Jaa tämä

Vuoden vaihtuessa monet miettivät uuden vuoden lupauksia. Olen aiempina vuosina tehnyt vaikka minkälaisia lupauksia vaihtelevalla menestyksellä. Olen tehnyt lupauksia itseni paremmasta huolehtimisesta, toisten huolehtimisesta ja globaaleja maailmanparannus lupauksia.

Vuonna 2017 tein muutoksen ja aloin kirjoittamaan tulevalle vuodelle kymmenen lupausta lapselleni.

Viime vuoden lupaukset löytyvät täältä

Rakkaat lapseni,

”Joka ikinen päivä kun heräämme, meillä on mahdollisuus valita mitä annamme maailmalle. Pyydän, valitse rakkaus” (tuntematon)

Lupaan katsoa teitä rakkaudella. Lupaan katsoa käyttäytymistänne rakkaudella. Laitan taakseni vanhentuneet pelko- ja häpeäkasvatuksen. Unohdan seuraamuksiksi naamioidut rangaistukset. Suuntaan kasvattamaan teitä rakkaudella, johtamaan empatialla, vastaamaan tilanteisiin ojennetuin käsin ja ohjaamaan kohti ratkaisua.

”Rakkaus inspiroi. Rakkaus rohkaisee. Rakkaus vahvistaa. Valitse rakkaus.” – Rebecca Eanes

Meidän tehtävämme on tehdä parhaamme sillä tiedolla mitä meillä on saatavilla (Rebecca Eanes)

Uusia tutkimuksia ja tietoa kasvatuksesta tulee koko ajan. Lupaan olla ajan tasalla. Etsiä uutta tietoa ja tarkastella uusia keinoja. Kun laajennan kasvatuksen työkalupakkia, voin vastata paremmin teidän yksilöllisiin tarpeisiin ja toiveisiin. Saan myös tietoa, kuinka vahvistaa yhteyttämme, ymmärrystä ja yhteistyötä.

Samalla kun kasvatan lastani, olen jatkuvasti inspiroitunut kasvattamaan myös itseäni. – Lelia Schott

Mitä enemmän tiedän teidän kasvusta ja kehityksestä, sitä paremmin tunnen ymmärtäväni teitä, teidän näkökulmaanne ja yksilöllisiä tarpeitanne. Lupaan katsoa teitä uteliain mielin ja miettiä asioita teidän näkökulmasta. Olla läsnä ja tarkkailla toimintatapojanne. Kuunnella todella ymmärtääkseni, mitä mielessänne liikkuu ja mieltänne välillä painaa. Katsoa asioita aina omasta ja teidän näkökulmasta.

”Lapset tekevät parhaansa niillä tiedoilla ja taidoilla, mitä heillä on. He vain haluavat ystävällisiä, rakastavia vanhempia uskomaan heihin.” (Carol Tuttle)

Arki voi olla kiireinen ja yhteiskunta hektinen, mutta lupaan hidastaa teidän kohdallanne. Te vasta opettelette maailman tapoja, harjoittelette taitojanne ja lisäätte tietojanne. Lupaan odottaa, kunnes olette valmiita. Pysähtyä seuraamaan askeleitanne. Teen itsesäätelyharjoituksia, jotta en menettäisi hermojani, vaan osaisin kulkea teidän tahtiinne. Olen kärsivällinen, enkä vaadi teiltä mahdottomia, kehittymään tai oppimaan nopeammin kuin teidän on mahdollista. Luotan pienten askeleidenne vievän perille.

”Jos emme saa mahdollisuutta olla oma itsemme lapsuudessa, kehittää itsetuntoamme ja tuntea omaa arvoamme. Voimme viettää koko aikuisuuden etsien sitä.” (Kirsty Lee)

Lupaan auttaa teitä ymmärtämään myös itseänne ja kehittymistä sekä kasvuanne. Ette välttämättä tunnista vielä kaikkia tunteitanne, ymmärrä kehojenne muutoksia tai tiedosta tarpeitanne. Minä autan teitä tutustumaan itseenne, tuntemaan omat vahvuutenne, tiedostamaan tarpeenne ja ymmärtämään aivojenne sekä kehonne kehittymistä. Olen teidän mielenne peili, jotta voitte nähdä itsenne arvokkaina ja uniikkeina yksilönä. Olen kannustava ja kehuva, jotta myös oma sisäinen äänenne kasvaisi positiiviseksi.

