökohdat, hyödyt ja historian. Mistä on lähdetty ja miten vahvuuskasvatus on noussut suosioon ja mitä tutkimukset asiasta kertovat? Kirjassa on laajasti eri tutkijoiden näkemyksiä asiaan, niin kansainväliseltä kentältä kuin arvostettuja suomalaisia asiantuntijoita. Kerrotaan positiivisen kannustuksen voimasta, kehuvetoisuudesta ja hyvän arvioimisesta.

Kasvattajan ja opettajan tehtävä on tarjota jokaiselle lapselle ja nuorelle mahdollisuudet löytää omia vahvuuksiaan ja kiinnostuksen kohteitaan, joissa jokainen voi päästä käyttämään erityistaitojaan parhaalla mahdollisella tavalla. – Huomaa Hyvä! Vahvuusvariksen bongausopas

(kirjoitus jatkuu kuvan jälkeen)
Hyviä sanoja

Kirja on täynnä myönteistä puhetta, jossa positiiviset sanat tuntuvat juurtuvan lukijan mieleen. Tuntuu, että oma hyvinvointi vahvistuu jo kirjaa lukiessa.

Toisessa osiossa esitellään, kuinka luonteenvahvuuksiin voi tutustua, harjoitella ja käyttää niin varhaiskasvatuksessa, erityisen tuen luokassa ja kuinka luonteenvahvuudet toimivat aineenopettajan työkaluina. Kirjoituksissa käsitellään asioita, joidenkin vahvuuksien näkökulmista. Niiden pohjalta saa ideoita muiden vahvuuksien toteuttamiseen samalla kaavalla (tai ihan omalla). Ihan kaikkea, ei siis anneta valmiina, vaan jätetään tilaa jokaisen kasvattajan omalle luovuudelle ja ideoille.

Varhaiskasvatuksen osiossa vahvuusvaris kohtaa muun muassa Rilla Riikinkukon, jonka vahvuutena on reiluus. Tarina, runo ja keskustelutehtävä johdattavat lapset reiluuden vahvuuden äärelle, jota täydentävät vielä toiminnalliset tehtävät.

Kolmannessa osiossa aukeaa tehtävien työkalupakki ja tämä ei ole mikään muutaman pultin ja mutterin pakki, vaan yli SADAN erilaisen tehtävän runsauttaan pursuvan monitoimityökalupakki. Näiden joukosta löytyy varmasti jotain jokaisen mieleen ja tarpeeseen. Yllättävä bonus on se, että tehtäviä on jopa aikuisille käytettäväksi työyhteisössä. Kirjan tehtävät kattavat siis kaikenikäiset, koska kuten todettua on, meillä kaikilla on luonteenvahvuuksia. Ne kehittyvät koko iän ja niistä on hyötyä kaikilla eri elämänalueilla.

Mikä erityisesti lämmitti mieltäni, oli se, että kirjasta löytyy useasta kohdasta vinkkejä myös vanhemmille. Siitä kuinka luonteenvahvuudet ja niiden bongaus otetaan käyttöön kotona (juuri samaa, mitä itsekin opetan). Kirjan ensimmäisessä osiossa löytyy vinkkejä vanhemmalle ja kolmannessa osiossa ”Otetaan vanhemmat mukaan” ohjaa yhteistyöhön vanhempien kanssa usean harjoituksen verran. Positiivinen pedagogiikka ja vahvuuskasvatus ovat myös kodin juttu! Vaikka olenkin sitä mieltä, että kaikki tarinat, harjoitukset ja tehtävät sopivat suoraan myös kotona tehtäväksi, on hienoa, että lapsen kotiympäristö on otettu myös erikseen huomioon. Lapsen kasvatusympäristö on kokonaisuus, johon kuuluu monta aluetta. Mitä useammalta taholta lapsi saa vahvuuskasvatusta, sitä paremmin se toimii!

Kuten sateenkaaren päästä, niin tämänkin kirjan lopusta löytyy aarre. Huikeat 42 liitettä! Vahvuusbongarin huoneentaulu, luonteenvahvuudet kuvina, teksteinä, monia erilaisia tehtäväpohjia bingosta bongaukseen ja niin edelleen. Suoraan käyttöön otettavia, valmiita kuvia ja harjoituspohjia. Ei kun kopiokone laulamaan ja liitteet käyttöön!

Uskon, että liitteissä on vastaus myös alussa pohtimaani kirjan kokoon. Jotta liitteet olisi helppo kopioida omaan käyttöön, on kirjan oltava A4 kokoinen. Pienemmästä kuvasta suurentaminen on a) työlästä ja b) tulos on usein suttuinen.

(kirjoitus jatkuu kuvan jälkeen)

Vahvuuksien puu

Ensimmäiset omat havaintovälineet luonteenvahvuuksien parissa oli muun muassa askartelemani vahvuuksien puu. Kyseinen puu on edelleen työpöydälläni muistuttamassa siitä, mistä kaikki omalta osaltani lähti.

Kun itse aloitin lapsiryhmien kanssa luonteenvahvuusperustaisen työskentelyn kolmisen vuotta sitten, ei kumpaakaan Huomaa Hyvä! -kirjaa ollut vielä olemassa. Tiedon etsiminen ja harjoitusten keksiminen oli suoraan sanottuna hyvin vaivalloista. Nyt tällaista ongelmaa ei enää ole. Näiden kahden kirjan jälkeen luonteenvahvuuksien opetteleminen ja niiden käsittelemisen aloittaminen on todella vaivatonta. Teoriat, esittelyt, toimintatavat, harjoitukset ja tehtävät ovat helposti saatavilla.

Uskon, että vahvuuskasvatus on tulevaisuuden linja, varhaiskasvatuksesta aina koulutien loppuun saakka sekä kotona taaperoista aina pesästä lentämiseen asti (ja miksi ei sen jälkeenkin). Luonteenvahvuuksiin tutustuminen kannattaa aloittaa siis NYT, koska todennäköisesti tavalla tai toiselle, se tulee koskettamaan elämääsi jollain tavalla. Niin, ja tuskin haittaa mainita, että luonteenvahvuuksiin tutustuminen voi oikeasti muuttaa elämäsi suunnan kohti myönteisempää, vahvuustäyteistä elämää.

Kenelle sitten kirjaa suosittelen. Lyhyesti: kaikille. Tämä kirja ei mielestäni koske vain niitä, jotka työskentelevät lasten kanssa tai osallistuvat lasten kasvatukseen, vaan harjoituksia voi soveltaa myös aikuisryhmän, työyhteisön tai minkä tahansa muun ryhmän kanssa, joka haluaa oppia tuntemaan omat luonteenvahvuutensa ja ottaa ne käyttöön omassa elämässään. Luonteenvahvuudet ovat tie parempaan hyvinvointiin. Me, nyt aikuiset, emme ole saaneet tätä oppia omana kouluaikana. Monia taitoja opitaan myös aikuisiällä, joten miksi ei opetella luonteenvahvuuksia juuri nyt (eikä vain harmitella sitä, että miksi meidän kouluaikoina ei opetettu tällaisia taitoja)?

Haluatko tietää lisää kirjan kirjoittajista?

Tiedonjanoisen mielen kannattaa tsekata heidän kotisivunsa.

Lotta Uusitalo-Malmivaara

Kaisa Vuorinen

Suoraan kirjaa tilaamaan?

Tämän PS-kustannuksen kampanjan kautta kirja blogini lukijoille -10€ edullisemmin. Siellä myös aiempi Huomaa Hyvä! – kirja.

Täältä tilaamaan!