Jaa tämä

Kun kirjoitin itsesäätelyn vahvuudesta, mietin päässäni myös kaikkia niitä keinoja, miten aikuinen voi säädellä tunteitaan. Päivässä on usein monta hetkeä jolloin vanhempi tarvitsee itsesäätelyn vahvuutta. Kun pukeminen ei suju, ruokailu ei suju, teinin kanssa kommunikoiminen ei suju tai muuten vaan on pinna kireällä.  Hermot meinaa mennä, kun töissä on kiireistä, to do -listalla on sata asiaa ja siihen päälle vielä lapset tuottaa vaikka mitä päänvaivaa. Olen kuullut vuosien aikana monia tapoja, miten vanhemmat ovat saaneet rauhoituttua vaikeissa tilanteissa. Osa on tuttuja menetelmiä, kuten kymmeneen laskeminen, hengitykseen keskittyminen tai itselleen ”järjen puhuminen”. Osa on ollut enemmän tai vähemmän omaperäisiä. Tässä kymmenen mielestäni hauskinta tai omalaatuisinta kuulemaani tapaa rauhoittaa itsensä, kun hermo meinaa mennä. Osa saa minut vieläkin nauramaan, joka kerta kun muistelen niitä. Sen lisäksi että ne ovat hauskoja, ne ovat myös osoittautuneet toimiviksi. Siksi haluan jakaa ne myös teidän kanssanne.

1. Mainostunnari

Eräs äiti kertoi minulle, kuinka hänen päässään alkaa usein soimaan vanha Biolanin mainos. Siinä lauletaan muun muassa: ”Yks kakkaa, kaks kakkaa, muuta sitten ei tarvitakaan.” Tämä mainos oli naurattanut häntä nuorempana ja muistunut mieleen vauvan kakkavaipparumban aikana. Sen jälkeen, joka kerta kun häntä alkoi ärsyttää jokin asia, vanha mainostunnari muistui mieleen ja sai nauramaan. Kerran hän muistaa olleensa tyttären kanssa kaupassa ja kauppareissu ei ollut mennyt oikein suunnitelmien mukaan. Ajatuksissaan hän oli alkanut laulamaan tätä laulua hiljaa, johon tarkkakuuloinen tytär oli todennut: Hyi, ei saa äiti laulaa vessalauluja kaupassa. Tämä kommentti oli saanut molemmat nauramaan ja ollut sen kauppareissun pelastus.

Huumori ja nauru vapauttavat, joten kannattaa miettiä, mikä asia saa sinut nauramaan.

Jos mainos ei ole tuttu tai muistu mieleen, niin onneksi YouTubesta löytyy nämä vanhat retromainokset: Biolan mainos.

2. Viheltely

Mä vihellän” totesi eräs isä, kun kysyin tunteiden säätelystä. Hän kertoi alkavansa viheltämään, kun hermot alkavat kiristymään ja tekee mieli kiroilla. Sitä hän ei kuitenkaan halua tehdä lastensa edessä. Viheltely pitää suun supussa ja sanat sisällä. Mukavan sävelmän toistaminen ja viheltelyn kautta hallittu hengittely rauhoittaa mieltä. Viheltelystä on tullut jopa eräänlainen koko perheen vitsi. Kun automatkalla takapenkillä tapellaan ja etupenkiltä alkaa kuulua viheltelyä, niin ei tarvitse kauan odottaa tilanteen rauhoittumista. Takapenkillä kyllä tiedetään, miksi isä viheltelee etupenkillä.

3. Itselleen hyssyttely

Jossain vaiheessa tajusin, että vaikka vauvani oli muuttunut jo taaperoksi, jatkoin hyssyttelyä. Tein sitä, koska hyssyttelyn suhina rauhoitti myös minua. Oma äitini hyssytteli meille paljon ja suhina muistutti minua lapsuudesta. Lisäksi auttoi varmasti myös se, että hengitys tasaantui suhinan ansiosta ja sitä kautta myös tunne lieveni

4. Urheiluselostus

Tuttu kaksospoikien isä nauraa ja selittää sitten oman ”salaisuutensa”. ”Olen aina pitänyt urheilusta ja mietin nuorena urheiluselostajan uraa, mutta elämä vei muihin töihin. Tästä taidosta tuli kuitenkin yllättäen hyödyllinen, kun hermot meinasi mennä varsinkin talvella kaksosten ulkopukemisessa. Aloin päässäni selostaa tapahtumia kuin peliä. Hän ottaa hanskan, menee kohti maalia (kättä), alku näyttää hankalalta, mutta sitten maali! Yleisö hurraa. Tässä on juhlan tuntua. Taaperoaikana tein selostusta myös ääneen ja se nauratti poikia niin paljon, että pukeminen meni senkin takia helpommin. Nyt, poikien ollessa jo koululaisia, olen kuullut kuinka he käyttävät samaa selostustekniikkaa hankalista asioista suoriutumiseen. Kai se on jonkinlainen sisäinen kannustaja. ”

