Jaa tämä

Yksi Ilo olla yhdessä! – positiivisen kasvatuksen kurssini harjoituksista on kehuminuutti, jossa minuutin verran saa kehua itseään toiselle. Tässä harjoituksessa näkökulma on lasten kasvatuksessa. ”Missä tunnen onnistuneeni kasvattajana?” Emme kuitenkaan lähde tähän kylmiltään. Ennen kehuminuuttia käymme läpi kasvatuksen viirejä onnistumisten ja tavoitteiden näkökulmasta. Missä tunnen, että olen jo onnistunut? Mitä haluaisin vielä osata ja asettaa tavoitteeksi?  Viireistä löytyy asioita laidasta laitaan, muun muassa ”pidän huolta lapsen perustarpeista”, ”olen hyvä pysymään rauhallisena vaikeissa tilanteissa”, ”huolehdin omista voimavaroista”. Tällä on tarkoitus saada näkemään itsessään hyvä, jotta voi seuraavaksi siirtyä kertomaan siitä muille. Jos on pitkään nähnyt itsensä riittämättömänä tai epäonnistuneena kasvattajana, on aivot saatava uudelle radalle, huonon näkemisestä hyvän näkemiseen. Kun osaa kehua itseään, on myös helppo antaa kehuja muille, kuten lapsille. Tarkoitus on virittää aivot näkemään hyvää itsessä ja toisissa.

Kirjoitin viime artikkelissa, että ajattelen kolmella taidolla pääsevän itsekehun mestariksi. Pitää tietää mistä asioista itseään kehuu, miten kehuu ja miten ottaa kehuja vastaan. Näiden kolmen taidon opettelemisen jälkeen voi kutsua itseään itsekehun mestariksi. 

Ensimmäisessä artikkelissa opeteltiin pitämään itsestään. Se löytyy täältä: Huomaa hyvä itsessäsi! – 10 askelta kohti itsekehua

Tässä artikkelissa mietitään millä tavalla itseään voi kehua eli mistä asioista itsessään tai toiminnassaan kertoa. Käymme aluksi vielä asioita, joiden kautta voi löytää kehun aiheita.

10 askelta itsensä kehumiseen ääneen

 

1. Pidä päiväkirjaa

Kun kirjoitat päiväkirjaa se voi paljastaa sinulle asioita, joita arvostat itsessäsi, mitkä ovat sinulle tärkeitä ja mitä tunnet osaavasi. Voit lukea vanhoja kirjoituksia keskittyen niihin kohtiin, jossa koet olleesi parhaimmillasi tai minä hetkinä olet kokenut paljon myönteisiä tunteita. Ne usein paljastavat niitä taitoja ja hyviä puolia mitä tuntee itsessään olevan.

Jos et ole ennen pitänyt päiväkirjaa, voit aloittaa sen milloin vain. Ihan pieni hetki on aluksi ihan riittävä. Voit laittaa kirjan yöpöydälle ja kirjoittaa muutama minuutti päivän tapahtumista. Voit aloittaa vaikka kolmella päivän hyvällä asialla. Mikä toi iloa, mikä meni hyvin tai missä koit onnistuneesi? Voit myös tuunata tätä itsekehun suuntaan ja kirjoittaa iltaisin, kolme kehua itsellesi.

 

2. Tee lista hyvistä puolistasi

Mieti, missä kaikissa asioissa koet olevasi taitava, hyvä tai mitä ominaisuutta itsessäsi arvostat. Kirjoita ne ylös. Silloin ne jäävät mieleen eri tavalla kuin vain ajattelemalla. Voit myös laittaa listan esiin ja palata siihen ajoittain.

Voit pitää listaa jossain lähellä ja lisätä siihen kohtia, jos huomaat hyvän hetken tai onnistumisen. Mitkä asiat veivät myönteisten tunteiden luo tai onnistumisen tunteeseen? Mitä taitoja käytit tai osaamistasi hyödynsit? 

 

3. Mieti kehuja, joita olet saanut (ja pyydä lisää)

Mieti, millaisia kehuja olet saanut vanhemmilta, työkavereilta tai ystäviltäsi. Onko sinua sanottu ystävälliseksi ja auttavaiseksi, tehokkaaksi ja aikaansaavaksi, huumorintajuiseksi, yritteliääksi ja innokkaaksi oppijaksi?

Jos sinun on vaikea puhua ”omalla suullasi”. Voit sanoa esimerkiksi ”Työyhteisössä olen saanut positiivista palautetta auttamishalusta, ryhmätyötaidoista ja luotettavuudesta.”

Voit myös pyytää ystäviäsi ja läheisiäsi kertomaan, millaisina hetkinä he ovat nähneet sinun olevan parhaimmillaan tai mitä vahvuuksia he ovat nähneet sinussa? Mitä asioita he sinussa arvostavat tai mitä taitoja ovat nähneet sinun käyttävän? Voit käyttää näitä saamiasi kehuja myös kertomaan itsestäsi muille.

