Jaa tämä

Väsyneenä, kiireisenä ja selkä-seinää-vasten tilanteissa tulee vanhempana ja kasvattajana mieleen paljon sellaisia keksintöjä  tai apuvälineitä, mitä tarvitsisi lasten kanssa. Jos mitään rajoja eikä fysiikan lakeja olisi, monta asiaa voisi hoitaa toisella tavalla. Tässä listattuna keksintöjä, joita kesälomapäivien päiväunilla pohdiskelin. Ehkä sitten 2080-luvulla.

 

Vakio-äänenvoimakkuuden-säädin

Autoissa on vakionopeuden säätimiä ja hyllystä löytyy lasten darth vader naamioita, joilla voi muuttaa ääntä. Miten kukaan ei ole vielä keksinyt vakioäänenvoimakkuudensäädintä? Kun lapsen äänenvoimakkuus ryhmässä ja usein ihan yksinäänkin tuntuu nousevan keskustelun aikana kovemmaksi ja kovemmaksi, kunnes on korvia raastavan ”kovaa ja korkealta” – tilassa. Huomaa itse olevansa tilanteessa, jossa sadannen kerran sanoo ”käytä sisä-ääntä”, ”olen ihan tässä vieressä” tai ”kokeillaanko TAAS kuiskausta”. Näissä tilanteissa vakio-äänenvoimakkuuden-säädin olisi tarpeen. Sen voi tuunata lapsen mieluiseksi eri kuvilla ja sen voisi saada eri  äänillä kuten navigaattoreissa.

Aikuismalli olisi niitä hetkiä varten kun oma ääni meinaa nousta joko puolison tai lapsen kanssa keskustellessa. Kun ärsyttää, päässä kihisee ja äänenvoimakkuus nousee, koska uskoo, että KUN SANON ASIAN KOVEMMALLA ÄÄNELLÄ, niin se toinen uskoo paremmin.

Tämän keksijä aiheuttaisi kuitenkin kaikkien ”stop yelling, love more” kasvatusoppaiden myynnin romahtamisen, koska huutoon olisi jo valmis ratkaisu. Huutaa saisi vakio-äänenvoimakkuus-naamarin takana vaikka kuinka ja ääni tulisi ulos normaalina, pehmeänä keskusteluäänenä. Miehelle mielellään brittiaksentilla, voisi toimia myös parisuhteen piristäjänä.

PS: Korvia raastavaan ärsyttävään ”mut mä haluan!” vinkumis- ja valitusäänelle voisi keksiä myös oman muuntosäätimen.

Vapaudu-hankalasta tilanteesta-kortti

Pelaamme monopolia ja pidän käsissäni vapaudu vankilasta – korttia. Välillä tällaista voisi tarvita myös tosielämässä. Kauppakassit käsissä, kauhean kuuma, hikinoro valuu selässä, kiire, nälkä, väsymys ja autonavaimet hukassa. Siihen kun saisi käyttää tilannekorttia, joka vapauttaisi tilanteesta ja heittäisi suoraan kotiovelle, niin olisi loppupäivä pelastettu. Varmasti olisi joka perheessä myyntihitti.

Kortilla voisi myös muun muassa siirtää lapsen pissahädän moottoritiellä. Se myös pikarakentaisi autoon seinämän takapenkin tappelevien sisarusten välille, saisi lapset lopettamaan peliajan ilman kitinöitä, nostaisi koululaisen läksyjenteko motivaatiota ja niin edelleen. Eri teemaisia kortteja voisi löytyä taapero, koululais- ja jumbomega teinipaketti.

 Unitili

”Voiko jollekin maksaa, että saisi lisää energiaa?” , voisiko varastoon nukkua?” muistan miettineeni vauvavuosina. Meillä on pankkitilejä, joihin säästää rahaa tiukkoja aikoja varten, mutta miksi ei unitiliä, johon voisi säästää unta? Voisi siirtää viikonloppu-unista arkipäiville. Kesäloman unet voisi siirtää vuoden lopun joulukiireisiin tai vauva-aikaan. Tarvittaessa voisi ottaa eri yhtiöiltä unilainoja, joita maksaa sitten pikkuhiljaa takaisin. Voisi myös ostaa jonkun toisen tarpeettomat unet tai tehdä unien vaihtokauppoja.

Myös eri unenlaatuja voisi olla tarjolla. Kevyt nukkuja voisi ostaa syvempää unta ja levoton nukkuja rauhallista unta. Voisi myös olla unen sisällöntarjoajia. Tarjolla voisi olla seikkailuja, matkailu-unia tai illallisia Gerard Butlerin kanssa.

Ihmisdublikaattori

Se hetki, kun olet tekemässä ruokaa ja kuulet lapsien kinastelevan olohuoneessa. Se hetki, kun olet kylppärissä kädet shampoossa ja kuulet lasin rikkoutuvan. Se hetki, kun olet kuolemanväsynyt ja lapsi alkaa yöllä oksentamaan. Ne hetken, kun olet yksin vastuussa lapsista ja tarvitsisi olla ihmisduplikaattori, joka ottaisi tarvittaessa toisen toimen. Kahden sekunnin kahdennus. Kokkaus jatkuisi ja sinä menisit auttamaan lapsia leikkimään sovussa yhdessä. Suihku voisi jatkua, kun dublikaattori juoksisi tarkistamaan lasivahingon laajuutta. Dublikaattorin voisi myös lähettää töihin niinä pimeinä talviaamuina, kun on yön aikana satanut 30cm lunta, etupihalla odottaa lumityöt ja kaikki liikenne on jumissa.

