Jaa tämä

Itsekehu ei mielestäni ole itsekästä, ylimielistä, röyhkeää tai itsensä korostamista muiden yläpuolelle. 

Itsekehu on mielestäni sitä, että tietää missä on hyvä, mitä taitoja ja vahvuuksia itsellä on ja mistä on itsessään kiitollinen ja ennen kaikkea sitä, että osaa kertoa näistä myös muille. Se on osa hyvää itsetuntemusta. 

Itsekehu on sitä…

…että keskittyy elämässä miettimään niitä asioita, joita on jo saavuttanut eikä vain mieti sitä, mitä siitä puuttuu.

…että miettii enemmän omia vahvuuksia kuin heikkouksia.

….että osaa nauttia onnistumistaan eikä jää jumiin epäonnistumisiin.

…että voi katsoa peiliin ja hymyillä peilikuvalleen. Katsoa koko kehoa rakkaudella.

….ja että osaa kertoa näistä hyvistä puolistaan ja vahvuuksista myös muille.

…sekä sanoa ”kiitos”, kun kuulee kehun tai kohteliaisuuden, eikä vähättele itseään.

 

10 + 10 + 10 kohti itsekehun ja kehujen vastaanottamisen taituruutta

Jotta voi kehua itseään, täytyy myös osata nähdä itsensä hyvät puolet, vahvuudet ja ylipäätänsä – pitää itsestään.

Ajattelen, että itsekehuun kuuluu kolme osaa. Pitää tietää mistä asioista itseään kehuu, miten kehuu ja miten ottaa kehuja vastaan. Näiden kolmen taidon opettelemisen jälkeen voi kutsua itseään itsekehun mestariksi. 

Tässä artikkelissa käsitellään ensimmäistä askelta. Miten nähdä itsensä hyvät puolet ja rakentaa itseluottamusta. Olla sinut itsensä kanssa, jotta on helpompi kertoa myös muille omia hyviä puoliaan ja vahvuuksia. 

Tässä 10 erilaista tapaa, joista voit valita itsellesi sopivat harjoitukset tai tehdä kaikki 10 askelta.

Nuorena minulla oli mielikuva nalle puhista, joka tasapainottelee kivellä. Niin kauan kuin hän huojuu ja keskittyy oman tasapainonsa saamiseen, hän ei pysty näkemään muita. Kun hän on löytänyt tasapainon, hän voi seistä suorana ja katsella kiveltä kauemmaksi. Silloin hän näkee muut puolen hehtaarin metsän asukkaat. Tämä toimi mielikuvana siitä, miksi itsetuntemus ja itseluottamuksen rakentaminen on tärkeää. Kun tasapainotamme itsemme voimme tasapainottaa muita. Siksi aloitamme kehukesän myös itsestämme ja  ”oman navan tuijottelusta” tai tässä esimerkissä kiven. Kun näemme hyvää itsessämme, meidän on helppo nähdä sitä myös muissa. Ei ole siis kyse itsekkäästä toiminnasta, vaan pitkällä tähtäimellä se on kaikkien etu. Keskity siis hetkeksi omaan kiveen, niin voit auttaa myös muita kipuamaan kivelle.

Askel 1: 10 tapaa nähdä itsensä hyvät puolet 

1. Vaihda sisäinen mollamaija kannustajaan

Harjoittele itsemyötätuntoa ja kuuntele omaa sisäistä ääntä. Miten se puhuu sinulle? Mitä se sanoo sinulle ja miten siihen suhtaudut? Puhuisitko samalla tavalla ystävällesi kuin annat sisäisen äänen puhua sinulle? Jos et, niin miten voisit sitä muuttaa? Et antaisi sellaisen ihmisen asua kotonasi, joka vain kritisoi, epäilee ja lannistaa sinua, miksi antaisit sellaisen asua päässäsi?

Voit esimerkiksi kirjoittaa kirjeen sisäiselle mollamaijalle ja kertoa, että olet irtisanomassa vuokrasopimuksen ja ottamassa uudeksi vuokralaiseksi sisäisen kannustajan. Kirjoita ylös uuden vuokrasopimuksen ehdot, mitä asioita sisäinen kannustaja voisi sanoa sinulle päivittäin ja miten auttaa vastoinkäymisten kohdalla.  