”Meidän tulisi antaa lapsillemme kaksi lahjaa: Juuret ja siivet.” (Tuntematon)

Kun uteliaasti tutkitte maailmaa, haluan teidän tietävän, että voitte aina tulla luokseni. Tuli vastaan mitä tahansa, ei ole asiaa, mitä ette voisi minulle kertoa. Lupaan olla turvasatamanne, johon voitte aina palata. Näin teillä on juuret, paikka, johon aina palata. Voitte levittää siipenne, ottaa itsellenne sopivia pyrähdyksiä ja aikanaan lentää maailmalle.

”Jos tarjoamme syliä tai halausta vain kun lapsi raivoaa tai tarvitsee lohdutusta, hän oppii pyytämään näitä ei-toivotulla käytöksellä. Kun sylimme on aina avoinna ja halaamme myös kun kaikki on hyvin, lapsi tuntee olevansa turvassa ja saavansa yhteyden aikuiseen milloin vain. Tämä vähentää ei-toivottua käyttäytymistä.” (Laura Markham)

Lupaan, että halaan teitä, vaikka ette tarvitsisi lohdutusta tai olisitte tunteiden vallassa. Lupaan halata teitä paljon myös rauhallisina hetkinä, hyvinä hetkinä ja ihan muuten vaan. Vahvistan näin yhteyttämme ja kasvatamme luottamusta. Halaus on aina teille valmiina ja sylini teille avoinna – kun sen haluatte.

”Kun lapset pääsevät kosketuksiin luonnon kanssa, he paljastavat vahvuutensa.” (Maria Montessori)

Tulette elämään tällä maapallolla myös paljon minun jälkeeni. Siksi haluan tehdä vastuullisia valintoja, jotta teillä olisi myös terve maapallo, jossa elää ja nauttia sen antimista. Luonnolla on suuri rooli ihmisen hyvinvoinnille ja tarvitsemme metsiä, niittyjä, järviä ja meriä ympärillemme. Niiden puhtaus ja säilyminen on meidän aikuisten vastuulla. Siksi haluan elää niin, että se jää iloksi ja voimaksi myös teille ja teidän jälkeläisille.

”Jos haluat toisten olevan onnellisia ja myötätuntoisia – harjoita myötätuntoa. Jos haluat itse olla onnellinen ja hyvinvoiva – harjoita myötätuntoa.” (Anne Birgitta Pessi)

Kun tarvitsette minua tai teette virheitä, lupaan olla tukenanne. Kun olette surullisia tai pettyneitä, lupaan auttaa teitä. Uskon myötätunnon voimaan ja toteutan sitä kaikissa sen muodoissaan.Osoitan myös itsemyötätuntoa ja pidän huolta itsestäni, jotta minulla on tarpeeksi voimavaroja tekemään parhaani teidän vanhempana.

”Ei ole yhtään tapaa olla täydellinen vanhempi, mutta on miljoona tapaa olla hyvä vanhempi.” (Tuntematon)

Lupaan yrittää parhaani toteuttaessani näitä lupauksia. Uskon sen olevan riittävää vanhemmuutta ja kasvatusta. En pyri täydellisyyteen, en anna velvoitteiden uuvuttaa. Tarjoan parastani – ja uskon sekä toivon sen riittävän teille.

Lapset eivät toivo meidän olevan täydellisiä. He toivovat meidän olevan kärsivällisiä, myötätuntoisia ja katsomaan elämää heidän näkökulmastaan. (Debbie Zeichner)

Lupaan teille nämä asiat uudestaan joka aamu vuoden jokaisena päivänä.

Sillä te olet minun lapsiani ja minä rakastan teitä.

Minä rakastan teitä