Luovuus, Uteliaisuus, Arviointikyky, Oppimisen ilo, Näkökulmanottokyky, Rohkeus, Sinnikkyys, Rehellisyys, Innostus, Ystävällisyys, Rakkaus, Sosiaalinen älykkyys, Reiluus, Johtajuus, Ryhmätyötaidot, Anteeksiantavuus, Vaatimattomuus, Harkitsevaisuus, Itsesäätely, Kauneuden ja erinomaisuuden arvostus, Kiitollisuus, Toiveikkuus, Huumorintaju, Hengellisyys, Myötätunto ja Sisu.
Mistä tässä on kyse? Mikä näitä sanoja yhdistää ja miksi ne ovat niin tärkeitä? Vastaus on luonteenvahvuussanasto. Nämä kaikki sanat ovat luonteenvahvuuksia, joita voi löytää kaikenikäisissä lapsissa ja aikuisissa.
Olen kirjoittanut luonteenvahvuuksista useasti (linkit aiempiin kirjoituksiin artikkelin lopussa). Olen kirjoittanut niiden hyödyistä, kertonut jokaisesta luonteenvahvuudesta sekä kirjoittanut niihin liittyviä harjoituksia. Olen kertonut teoriatasolla ja myös miten ottaa ne käytännössä osaksi kasvatusta.
Tässä kirjoituksessa tärkeintä on kuitenkin se viesti, että jos haluat luonteenvahvuudet osaksi kasvatusta, olet vain 26 sanan päästä aloituksesta tai oikeastaan yhden, jos haluat lähteä käsittelemään luonteenvahvuuksia yksi kerrallaan. Voit aloittaa vahvuuskasvatuksen heti tämän artikkelin luvun jälkeen. Sinun ei tarvitse osata kaikkia, voit aloittaa yhdestä ja ottaa joka viikko uuden sanan. Kyse on kuin uuden kielen opettelusta, vahvuuskielen.
Kun katsoit alun luonteenvahvuuslistaa, saatoit huomata, että osaa sanoista olet jo käyttänyt – ehkä jopa kasvatuksessa. Rehellisyys, sinnikkyys, rohkeus ja anteeksianto ovat mahdollisesti olleet kasvatuksen arvoina tai ystävällisyys ja reiluus osana tapakasvatusta. Mutta tiedätkö omat tai lapsesi vahvuudet? Tai tietääkö lapsesi, mitä vahvuuksia hänessä on?
”Minä olen sinnikäs” toteaa hymyillen kaksi ja puolivuotias lapsi hiekkalaatikolla tehdessään uudestaan ja uudestaan toistuvasti hajoavaa hiekkakakkua. Sydämeni hypähtää ilosta kuullessani tämän lauseen. Olemme puolen vuoden ajan tutustuneet luonteenvahvuuksiin ryhmässä ja nyt se on alkanut tuottaa tulosta. Lapsi on todella sinnikäs ja ihanaa, että hän tietää sen itsekin. Hymyillen vahvistan kuulemaani ”Niin olet. Todella hienosti huomattu”:
Jos et heti osannut löytää listasta omia tai lapsesi vahvuuksia, niin älä huoli. Tutkimusten mukaan vain 1/3 osa ihmisistä osaa nimetä omat vahvuutensa. Anna aikaa vahvuuksien löytämiseen. Voit mennä lopussa olevan luonteenvahvuuslinkin kautta tekemään luonteenvahvuustestin tai tarkastella omaa toimintaa vahvuusnäkökulmasta ja kysellä läheisiltä (perheeltä, ystäviltä tai työkavereilta), mitä vahvuuksia he näkevät sinussa?
Luonteenvahvuuksissa on tärkeää muistaa, että ne ovat myös taitoja, joita voi harjoitella. Voit harjoittelun kautta tulla rohkeammaksi, vahvistaa itsesäätelyä tai vaatimattomuutta. Voit ottaa itselle jonkun tietyn kasvuvahvuuden, harjoitella yhdessä lapsen kanssa tai koko perheenä tai ryhmänä. Muista kuitenkin, että kannattaa harjoitellessa muistaa 80-20 suhde eli 80 prosenttia keskittyä jo olemassa oleviin vahvuuksiin ja niiden käyttöön ja loput 20 prosenttia kehittää kasvuvahvuuksia.
Uskon, että jos omassa koulussa olisi osattu kertoa luonteenvahvuuksista, niin olisin löytänyt kutsumusammattini jo 25-vuotiaana enkä vasta 35-vuotiaana. Ihana on kuitenkin huomata, miten nykyään niin varhaiskasvatuksessa kuin koulussakin toteutetaan vahvuuskasvatusta. Oletko sinä jo kuullut positiivisesta cv:stä, laaja-alaisesta taitojen ansioluettelosta? Ehkä se on jo käytössä lapsesi koulussa. Siihen kannattaa tutustua. Positiivisen Cv:n nettisivuille täältä.
Jos nyt aloittaisit vahvuuskasvatuksen, mistä vahvuudesta aloittaisit? Haluaisitko kertoa lapsellesi, että näet sinnikkyyttä, joka kerta kun hän harjoittelee uutta taitoa vai kiitätkö häntä siitä myötätunnosta, jota hän osoittaa sisarusta kohtaan vastoinkäymisten kohdatessa? Haluaisitko kiittää puolisoasi siitä, että jaksaa huumorilla piristää sinua vaikeina aikoina tai kertoa työkaverille, miten ihanasti hänen innostuksensa tarttuu myös muihin? Vai lähtisitkö miettimään sitä, mitkä ovat sinun vahvuutesi ja kuinka voisit käyttää niitä vanhempana ja kasvattajana? Silloin suosittelen aloittamaan artikkelista vanhemmuuden vahvuudet.
Aloitat mistä tahansa, ei ole väliä miten aloitat, vaan pääasia on se, että aloitat. Ensimmäinen askel on helppo. Yksi sana. Se riittää.
Ihania hetkiä vahvuuskasvatuksen parissa!
Luonteenvahvuuksien kuvaukset ja muut luonteenvahvuuskirjoitukseni löydät täältä.
Luonteenvahvuustesti löytyy täältä. (Sivut englanninkieliset, testi suomenkielinen.)
Tämän tekstin on inspiroinut Joyllan Positive Psychology Practitioner koulutuksen luonteenvahvuudet osio.
Viimeisimmät kommentit