5. Hyödyllinen pärinä

Välillä kuulostan ihan helikopterilta, mutta tää on sellainen kikka, joka auttaa mua, joten en välitä.” kertoo vanhempi hymyillen. ”En oikein osaa sanoa, mistä se lähti, mutta varmaan meinasi lipsahtaa suusta se iänikuinen kirosana perrr.. ja sitten kun yritti estää sen tulon, niin se muuttui pärinäksi. Huomasin kuinka se r:n päristely auttoi mua, joten ajattelin, että tämäpä hyvä kikka. Oon nyt käyttänyt tätä kymmenen vuotta ja toimii edelleen.”

6. Ulkomaalainen komentaja

”Alan kääntämään kaikki mun pään sisäiset ajatukset saksankielelle. Jotenkin se, että käyttää aivokapasiteettia kielen kääntämiseen, vie huomion pois ärsyyntymisen tunteesta. Välillä tuntuu, että pääni sisällä asuu saksalainen komentaja, joka käskee rauhoittumaan. Achtung! Sie müssen sich zu beruhigen. (Huomio! Sinun pitää rauhoittua)”

7. Aivot avaruuteen

”Näin kerran sellaisen videon, jossa kuvattiin yhtä henkilöä. Se makasi maassa ja siitä lähdettiin loitontamaan kauemmaksi ja kauemmaksi. Lopuksi se kamera oli ihan avaruudessa asti. Sieltä asti katsottuna ei edes nähnyt koko ihmistä. Siitä videosta tuli ensiksi sellainen mitätön olo, että kuinka pieniä oikeasti ollaan tässä maailmankaikkeudessa. Se tunne kuitenkin muuttui helpotukseksi siitä, että oikeastaan meidän ongelmat on koko maailman mittakaavassa aika pieniä. Se, että se meidän teini-ikäinen paiskoo välillä ovia ja toinen saa raivarit, kun ei saa uutta paitaa, niin ei ole niitä asioita, joista kovinkaan paljon kannattaa hermostua. Välillä ketuttaa niin paljon, että on pakko sulkea silmänsä ja silloin mä muistelen sitä videota ja karkaan ajatuksineni avaruuteen.”

8.Tunneimuri

”Mulla on sellainen näkymätön tunneimuri, jolla kuvittelen, että se imee mun pahat tunteet pois. Kai se on jotain mielikuvaharjoittelua? Tai sitten mä nakkaan ne tunteen laatikkoon ja mietin mielessäni, että rutistan sen laatikon. Mulla on aika paljon kaikkia hassuja mielikuvia, millä yritän hävittää niitä ylimääräisiä negatiivisia tunteita ja puhaltaa savuja ulos pään sisältä. Tykkään sarjakuvista ja animaatioista. Ehkä siksi mun elämäkin on vähän sarjakuvaa.”

9. Täydelliset kynnet

Eräällä äidillä oli tapana hivellä etusormilla peukalonkynsiään, kun halusi rauhoittua. Hän rakasti kynsien hoitamista ja kynsilakkoja. Kynnet toimivat hänelle muistutuksena siitä, että joku asia oli hyvin. Vaikka koko talo olisi kaaoksessa, lapset kurassa ja mies motkotti, niin ainakin hänellä oli yksi asia mikä oli hyvin. Hänellä oli täydelliset, sileät kynnet.

10. Melankolinen muistutus

”Tanssittu koskaan ei Nestorin häitä, maailma houkutti pois morsion soi päässäni usein” toteaa vanhempi. ”Tuntuu, että se toimii, koska on niin melankolinen ja rauhallinen. Se antaa minulle perspektiiviä arkeen. Ei asiat nyt niin huonosti ole, vaikka lapsi heittikin puurolautasen lattialle. Joku ei saanut edes vaimoa. Jonkun kaverina on hylje. Minulla sentään on perhe ja lapsi.”

Mitä sitten itse teen?

Uskon, että ainakin useimmilla on joitain hieman hassuja tai omituisia tapoja, joilla hallita tunteitaan. Minulla toimii tanssi ja musiikki. Meillä kotona soi usein musiikki ja tanssitaan omilla omalaatuisilla tanssiliikkeillämme. Tällä hetkellä soittolistan ykkösenä on Tenavat elokuvan tunnarin laulanut Meghan Trainor: Better when I’m dancin’. Sitten kun hermot ovat kireällä, niin muistelen näitä hetkiä tai laitan musiikkia soimaan ja tanssin tunteen ulos.

Mikä on näistä sinun suosikkisi ja mitä SINÄ teet kun pinna alkaa kiristymään?

Kirjoittajan lisäys: Kaikilta kymmeneltä vanhemmalta on kysytty lupa heidän tarinoiden julkaisuun. Kiitos heille vinkkiensä jakamisesta! ?