Jaa tämä

 ”Iiiiiik”  kaikuu huutoni eteisestä. Nopeat askeleet kulkevat eteisen ovelle ja hämmentynyt katse ohjautuu minuun: ”Onko kaikki kunnossa?”.  ”On! Kaikki on todella hyvin.” vastaan ja korviini kantautuu helpotuksen huokaus ja lisäkysymys. ”Hyvä kiljaisu?”. Nyökkään ja täydennän: ”Innostuksen kiljaisu”. Kiljahduksen takana on innostuminen postista tulleesta paketista. Kiljahduksen yhteyteen kuuluu pieni innostumistanssi, jota eteisen ovella olevat silmät seuraavat huvittuneena. Hetken kuluttua käsissäni on paketin sisältö ja lattialla paperinrippeet. Kuin lapsi jouluna, olen repinyt paketin auki malttamattomana, koska tiesin mitä sisällä on:

Inspiraatiokortit.

Nämä ovat tulleet, niin oikeaan aikaan. Arki ja työ ovat viime aikoina kärsineet inflaatiosta ja inspiraatio kadonnut. Nyt sitä on käsissäni 47 kortin verran. Vihdoinkin työkalut inspiraation löytämiseen ja uudet työkalut arjen pyörittämiseen.

Mitkä ovat inspiraatiokortit?

Inspiraatiokortit ovat Maaretta Tukiaisen tekemät ja Krista Keltasen valokuvaamat kortit, joiden on tarkoitus olla työkalu arjen elävöittämiseen niin töissä kuin kotona. Maaretta on julkaissut aikaisemmin muun muassa Hyvän mielen taidot kirjan ja siihen liittyvät kortit. Niistä lisää Hyvän mielen taidot ovat mielen herkku

Tutkimuksen mukaan inspiraatiosta on monenlaista hyötyä. Se muun muassa vahvistaa kiitollisuuden ja merkityksellisyyden kokemusta elämässä ja lisää koettua hyvinvointia. Ja kukapa ei sitä kaipaisi. Inspiraatiota ei kuitenkaan tällä hetkellä hyödynnetä, niin hyvin kuin voisi ja kortit on luotu tähän tarpeeseen.

Inspiraatiota tarvitaan arjen eri osa-alueilla. Inspiraatiokortteja voi käyttää perheen kesken tai töissä. Ne voivat toimia aamun käynnistäjänä tai jumitilanteen eteenpäin vievänä voimana. Niiden avulla näkökulmanottokyky vahvistuu ja kortin yksinkertainen ehdotus voi johtaa monimuotoiseen ratkaisuun.

Itse tiedän jo, että tulen käyttämään kortteja kotonani arjen rikastajana, parisuhteen virittäjänä ja perheen jumien avaajana. Töissä otan nämä mukaan tiimikokouksiin sekä uusiksi työkaluiksi vetämääni hyvinvointiryhmään.

Jatkan korttien tutkimista. Laitan teen tulemaan ja istun nuuhkimaan uunituoretta pakkaa. Kyllä, nuuhkimaan. Vahvin aistini on hajuaisti ja tuoksut tuovat helposti mieleen muistoja. Samalla tavalla haistelemalla talletan hetkiä muistiini ja nyt haluan painaa muistiini tämän inspiraatiokorttien tutkimishetken. Uusien korttien tuoksuun sekoittuu Vanilla Chai -teen makea aromi sekä tuoksukynttilän öljyinen häivähdys. Nautin hetkestä ja alan selaamaan kortteja.

Löydän kortin, joka sopii täydellisesti tähän hetkeen. 10. Luo tunnelma, joka saa olosi tuntumaan hyvältä. Olen juuri nyt siinä hetkessä. Iltahämärässä, teekupin ääressä, kynttilän valossa, hiljaisessa talossa. Aivoni ovat rentoutuneen virittyneenä sukeltamaan uuteen maailmaan. Tähän asetelmaan kuuluu usein kirja, lehti tai artikkelin lukeminen. Tänään se on inspiraatiokortit.