Samaan sarjaan voisi kuulua myös ylimääräinen käsi – paketti, joka kasvattaisi hetkellisesti ylimääräisen käden. Esimerkiksi vastaamaan puhelimeen, kun toisessa kädessä on kauppakassi ja toisessa kiemurteleva taapero.

(kirjoitus jatkuu kuvan jälkeen)

kaksi äitiä

Poista kaksi varmasti väärää vastausta – oljenkorsi

Haluatko miljonääriksi? – pelissä on monia oljenkorsia, joita voi käyttää oikean vastauksen löytämiseen. Lasten kanssa pulmatilanteissa päässä pyörii kaikki erilaiset ratkaisut. Heitänkö huumorilla, opetellaanko uutta taitoa, toimisiko leikki tai laulu? Tätä oljenkortta käyttämällä voisit poistaa kaksi tilanteeseen varmasti väärää vastausta ja päästä nopeammin kohti ratkaisua.

Näitä voisi myydä megapakkauksissa, koska kyseisiä tilanteita tulee arjessa esiin aika usein. Varhaiskasvatukseen ja kouluihin tilaukset tietenkin työnantajan toimesta.

Ylimääräiset hermot – pakkaus

Joinain päivinä se stressin sietokyky on vain matalampi tai sitten lapset ovat saaneet päähänsä leikkiä uutta leikkiä nimeltä kuinka monella eri tavalla voin ärsyttää äitiä. Silloin olisi erittäin kätevää olla kaapissa ylimääräiset hermot-pakkaus, joista saada hieman enemmän joustovaraa kyseiseen päivään.

Toinen myyntihitti olisi tietenkin lehmän hermot. Ei hermostuisi mistään, vaan olisi rauhaisa kuin heinää mussutteleva lehmä nurmikolla. Näitä monet kursseillani haluaisi ja vielä en ole kenenkään myyjän hyllystä kyseistä settiä löytänyt.

Ylikuumentuneiden hermojen jäähdytyspakkaus voisi myös toimia. Ämpärillinen kylmää vettä päähän ei ole vielä tähän mennessä toiminut.

Kappale ohituskaistaa

Tämä monitoimityökalu kävisi useaan tilanteeseen. Kun olet kello neljän ruuhkassa takapenkki täynnä nälkäisiä, itkeviä lapsia, voisit napata kännykän sovelluksesta palan ohituskaistaa ja tehdä oman oikoreitin kotiin.

Kun ovesta lähtiessä taapero tekee täysstopin pukemisessa, voisit vain laittaa ohituskaistan tilanteen kiertämiseksi ja päivä kulkisi eteenpäin.

Ohituskaistalla voisi ohittaa teitä, tilanteita ja kaikkia mutkia mitä päivään mahtuu.

Ja viimeiseksi…

(kirjoitus jatkuu kuvan jälkeen)

Puussa nukkuva nainen

Ovi Narniaan

tai muuhun salaiseen hengähdyspaikkaan, johon voisi hetkeksi hypähtää oman vaatekaapin ovesta. Aika ei kuluisi muualla ollenkaan. Olisi kuin olisit ollut poissa minuutin, vaikka olisit saanut rentoutua kukkapellolla tunnin verran tai käydä hurjissa, virkistävissä seikkailuissa merten aalloilla.

Haluaisin myös telkkarista sen uunin, jonka toisella puolella on kokki ojentamassa valmiin ruoka-annoksen. Luukkua avaamalla ruokaa pöytään. Olen jo tekemässä ennakkovarausta..

Vaikka mitään näistä ei ole olemassa ja tuskin vielä 2080-luvullakaan, on onneksi joitain oljenkorsia, jotka helpottavat ainakin omaa arkea.

 

Onneksi on olemassa…

Kilauta kaverille – oljenkorsi on monessa tilanteessa erittäin oiva apuväline. Moneen kinkkiseen tilanteeseen olen saanut apua tällä toiminnolla. Käytössä ovat myös muut versiot kilauta omalle äidillekilauta anopille ja viime kädessä myös kilauta ammattiapua – oljenkorsi.

Kysy yleisöltä – kortti toimii vauva-palstalla, facebookin vanhempien vertaistukiryhmissä ja vanhempainilloissa. Jollain muulla voi olla vastaus sinua askarruttavaan asiaan tai kokemus samasta tilanteesta. Näissä täytyy kuitenkin myös muistaa, että toisten vastaus ei välttämättä ole aina oikea. Lopulta on kuitenkin itse vastuussa siitä, mitä vastaa.

Stressipallo, kuplamuovi ja lumisadepallo ovat tämänhetkinen hermopakkaukseni. Puristelu, kuplien napsuttelu ja hileiden ravistelu toimivat ylimääräisinä hermoina ja kestävyyden venäyttelijänä. Ääritapauksia varten on olemassa peltorit ja kyltti ”äiti ei ole juuri nyt tavoitettavissa. Koita myöhemmin uudestaan.”

Ja kahvi. Tämä tuskin tarvitsee tarkempia selityksiä.