2. Pysähdy tähän hetkeen ja poimi hyvät

Onko sanastossasi sitku, mutku ja voiku? Elätkö sinä sitku-elämää? Sitten kun saan laihdutettua 10 kiloa, voin toteuttaa toiveitani? Sitten kun saan unelmien työpaikan, olen onnellinen? Sitten kun löydän elämäni rakkauden, voin iloita?

Tai alkaako lauseesi ”Tekisin, mutta kun..”, ”Olisi ihanaa, mutta kun…”. Tuleeko mutta kaiken tavoitteitesi eteen? Huokailetko ”Voiku ois rahaa/mainetta/aikaa, niin sitten…?”

On tärkeää osata nähdä tässä hetkessä olevat hyvät asiat, muuten voi antaa monen vuoden mennä hukkaan. Mieti siis, mitä hyvää on juuri tässä hetkessä? Mitkä asiat ovat hyvin juuri nyt? Älä haikaile menneisyyteen, äläkä toivo olevasi jo tulevaisuudessa. Tämäkin hetki on tärkeä kohta elämänpituisella matkallamme. Mitä kohti tämä hetki vie? Mikä on hyvää juuri tässä elämänvaiheessa.

Yritä karistaa sitku, mutku ja voiku – lauseita. Jos sanot tai mietit tällä tavalla, ala tutkiskelemaan lausetta ja sen sisältöä? Voisiko se sittenkin olla nytku?

3. Tee elämäsi kaari

Ota iso paperi, johon piirrät viivan syntymäsi ja tämän hetken välille. Kirjoita viivalle asioita joiden tunnet vaikuttaneen elämääsi, pienesti tai suuresti. Aloita ensin kaikista positiivisista asioista, onnistumisista ja saavutuksista. Älä unohda yrityksiä ja kehitystä. On hyvä taito myös osaa aloittaa, uskaltaa yrittää, vaikka ei välttämättä saavuttanutkaan tavoitetta. Ylipäätänsä tavoitteiden asettaminen on jo alku.

Lisää sitten niitä asioita, jotka koet vastoinkäymisiksi. Katso niitä oppimisen kannalta. Mieti mitä olet niistä oppinut ja onko niistä ajan kuluessa seurannut kuitenkin jotain hyvää? Ovatko ne muuttaneet elämäsi suuntaa tai saaneet sinut tekemään muutoksia elämääsi?

En koskaan häviä. Joko voitan tai opin. – Nelson Mandela

4. Karista täydellisyyden tavoittelu ja valitse riittävän hyvä

Jos tavoittelemme täydellisyyttä, elämme koko elämämme tyytymättömyydessä. Jos tunnet olevasi täydellisyyden tavoittelija, mieti mistä se tulee. Onko kysymys omista vaatimuksista, toisten vaatimuksista? Kenen tavoitteita toteutat? Mieti missä on riittävän hyvä? Mitä jos kääntäisit vaatimuksesi itseäsi kohtaan 100 prosentista 80 prosenttiin. Olisiko siinä hyvä kohta? Mitä kaikkea voisit saada tilalle, jos et aina suorittaisi?

Kun saavuttaa tavoitteitaan, saa onnistumisen kokemuksia, tuntee myönteisiä tunteita ja kokee etenemisen imua. Jos tavoitteet ovat koko ajan liian korkealla, kulkee pettymyksestä toiseen ja itsetunto alenee. Joka päivään kannattaa siis asettaa pieniä päivätavoitteita, joiden saavuttaminen vie eteenpäin. 

5. Tunnista luonteenvahvuudet ja tuo esiin taitosi

Tutkimusten mukaan vain yksi kolmasosa ihmisistä tuntee vahvuutensa. Luonteenvahvuuksien tuntemisessa on kuitenkin monta hyötyä. Luonteenvahvuudet ovat itsetuntemuksen ja hyvinvoinnin väline. Vahvuuksiin tutustuminen on ponnahduslauta myönteiselle itsetuntemukselle. Luonteenvahvuuksien tunteminen opettaa meitä itsestämme, taidoistamme, kyvyistämme ja ainutlaatuisuudestamme. Kenelläkään ei ole juuri samanlaista yhdistelmää vahvuuksia ja kykyjä. Kun käytämme haastetilanteissa luonteenvahvuuksia, voimme saavuttaa flow-tilan Luonteenvahvuudet ovat ”tikapuitamme” kohti tavoitteita. Käyttämällä niitä voimme saavuttaa unelmamme. Luonteenvahvuuksien tunnistaminen ja niille rakentaminen avaavat väylän saada itseluottamusta ja onnistumisen kokemuksia. Luonteenvahvuudet auttavat meitä kohti kokonaisvaltaista hyvinvointia

Luonteenvahvuuksien koko listan löydät täältä. 