 

4. Kehu itseäsi peilille

Tämä voi tuntua aluksi kiusalliselta ja hyvin epätavalliselta, mutta on hyvä askel kirjoittamisen ja ihmisten edessä itsensä kehumisen välillä.

Kun sanot kehuja ääneen, esimerkiksi niitä mitä olet listannut, löytänyt päiväkirjasta tai saanut läheisiltä, jättää se erilaisen jäljen muistiin ja aivoihin kuin pelkkä ajatteleminen. Mitä enemmän sanot siis hyviä asioita itsestäsi ääneen, alat myös itse uskomaan niihin.

Peilin edessä voit kiinnittää huomiota nonverbaaliseen viestintääsi eli asentoon, eleisiin ja ilmeisiin. Olenko ryhdikkäästi, kädet avoimena ylpeä siitä, mitä sanon? Vai menenkö kumaraan ja hieman katseilta piiloon kehujen jälkeen?

 

5. Muista aitous

Jos kehut itseäsi, mutta pääsi sisällä soi koko ajan, että ”et ole, et ole” tai ”puhut palturia”, voi se näkyä nonverbaalissa viestinnässä eli eleissäsi ja ilmeissäsi. Silloin se mitä sanot, ei tunnu aidolta. Siksi edellisessä artikkelissa ollut sisäisen äänen muuttaminen on tärkeä askel. 

Sanotaan, että itsevarmuus näkyy. Valitse siis sellaiset aiheet, jotka tuntuvat sinulle sopivilta ja tärkeiltä. Sano itsestäsi sellaisia kehuja, joihin myös itse uskot!

 

6. Anna lapselle malli kehumisesta

On tärkeää, että lapsi näkee aikuisen arvostavan itseään, yrityksiä ja onnistumisia. Jatkuva vähättely ja mitätöinti tarttuu. Jos aikuinen ei näe hyvää itsessään, lapsen on vaikea nähdä hyvää itsessään. Varsinkin vanhemman malli lapselle on erittäin tärkeä, koska lapsi ajattelee olevansa puoliksi kumpaakin vanhempaa. Jos vähättelet itseäsi, myös lapsi kokee sen itsensä vähättelynä.

Voi siis auttaa, että mietit itsekehujesi auttavan myös lasta kertomaan omista vahvuuksista ja taidoista. Sinä olet malli ja esimerkki itsensä arvostamisesta ja hyvän huomaamisesta. 

 

6. Mieti kehuja arvojesi kautta

Yleensä se, millä tavalla kehumme itseämme, kertoo myös arvoistamme. Voit siis miettiä arvojasi ja toimintaasi. Onko arvosi rehellisyys ja sen mukaan eläminen sinulle tärkeää? Voisiko sinun itsekehusi olla siis ”Olen rehellinen”? Tai rakkaus sinun arvosi. Muista ihmisistä välittäminen näkyy niin arjessa kuin työssäsi ja voit sanoa ”toisten ihmisten hyvinvoinnista huolehtiminen on minulle tärkeä asia”? 

Arvoja ovat muun muassa reiluus, lojaalisuus, luovuus, anteeksianto, rehellisyys, palvelus, aikaansaaminen, suvaitsevaisuus, luonto, henkisyys, aitous, kunnioitus ja myötätunto.

 

7. Kerro luonteenvahvuuksien kautta

Luonteenvahvuudet on helppo työkalu tuoda omia vahvuuksia esiin. Voit joko tehdä luonteenvahvuustestin (viacharacter.org) tai kysellä läheisiltäsi, mitä vahvuuksia ovat nähneet sinussa. 

Luonteenvahvuuksia ovat Luovuus, Uteliaisuus, Arviointikyky, Oppimisen ilo, Näkökulmanottokyky, Rohkeus, Sinnikkyys, Rehellisyys, Innostus, Ystävällisyys, Rakkaus, Sosiaalinen älykkyys, Reiluus, Johtajuus, Ryhmätyötaidot, Anteeksiantavuus, Vaatimattomuus, Harkitsevaisuus, Itsesäätely, Kauneuden ja erinomaisuuden arvostus, Kiitollisuus, Toiveikkuus, Huumorintaju, Hengellisyys, Myötätunto ja Sisu.