(kirjoitus jatkuu kuvan jälkeen)

Inspiraatiokortti

Seuraavana aamuna herään innostuneena. Otan pakan käsiini. Haluan mennä tänään intuition voimin ja valitsen kortin umpimähkään. ”Kuvittele, miten ihailemasi henkilö ratkaisisi asian.” Ensimmäinen kysymys pompahtaa päähäni: ”Ketä minä oikein ihailen?” Aivot alkavat hyrräämään ja kuljen kohti smoothiekonetta. Sen sekoitellessa aamupalaani, yrittävät aivoni päästä samaan vauhtiin. ”Mitä ominaisuuksia ihailemissani ihmisissä on?” pohdin. Sehän tässä on mielestäni tärkeää. Ihmiset, joilla on samoja arvoja, jotka tekevät jotain merkityksellistä. Pääsen  arvopohdintaan. Miten toimivat ne ihmiset, joita ihailen ja miten he ratkaisisivat elämäni jumit? Kortti on herättänyt ajatuksia ja pohdintaa, jota en ole olisi varmaan (ainakaan nyt) käynyt, ilman korttia. Pohdinta nimittäin saa minut pysähtymään niiden ajatusten ääreen, mihin olen menossa elämässäni. Elänkö tällä hetkellä arvojen mukaista elämää? Ja miten voisin muuttaa elämääni, jotta saan elämääni enemmän niitä arvoja, jotka ovat minulle tärkeitä? Yhdestä pienestä kortista on lähtenyt liikkeelle suuri syvällinen pohdinta.

Töissä tietokoneen välkkyvä ruutu lasittaa katseeni ja huokaan. Pakko pitää tauko. Otan kortit laukusta ja käyn niitä läpi käsissäni. Korttien kiiltävä ja pehmeä pinta saa kortit valumaan käsissäni rentouttavasti. Kauniit kuvat vilisevät silmissäni ja rauhoitun. Inspiraatiokorteissa on todella kauniit kuvat. Vaikka en koe, että kauneuden ja erinomaisuuden arvostus olisi minun ykkösvahvuuteni, nautin silti kuvista ja niiden rauhoittavasta vaikutuksesta. Pysähdyn tällä kertaa kortin numero 27 kohdalle ”Innostus – Vaali innostusta ja iloa”. Pidän työtäni merkityksellisenä ja usein rakastan juuri sitä, että lasten ja perheiden kanssa on helppo innostua monesta asiasta. Mietin, miten voisin saada lisää innostusta takaisin työhöni. Heitän muutaman idean paperille. Ne menevät seuraavaan tiimipalaveriin.

Lasten mielipiteet ovat minulle arvokkaita ja monesti lapset oivaltavat asioita, joita ei itse näe. Siksi olen illasta varannut aikaa siihen, että poikani kanssa katsellaan ja keskustellaan korteista. Levitän kaikki kortit lattialle ja annan poikani rauhassa katsella kuvia. Luen niiden korttien tekstejä, joista poikani on kiinnostunut. ”Mä pidän noista missä on kukkia.” poikani toteaa. Huomaan samalla silmäyksellä, että aika monessa kuvassa on kukkia, joten joudun tarkentamaan: ”Niin mikä näistä kuvista?” Poikani osoittaa samaa kuvaa, jota olen katsellut eilen illalla. Hymyilen. Poikani jaksaa katsella korttien kuvia kauan. Tuntuu siltä, että kuvien katselu rauhoittaa häntä, mikä sopii hyvin iltasuunnitelmiini. Tästä on sujuvaa siirtyä iltatoimiin ja nukkumaan. Kortit toimivat myös rauhoittumiseen.

(kirjoitus jatkuu kuvan jälkeen)

Lapsi ja inspiraatiokortit

Seuraavana yönä alkaa vastoinkäymisten suma. Lopulta minun tekee mieli piiloutua peiton alle ja aloittaa seuraava (toivottavasti parempi) päivä. Illalla on kuitenkin Maaretta Tukiaisen inspiraatiokorttien lanseerausilta, johon olen ystävällisesti saanut kutsun. Illassa tutustutaan paremmin inspiraatiokortteihin ja tehdään samalla livelähetyksiä korttien käytöstä.

Inspiraatio on eteenpäin vievä voima, joka saa asioita tapahtumaan. Kun teemme demoa ja etsimme päivään sopivaa korttia, valintani on selkeä. Vastoinkäymisistä ja valinnasta seuraavassa videossa.

Ilta on ihana ja antoisa. Saan paljon enemmän kosketuspintaa inspiraatiokortteihin ja niiden tarjoamiin mahdollisuuksiin. Keskustelen muiden ammattilaisten kanssa korttien käyttömahdollisuuksista ja saan jakaa myös omat kokemukseni korttityöskentelystä lasten kanssa.

Illan päätteeksi heitettiin haaste: Miten sinä aiot lisätä inspiraatiota ympärillesi? Tätä jään pohtimaan. 🙂

Maaretasta lisää hänen kotisivuiltaan.