Tarinani

Kun olin 12-vuotias sanoin, että haluan isona paljon lapsia ja pelastaa maailman. Aloitin työt lastenhoitajana 13-vuotiaana ja siitä lähtien lapset ja heidän hyvinvointinsa on ollut sydämeni tärkein tavoite. Olen opiskellut paljon ja etsinyt sitä tapa, millä voisin parhaiten auttaa lapsia ja aikuisia voimaan paremmin.

Koulutustaustani on monimuotoinen, mutta niitä yhdistää yksi ajatus: Halu auttaa muita.

Lähdin nuorena opiskelemaan teatteri-ilmaisun ohjaajaksi sillä ajatuksella, että halusin auttaa muita nuoria. Olin itse nuorisoteatterin kasvatti. Jo kuitenkin opiskelujen aikana huomasin kaipaavani enemmän ja välivuoden jälkeen hain teologiseen tiedekuntaan. Ajattelin että sitä kautta voisin paremmin auttaa muita. Jatkuva itseni kehittäminen vei minut lopulta psykologian opintojen pariin ja sieltä olen löytänyt mieleni ja sieluni kodin. Näiden kaikkien yhdistelmästä on todella paljon ollut hyötyä siinä, miten ja millä tavoin voin jakaa tarvittavaa tietoa ja opettaa taitoja myös muille.

Olen käynyt myös koko ajan täydennyskoulutuksia eri aloilta. Olen käynyt Joyllan Positive Psychology Practitoner koulutuksen, josta valmistuin keväällä 2019. Skeematerapian opinnot, joista valmistuin tammikuussa 2021 sekä lasten tunne- ja tietoisuustaito ohjaajan opinnot, joista valmistuin kesäkuussa 2021.

 

 

Arvot ja työ

Perhearvot ovat aina olleet minulla ykkösenä. Olen saanut sen lapsuudenkodistani. Siksi olenkin tehnyt lasten ja perheiden kanssa töitä aivan 13-vuotiaasta asti. Perheiden hyvinvointi ja jaksaminen on kiinnostanut minua vuosia ja olen tehnyt paljon töitä perheiden hyvinvoinnin edistämiseksi. Tämä työ jatkuu nykyään positiivisen psykologian taitojen ja tiedon jakamisella.

Rakkaus on minulle laajempi käsite kuin romanttinen rakkaus. Se on yhdistelmä yhteenkuuluvuutta, empatiaa, toisen mielen ymmärtämistä, myötätuntoa, rakkauden mikrohetkiä ja tunnetta siitä, että olen osa suurempaa – yhteistä ihmisyyttä. Rakkaus ja ystävällisyys ovat muutosvoimia, jolla voimme kehittyä yhdessä kohti parempaa tulevaisuutta.

Turva tarkoittaa niin fyysistä kuin psykologista turvaa. Kun tunnemme olevamme turvassa ja kehomme sekä mielemme rauhallisessa tilassa, on meillä mahdollisuus olla aidosti läsnä toisille ihmisille, tehdä hyvää, oppia uutta ja kehittää taitojamme.

Reiluus on minulle tasa-arvon edistämistä. Jokaisella tulisi olla samanlaiset mahdollisuudet riippumatta, millaisesta taustasta tulee. Siksi tarjoan paljon tietoa ja materiaaleja sivuillani myös ilmaiseksi, koska tiedän, että kaikilla ei ole varaa ostaa alan kirjallisuutta, materiaaleja, käydä kursseja tai koulutuksia. Tiedon tulisi mielestäni olla kaikkien saatavilla.

 

Perhe

Olen itse kasvanut hyvin perinteisessä duunariperheessä kahden vanhemman ja yhden sisaruksen kanssa. Kaksi aikuista, kaksi lasta, omakoti, auto ja kissa. Idylliseltä kuulostavan alun jälkeen on helpompi kertoa minun kamppailleen myös pitkäaikaissairauden kanssa ja koko perheemme lamavuosien kourissa. Nämä ovat kuitenkin tehneet minusta sinnikkään ja olen oppinut niistä paljon. Mikään vastoinkäyminen ei mielestäni ole hukkaa, vaan jokaisesta takaiskusta ja epäonnistumisesta voi oppia jotain uutta.

Meidän on tehtävä parhaamme sillä tiedolla, mitä meillä on saatavilla. Vaikka se tarkoittaisi, että meidän tulisi opetella uusia tapoja. – Rebecca Eanes

Tätä olen yrittänyt toteuttaa omassa perheessäni. Osan lapsuudenkodin arvoista ja opeista haluan viedä eteenpäin, mutta on myös asioita, joissa sukupolvien ketju on tarpeen katkaista. Tiedämme enemmän lapsen kasvusta ja kehityksestä kuin syntyessäni melkein 40-vuotta sitten. Minun velvollisuus on tehdä parhaani niillä tiedoilla, mitä minulla on nyt eikä jatkaa tavoilla, jotka eivät sovi nykypäivään.

 

Unelma

Ei ole toista yhtä mullistavaa tapaa pelastaa maailma kuin muuttaa tapaamme kasvattaa lapsia. – Marianne Williamson

Pitkään ajattelin, että maailman pelastamisen haaveeni oli liian suuri ja tavoittamattomissa. Pari vuotta sitten näin tämän Mariannen lainauksen ja ymmärsin. Teen tätä työtä jokaikinen päivä. Me jokainen voimme tehdä maailmasta hieman paremman paikan ja tämä on minun tapani.

Unelmani on lisätä ihmisten hyvinvointia. Tavoitteeni on auttaa elämäni aikana mahdollisimman montaa ihmistä kukoistamaan. Siksi olen perustanut positiivinen kasvatus ja positiivinen kasvu sivustot tukemaan ihmisiä ja auttamaan heitä löytämään kukoistuksen ja saavan välineitä niin oman kasvun kuin lasten kasvatuksen, parisuhteen ja työhyvinvoinnin tueksi. Käyn pitämässä koulutuksia, kursseja, luentoja ja teemailtoja ympäri Suomea.

Toivottavasti viihdyt sivuistoillani ja kohtaamme myös kurssilla tai koulutuksissa. Kaikissa kysymyksissä ja tiedusteluissa ota rohkeasti yhteyttä. Olen täällä sinua varten.

 

 

Rakkaudella Tiia

Tämän takana:

Meissä kaikissa on mahdollisuus kukoistukseen. Positiivisen psykologian välinein meillä on mahdollisuus saavuttaa täysi potentiaalimme. Minun tehtäväni on auttaa lapsia ja aikuisia kukoistamaan.

Tiia Trogen

Positive Psychology Practitioner, Tio, TM, Perhetyöntekijä, Kouluttaja, kasvatusbloggaaja, Ilo olla yhdessä! ™ – positiivisen kasvatusmenetelmän kehittäjä