Voit testata luonteenvahvuutesi osoitteessa viacharacter.org (Etusivu englanninkielinen, itse testi suomenkielinen)

Jos luonteenvahvuudet eivät tunnu omalta, niin voit myös miettiä taitojasi ja tehdä niistä listaa. Oletko hyvä piirtämään tai tekemään puutöitä? Osaatko kertoa hauskoja vitsejä tai tarinoita? Oletko järjestelmällinen tai aina ajoissa? Osaatko olla empaattinen muita kohtaan tai tukemaan muita? Oletko hyvä aloittamaan asioita tai harjoittelemaan? 

Kaikkien taitojen ei tarvitse olla valmiita asioita. On tärkeä arvostaa myös sitä, että on haluaa kehittyä, oppia uutta tai osaa jonkun asian perusteet. Kaikessa ei tarvitse olla asiantuntija. 

6. Tee rauha itsesi ja virheidesi kanssa kanssa

Kannatko vielä mukana aiempia epäonnistumisia tai huonoja elämänvalintoja? Menneisyyttä ei voi muuttaa ja epäonnistumisten ei tulisi olla koko elämän pituinen tuomio. Itselleen anteeksi antaminen vahvistaa niin kehon- kuin mielenterveyttä.  

Mieheni sanoo, että vihan pitäminen toiselle on kuin itse joisi kuravettä ja toivoisi toisen sairastuvan. Viha nakertaa sisältä. Se tekee pahempaa itselleen kuin toiselle. Siksi anteeksianto vapauttaa ja tekee hyvää myös anteeksiantajalle. Itselleen vihan pitäminen on varmasti sitten tuplasti kuravettä ja sairastumisen toivetta. Itselleen anteeksi antaminen on tärkeää, jotta voimme hyvin ja voimme mennä eteenpäin.

7. Katkaise sukupolvien ketju

Anja Laurilan runossa mitta, pohditaan sukupolvelta toisella kulkevaa mittaa itsestään, joka näyttää aina ”ei riitä”, vaikka sen mittaaja tekisi mitä. Jos on lapsuudessaan kuullut aina olevan riittämätön, voi sitä kantaa mukanaan koko ikänsä. Irrota itsesi lapsuuden mitoista ja rakenna itsellesi uusi. Näin myös välität tuleville sukupolville riittävän hyvän mallin ja saat annettua eteenpäin paremman mitan.

Katson kuvaa, jossa on lapsi ja isä. Isän selässä on iso reppu, kaksi kertaa isän kokoinen, jossa lukee menneisyys. Poika katsoo isää ja kysyy: ”Eikö olisi helpompaa, jos vain jättäisit sen taaksesi?” Kuva on saanut minut miettimään menneisyyden taakkoja. Mielestäni poika on tarkkanäköinen ja kysymys kohdallaan. Taakkoja kantaa usein mukanaan, aika ajattelematta, melkein automaattisesti. Kuvitellen että niistä ei pääse eroon tai sitten ei halua avata reppua, koska tuntuu, että siellä on paljon vaikeita asioita, haamuja tai haisevaa tavaraa. Jos sen kuitenkin avaisi, kävisi kerralla kunnolla läpi, voisi päästä eteenpäin vain niiden asioiden kanssa, jotka haluaa pitää ja reppuun pakata. Silloin reppu olisi varmasti hyvin paljon pienempi – ja keveämpi kantaa. 

