Käteeni ilmestyy kirja. Sitten lapsi käpertyy kainalooni ja katsoo minua silmissään toive ”Lue äiti”. Avaamme kirjan ja sukellamme sen avaamaan maailmaan. Useinkaan meidän lukuhetket eivät toteudu perinteisellä aikuinen lukee, lapsi kuuntelee asetelmalla, vaan hetket ovat sekoitus lukemista ja keskustelua. Pysähdymme usein tarinan keskellä ja pohdimme lukemaamme. Sen herättämiä ajatuksia, tunteita ja mielikuvia.
Yhdessä lukeminen tekee hyvää. Se vahvistaa aikuisen ja lapsen yhteyttä. Se auttaa lasta rauhoittumaan. Se lisää lapsen sanavarastoa ja kielellisiä valmiuksia. Lukemista kannattaa jatkaa, vaikka lapsi osaisi jo itse lukea.
Faktatietoja ja kirjavinkkejä lisää lue lapselle sivulta.
Mitä lapsen kanssa voisi lukea?
Melissa Geourgiou: Lari kirjat
Näissä Lari kirjoissa käsitellään kahta aihetta, kasvun asennetta ja itsesäätelyä. Meillä kirjat tulivat heti käyttöön kuusivuotiaan kanssa, jonka kanssa näitä asioita vielä harjoitellaan. Kirjassa on tarina, jossa seikkailee Lari Lihapulla ystävineen. Tarinan lisäksi kirjassa on ohjeita vanhemmille/huoltajille asian lisäkäsittelyyn.
Avril McDondald: Jukka Hukka – sarja
Jukka Hukka – kirjojen kautta on lapsen kanssa mahdollista käsitellä eri tunnetiloja ja harjoitella tunnetaitoja. Kirjassa on tarina ja sen lisäksi harjoituksia, joita voi tehdä yhdessä.
Jukka Hukka – sarjaan kuuluu viisi kirjaa. Jukka Hukka ja Iso Hukka, jossa käsitellään surua ja menetystä. Jukka Hukka ja Varjohirviö, jossa käsitellään pelkoa. Jukka Hukka ja kirjava takki, jossa käsitellään ystävällisyyden taitoja. Jukka Hukka ja Lohikäärmevauva, jossa harjoitellaan rauhoittumisentaitoa ja itsesäätelyä. Jukka Hukka ja hirveä harmi, jossa käsitellään itsetuntoa.
Lisää Jukka Hukista täältä
Sari Markkanen: Tipsu ja oivallusten opus
Valitsin tämän kirjan aikoinaan messuilta sen takia, että sen otsikossa luki ”Tipsu”. Se oli isäni lapsuudessa minulle antama lempinimi. Ostohetkellä en tiennyt vielä, kuinka paljon tulen käyttämään kirjan tarinoita lasten kanssa.
Kirjassa on tarinoita muun muassa ystävyydestä, harmituksen käsittelemisestä, hengityksen hämmästelystä ja soimaavista sanoista. Kirjassa on suositus 6-11-vuotiaille, mutta itse olen käyttänyt kirjan tarinoita menestyksekkäästi jopa kolmivuotiaiden kanssa käsiteltävän asian ymmärtämiseen. Se johdattaa myös mindfulness harjoitusten perusasioihin.
Mitä sä rageet? – tunteita sikaolosta sairaan siistiin ja Mitä sä rageet? – lapsen ja nuoren tunnetaitojen tukeminen
Mitä sä rageet – kirjassa on kaksi osaa. Ensimmäinen kirja on varhaisnuorelle tai nuorelle ja toinen on vanhemmalle/kasvattajalle. Nuoren kirjassa matkataan itseensä, omiin tunteisiin ja pohditaan näitä tärkeitä taitoja. Kuinka tunnistaa eri tunteita, miten toimia tunteiden ja ajatusten kanssa sekä miten ne näyttäytyvät elämässä? Vanhemman kirjassa kerrotaan lapsen ja nuoren kehityksestä ja tunnetaitojen tukemisesta. Kummatkin ovat selkeitä ja varustettu kivoilla kuvilla. Paksuudesta huolimatta todella nopeita lukea ja tietenkin täyttä asiaa.
Parhaimmat tarinat ovat itse kerrottuja
Huomaa hyvä! – luonteenvahvuuskortit
Luonteenvahvuuskortit ovat erittäin hyvä väline lapsen kanssa luonteenvahvuuksien opettelemiseen ja käsittelemiseen. Kuvat tukevat tekstiä ja niitä voi käyttää myös kerronnan välineenä.
Teimme poikani kanssa tarinanpätkiä luonteenvahvuuskuvista. Katselimme kortin kuvaa ja mietimme kuka/ketkä ovat kuvassa, mitä kuvassa tapahtuu, mitä sitä ennen oli tapahtunut, mitä sen jälkeen voisi tapahtua ja millaisia tunteita kuvasta välittyy?
Mäkinen&Suvanto&Ukkola: Eetu, Iitu ja kertomattomat tarinat. Lapsen kerrontataitoja kehittävä kirja
Tässä pääsimme kokeilemaan kokonaisen tarinan kerrontaa. Kirjasta löytyy siis kolme tarinaa pelkästään kuvin ja lapsen on tarkoitus kertoa niistä mieleen tuleva tarina. Sivuilla on myös ”apukysymyksiä”, joilla aikuinen voi tarvittaessa viedä tarinaa eteenpäin, mutta itse olen kokenut ne tarpeettomiksi. Lapsen tarinaa kuunnellessa huomasin niin samanlaisuuksia kuin eroja ajattelussamme. ”Vai sellaista sinulle tuli kuvasta mieleen” ja ”Näin ajattelit hahmon sanovan”, huomasin ihmetteleväni. Kirjan kautta pääsin tutustumaan myös omaan lapseeni paremmin.
Jokaisessa lastenkirjassa on mahdollisuus oivalluksiin
Useimmat lastenkirjat sisältävät jonkun opetuksen tai aiheen, mitä lapsen kanssa voi käsitellä. Itse käytän todella paljon kirjoja, sillä lapsen on usein helpompi käsitellä varsinkin vaikeita aiheita kirjan hahmojen kautta.
Olen kirjoittanut ilmaisen e-kirjan luonteenvahvuuksista. Jokaisen luonteenvahvuuden perässä on kirjavinkkejä, mitä tarinoita voi käyttää luonteenvahvuuden käsittelyn tukena. Lisää kirjavinkkejä voi siis poimia sieltä.
Kirjaan täältä —> Ilmainen e-kirja luonteenvahvuuksista
Viimeisimmät kommentit