Olen jo neljän vuoden ajan testannut omia luonteenvahvuuksiani kerran vuodessa. Luonteenvahvuudet ovat myös taitoja, joten ne voivat muuttua riippuen siitä, miten paljon niitä käyttää tai harjoittelee. Vuosia top 3 oli uteliaisuus, oppimisen ilo ja luovuus. Olen aina halunnut tietää asioista mahdollisimman paljon, kehittää asioita ja kokeilla uusia asioita. Käytän näitä vahvuuksia päivittäin, joten ne vahvistuivat entisestään. Äitiysloman aikana tilanne muuttui. Uteliaisuus ja oppimisen ilo pysyivät, mutta luovuus putosi pari askelmaa ja tilalle tuli ystävällisyys sekä sen perään sosiaalinen älykkyys. Vaikka yllätyin, kertoi se myös hyvin elämäntilanteen muutoksesta. Jo aivan hormonitasolla olen enemmän virittäytynyt vauvan viesteille ja samalla varmasti myös muiden ihmisten viesteille. Ihmisten läheisyys ja ihmissuhteet ovat korostuneet äitiyslomalla, joten olen käyttänyt näitä taitoja enemmän. Tämä muutos näkyy myös luonteenvahvuuksissa.

Luonteenvahvuudet, kuten muut taidot, ovat siis kehitettävissä. Jos siis haluaisit jonkun luonteenvahvuuden olevan myös sinun vahvuutesi, voit lähteä harjoittelemaan sitä. Ehkä se on silloin sinun seuraavan vuoden kehulistalla!

 

8. Mieti toiminnan kautta 

Mieti kehuja sen kautta, mitä teet toisille. Oletko todella hyvä kuuntelemaan? Rauhoittamaan toista hädän hetkellä? Onko sinulla aikaansaamisen taito tai oletko järjestelmällinen? Kehun voi katsoa myös itsestään ulospäin. Mitä annan ihmisille ympärilleni? Luonnolle ja koko maailmalle? Onko luonnonsuojelu minulle tärkeää? Olenko hyvä kierrättämään tai pitämään huolta ympäristöstäni?

Mieti, mitä sinä tuot maailmaan. On se sitten pieni päivittäinen asia, kuten oven avaaminen tai suurempi, kuten kansalaisaloitteen tekeminen, laita se listaasi ja kerro toisille.

 

9. Kerro myös oppimiskokemuksista

Aina kehun ei tarvitse olla onnistuminen, vaan voit kertoa myös epäonnistumisten ja sitä kautta oppimisen kautta. Voit kertoa epäonnistuneesta projektista, jonka tuloksena opit itsestäsi jotain. Voit myös kertoa tarinan sinnikkyydestä tai sisukkuudesta, kun olet harjoitellut jotain taitoa, vaikka et olisi vielä tavoitteessasi. 

Kuten lautapelissä voit olla hyvä häviäjä, voit olla elämässä hyvä epäonnistuja. Silloin tuntee itsensä paremmin, kun tietää myös epäonnistuvansa välillä, mutta osaa jatkaa siitä eteenpäin. On todella tärkeä taito käsitellä vaikeita tunteita, kuten pettymystä, epäonnistumisten jälkeen katsoa tilannetta optimistisesti ja toiveikkaasti mennä eteenpäin. 

 

10. Ole esimerkki muille sinun kohtelusta

Itsekehuilla kerrot myös muille, että olet arvokas ja tärkeä. Itsensä vähättely voi saada myös toiset vähättelemään sinua. Kun arvostat itseäsi, myös muuta arvostavat sinua. Tämä ei ole itsensä nostamista toisten yläpuolelle, vaan kertoo siitä, että sinulla on hyvä itsetuntemus ja itsetunto. 

+ plusvinkki: Tasapainolla paremmaksi

Kun annat kehuja, on myös helppo vastaanottaa ja myös kehua itseään. Joten anna kehuja, ota vastaan kehuja ja kehu myös itseäsi. Kehut eivät kulu, vaan niitä voi viljellä runsaasti!

Seuraavassa kolmannessa artikkelissa annan vinkkejä kehujen vastaanottamiseen. 

 

Ja sitten kehumaan itseään!

Keräsin Instagramissa ihmisten itsekehuja. Sain aivan ihania vastauksia! Ihmiset kokivat olevansa hyviä siskoja, äitejä, tyttäriä ja ystäviä. Osaavan leipoa, neuloa ja tehdä erinomaisia lettuja. He kokivat olevansa positiivisia, nauravia, hyväsydämisiä, luovia, ymmärtäväisiä, avarakatseisia, jämäköitä, rohkeita, päättäväisiä, empaattisia, ymmärtäväisiä ja käytännöllisiä. He osasivat asettua toisen asemaan, olivat hyviä huomaamaan arkisia pieniä ihania asioita ja keksimään lapsille luovia juttuja. He olivat hyviä kohtamaan tunteita, hassuttelemaan ja hupsuttelemaan lapsen kanssa  ja hyviä löytämään uusia ratkaisuja sekä näyttämään lapsille, että rakastavat ja välittävät. 

 

 

Miten sinä kehuisit itseäsi? Jätä itsekehusi kommentteihin!