8. Katso peiliin rakkaudella

Meillä ihmisillä on tapana tarttua enemmän negatiivisiin asioihin ja ongelmakohtiin. Syy on aivoissamme. Voimme kuitenkin vaikuttaa siihen, mihin kiinnitämme huomiomme. Aloita siitä, että mietit mistä asioista pidät kehossasi? Pidätkö pitkistä sormistasi, joilla on helppo soittaa pianoa vai oletko kiitollinen silmistäsi, joilla voit seurata lastesi leikkiä? Oletko onnellinen hyvin toimivasta makuaistista tai rauhallisista jaloista, joilla seistä suorana? Kiitä niistä asioista. Yritä listata ainakin kymmenen kiitosta kehollesi.

Katso sitten koko kehoa rakkaudella, myös niitä kohtia, jotka eivät vielä ole sinun suosikkikohtiasi. Silittele niitä ja puhu myös niistä sisäisen kannustajan, älä mollamaijan sanoin. 

Voit esimerkiksi iltaisin tehdä koko kehon kiitoksen. Lähde varpaista ja kiitä kehonosa kerrallaan niitä päivästä. Voit esimerkiksi mielessäsi tai ääneen sanoa joko pelkästään ”kiitos” tai sitten pidemmin ”kiitos varpaani, että tänään piditte huolen tasapainosta”. ”Kiitos jalkateräni, että piditte minua tänään pystyssä.”, Kiitos pohkeeni lihakset, että veitte minua tänään eteenpäin.” Ja niin edelleen, kunnes koko keho on käyty läpi varpaista päähän. 

Kutsun tämän hetkistä mahaani löllykäksi. Se on aiemmin tullut vierailemaan, viimeksi edellisen raskauden aikana, mutta silloin lähti pois aika nopeasti. Kuopuksen jälkeen se näyttää kuitenkin jääneen asumaan. Se rasittaa ja välillä toivoisin sen lähtevän pois, mutta toisaalta se kertoo kauniita tarinoita. Sitä silitellessä muistuu mieleen raskauteni ja lapsen läheisyys. Se on myös tehnyt tärkeää työtä ja ollut kahden lapsen suojaisa koti. Vaikka varmasti jossain vaiheessa hyvästelen sen taas, niin sen aikaa kun se on vieraana, aion kohdella sitä rakkaudella ja ystävällisyydellä. Se on tärkeä osa minua ja jo kuljettua elämääni.

9. Tee itsellesi vahvistava motto

Hyville ihmisille tapahtuu hyviä asioita” luki kämppikseni jääkaappiimme oveen laittamassa lapussa vuosia sitten. Se lohdutti minua vastoinkäymisten kohdalla ja loi toivoa tulevaan. Tietenkin ajattelin myös olevani hyvä ihminen ja siksi tämä toimi kohdallani. 

Mikä lause voisi toimia sinulle voimaannuttavana ja kannustavana? Onko joku lause tai runo, joka on jäänyt mieleesi? Voisiko se olla joku läheisesi tai ystäväsi sanoma lause tai aiempi kehu, jonka muistaminen herättää myönteisiä tunteita tai auttaa hädän hetkellä?  

Laita lause seinälle, puhelimesi näytönsäästäjäksi tai tietokoneen taustakuvaksi. Sellaiseen paikkaan, jossa saat luettua sen monta kertaa päivässä.

10. Pidä huoleton hetki ja vie itsesi treffeille

Pidä tietoisesti huolettomia hetkiä, joissa et anna tilaa kriittiselle sisäiselle äänelle. Ota hetki, jossa et mieti omia tai muiden odotuksia, et käy läpi loputonta to do-listaa, vaan nautit rauhallisesta hetkestä. Opettele viihtymään itsesi kanssa. Voit myös viedä itse treffeille, hemmotella itseäsi ja nauttia omista ajatuksista.

Tee itsellesi treffisuunnitelma. Mieti mihin itsesi viet? Mitä tarjoat? Ruokaa, musiikkia, hierontaa? Suunnittele täydellinen ilta yhdelle ja toteuta se. 

Kun on sinut itsensä kanssa ja pitää itseään hyvänä tyyppinä sitä on helpompi myös tuoda esiin. Seuraavassa artikkelissa käsittelemme askelta kaksi. Mietimme millainen on hyvä itsekehu ja miten kerromme toisillemme niistä asioista, joita arvostamme itseämme.

 

Huomaa hyvä itsessäsi!