Jaa tämä

Huomenna pyörähtää käyntiin kasvatuskirjahaaste, koska kesä on mielestäni parasta aikaa lukea kirjoja ja minun sydäntäni lähellä on etenkin kasvatuskirjallisuus. Haluan myös kannustaa muita lukemaan kasvatusalan kirjoja. Mutta mitä lukea? Jaan heinäkuussa positiivisen kasvatuksen instagramissa, joka päivä yhden kirjasuosituksen, kirjanlukuvinkin tai muun kirjallisuuskuvan.

Haasteesta lisää täältä. (Haaste artikkelin lopussa)

Osallistu myös mukaan Facebook tapahtumaan. Tapahtumaan tästä .

Joka viikko julkaisen myös yhden blogikirjoituksen, jossa esittelen suomenkielistä ja englanninkielistä positiivista kasvatusta tukevaa kirjallisuutta.

Ensimmäiseen viikkoon olen kerännyt omia lempikirjoja ja kirjailijoita. Kirjoja, jotka ovat lähimpänä työpöytääni ja joihin tartun uudestaan ja uudestaan. Kirjailijoita, jotka ovat syvästi vaikuttaneet kirjoillaan elämääni.

 

Daniel J.Siegel (Tina Payne Bryson + Mary Hartzell)

Aloitin Siegelin lukemisen the whole brain child kirjasta ja sen jälkeen halusin lukea ne kaikki. Siegelin kirjoissa yhdistyi kaikki, mitä itse haluan ja arvostan lasten kohtaamisessa ja kasvattamisessa. Opettava asenne, aivotutkimus ja tietous, rakkauskeskeinen kasvatustapa laitettuna helposti luettavaan ja sisäistettävään muotoon. Paljon käytännön esimerkkejä ja ratkaisumalleja. Lisäksi kuvia, jotka tekevät tilanteista ja teoriasta helpommin ymmärrettävän.

Kirjoista Brainstorm ja Mindsight on myös suomennettu. Toivottavasti tulevaisuudessa myös muut käännetään suomeksi. (vink, vink kääntäjät ja kustantajat)

Daniel J. Siegel on kirjoittanut useita omia kirjoja ja yhteistyökirjoja muun muassa Mary Hartzellin ja Tina Payne Brysonin kanssa.

 

Rebecca Eanes

Rebecca Eanesin kirjojen avulla aloin muodostamaan kuvaa positiivisesta vanhemmuudesta. Eanesin kirjat ovat opettaneet yhteyden, molemminpuolisen kunnioituksen, ennakoinnin, empaattisen johtajuuden ja rakkaudellisten rajojen tärkeydestä kasvatuksessa. Eanesin kirjojen kautta lähdin laajemmalle tutkimukselle positiivisen vanhemmuuden moninaiseen maailmaan. Iloinen yllätys oli, että tänä vuonna saatiin myös kirjojen lisäksi työkirja, jonka avulla on helppo tehdä positiivisen vanhemmuuden harjoituksia.

 

Ruth MacConville, Tina Rae, Kaisa Vuorinen & Lotta Uusitalo-malmivaara, Eliisa Leskisenoja

Positiivinen pedagogiikka on yksi osa kasvatusmenetelmääni. Hyvän huomaaminen, luonteenvahvuudet ja muut arvokkaat asiat ovat osa omaa kasvatustapaani sekä kursseja ja koulutuksia. Aloitin aikoinani MacConvillen ja Raen teoksesta, mutta Huomaa Hyvä! – materiaalin saapumisesta eteenpäin, olen saanut nauttia laadukkaista suomenkielisistä teoksista. Vuorinen ja Uusitalo-malmivaara ovat saaneet julkaistua kattavan ja toimivan positiivisen pedagogiikan paketin, jota voi käyttää niin vanhemmat kuin muut kasvattajat.

Iloinen lisä positiivisen pedagogiikan saralla oli tutustua Eliisa Leskisenojan Positiivisen pedagogiikan työkalupakkiin, joka toi käsille lisää harjoitteita lasten kanssa tehtäväksi.

 

Liisa Ahonen, Anna Tommola ja Sanna Häkkilä, Tiina Huttu ja Kirsi Heikkinen, Kirsi Saukkola ja Taina Laane

Vaikka luen pääosin englanninkielistä kirjallisuutta, löytyy myös suomenkielellä monta hyvää positiivista kasvatusta tukevaa kirjaa. On aivotietoa, arvostavaa yhteyttä, apuja stressin säätelyyn ja kaikkihan me tarvitsemme apua niissä haastavissa kasvatustilanteissa. Näissä kaikissa näkökulma on lapsen kasvuun on rakkaudellinen kohtaaminen, empaattisesti ohjaaminen, tunnetaidot sekä ratkaisukeskeisesti tilanteiden ratkaiseminen.

 

Jaetaan kirjavinkkejä!

Tässä pieni kurkistus omaan kirjahyllyyni ja vinkkejä siihen miten päästä alkuun kasvatuskirjaviidakossa.

Mitkä ovat sinun lempikirjasi? Jätä vinkkisi kommenteihin tai lisää kirjasuositusketjuun positiivisen kasvatuksen facebook sivuilla, instagramissa tai twitterissä.