Jaa tämä

Kaupallinen yhteistyö tunnetaitoja lapselle sivuston kanssa. Kortit saatu arvostelukappaleeksi. Lopussa alennuskoodi ja linkki, joka vie sivustolle.

Pääsin tutkimaan uusia Fannin tunnetaitokortteja kahden taaperon kanssa. Testaaja yksi on oma 1v 9kk tyttöni ja testaaja kaksi 1v 7kk hoitolapsi. Kutsun heitä taapero 1 ja 2.

”Oooh!” tulee taapero 1 suusta, kun korttilaatikko aukeaa ja hetkessä kortit ovat lattialla. Levittelen ne esiin ja taapero 1:llä alkaa käymään niitä läpi, keräten käteensä itselle mieluisia, kun taapero 2 jää lumoutuneena tuijottamaan korttien laatikkoa ja sen kannessa olevia eläimiä. Kuvia osoitellaan, tehdään eläinten ääniä ja nauretaan. Jotkut korttien eläinten ilmeet pysäyttävät ja niitä jäädään harkitsevaisesti tuijottamaan pidemmäksi aikaa. ”Vihainen fanni” tunnekuva on yksi, joka erityisesti aiheuttaa kulmien kurtistusta. Tässä kyse ei ole pelkästään kivoista kuvista, vaan ne aktivoivat myös lasten ajattelua ja tunteita. Vihainen viestitään tällä hetkellä aikuiselle kulmien kurtistuksella. Ihan kuten fanni kuvassa. Varsinkin taapero 1 on tahtoiän ytimessä ja tunnelämpömittari saattaa heittää vihreältä punaiselle sekunnissa ja usein tilanteet menevät lattian kautta raivoten kunnes syliin rauhoittuen.

Joko saa ottaa? Haluan mulle kaikki, heti, nyt!

 

 

Kokonaisuus, jota helppo pitää mukana

Olen aina pitänyt erilaisten korttien käytöstä töissäni, koska ensinnäkin se helpottaa opettamista ja usein myös vastaanottajan oppimista. Korttien kuvat virittävät tunnelman ja tieto taas nostaa keskustelua. Korttien kautta on helppo havainnoida asioita ja viedä keskustelua eteenpäin. Varsinkin lapsille kuvat ovat oppimisessa erittäin tärkeässä roolissa ja niitä näissä korteissa riittää.

Tässä pakassa on ihanaa, että tunnekorttien lisäksi löytyy vielä pulmakortteja, joissa eri tilanteita, mistä lasten kanssa varmasti jokainen kohtaa. On riitelyä, pelkoa, kiusaamista, levottomuutta ja mustasukkaisuutta. Näitä voi suoraan käyttää lapsen kanssa juttelemaan kuvasta ja tilanteesta sekä yhdistää siihen tunnekortteja sekä kätevää tunnelämpömittaria. Pulmakorttien tilannekuvat antavat hyvän alkulähtökohdan keskustelulle. Niitä voi tutkiskella lapsen kanssa ja miettiä, mitäköhän tässä tapahtuu? Kortin takana olevat ohjeet ja kysymykset auttavat aikuista käymään keskustelua lasten kanssa. Sieltä löytyy pulman ratkontaohjeet sekä rupatellaan – osiossa ajatuksia keskusteltaviin asioihin. Omasta päästä ei siis tarvitse korttien kanssa tarinoida, vaan kortit antavat tukea keskustelulle.

Tunnekorteissa tunne ei myöskään ole kirjoitettu etupuolelle, vaan voi ns. ”puhtaalta pöydältä” katsella kuvaa ja lapsen kanssa miettiä, mitä ilme viestii? Mistä tunteesta voi olla kyse? Tunteet eivät myöskään ole vain nimetty yhdellä sanalla vaan, esimerkiksi epävarmuuden alla on lisäksi hämmennys, arkuus, avuttomuus ja varovaisuus. Tässä on osattu ottaa huomioon tunteiden moninaisuus ja monikerroksellisuus. Jokaiseen tilanteeseen kuuluu usein monia tunteita ja tunteissa on eri kerroksia. Mitä syvemmälle pystyy menemään om

Tunnelämpömittari, tunnekortti, pulmakortti sekä ohjekortti.

Käytännöllisiä ja kestäviä

Fanni kirjoissa pidin paljon Linnea Bellaminen kuvituksesta ja sama tyyli toimii myös näissä korteissa. Niin yksilö- kuin tilannekuvat oimivat yhtä hyvin kuin kirjassa. Kortit ovat myös kätevän kokoisia (A5). Ne ovat tarpeeksi isoja, mutta eivät kuitenkaan vie liikaa tilaa. Vaan ne voi laittaa kätevästi vaikka ympyrään tai riviin, kun tekee harjoituksia lapsiryhmässä.

Kortit ovat myös kestäviä ja sitä ominaisuutta arvostaa, kun tekee töitä varsinkin pienten lasten kanssa. Näitä kortteja puristeltiin, väänneltiin. Niistä taisteltiin ja vedettiin eri suuntiin. Niiden päälle kuolattiin, niitä purtiin ja nuoltiin. Niiden päälle istuttiin (myös laatikon) ja niiden alle mentiin piiloon. Silti ne kestivät hyvin.

Kätevä tunnelämpömittari

Tunnetaitoja pienestä pitäen

Aikuinen voi käyttää tunnesanoja puheessa aivan pientenkin seurassa. Lapsen kasvaessa tutut sanat alkavat löytää yhtymäkohtia omaan mieleen ja käyttäytymiseen sekä toisten ihmisten ilmeisiin ja käyttäytymiseen.  Alamme pikkuhiljaa ymmärtämään mitä ovat ilo, suru, pelko, viha ja muut tunteet sekä tunnistamaan niitä itsessämme sekä toisissa. Kunhan meillä on joku, jonka kanssa opetella niitä. Tunnetaitoja opitaan vuorovaikutuksessa toisen ihmisen kanssa. Siksi lapset tarvitsevat aikuista tunnetaitojen opetteluun. Opettamaan tunnesanoja, peilaamaan, tutkimaan tunteita niin kehossa kuin mielessä.

Testitaaperot ovat juuri opettelemassa puhumaan. ”Kuukka”, ”Hau-hau”, ”Äittä”, ”Vettä” ja muut tutut aloitussanat alkavat muodostua. Siksi tämä on mielestäni oivallinen tilanne alkaa harjoitella eri tunnesanoja, Kuvien ja tarinoiden kautta alkaa miettimään eri tunteita. Kortit toimivat siis hyvin aiemmin ilmestyneiden kolmen Fanni-kirjan kanssa sekä varmasti myös seuraavien maaliskuussa ilmestyvien kahden uuden kirjan kanssa.

Fanni-korttien ihanat eläinhahmot.

 

Haluan, haluan, haluan!

Haluaisitko kortit itsellesi? Löydät ne tunnetaitoja lapselle – sivustolta aivan mahtavaan kampanjahintaan. Näistä saat vielä positiivisen kasvatuksen koodilla lisäalennusta – 10%.  Koodi ”positiivinen kasvatus”. Lisäksi kortit tulevat kotiisi ilman postikuluja.

  • Edulliset kampanjahinnat
  • Lisäale -10% ”positiivinen kasvatus” koodilla
  • Ei postikuluja!

Kampanjasta löytyy myös muita uutuuksia. Pääset tunnetaitoja lapselle kampanjasivulle tästä.