Aikuisen ja vanhemman positiivinen kasvu on tärkeä osa omaa kasvamista ja kehittymistä. Itse haluan aktiivisesti miettiä sitä, mihin suuntaan menen vanhempana ja kasvattajana. Tämä on tärkeää myös oman työni kannalta. Uutta tutkimusta ja kirjallisuutta tulee koko ajan. Lapsen kehitystä ja aikuisen roolia sen tukijana opitaan tuntemaan paremmin. On siis tärkeää pysähtyä miettimään omia taitojaan vanhempana ja kasvattajana. Mitä tulisi vielä oppia?
Itse menin parenting happiness seminaariin juuri sillä mielellä, että saan uusia näkökantoja ja ajantasaista tietoa vanhemmuudesta ja kasvatuksesta. Kirjat ja kurssit ovat yksi tapa, mutta seminaari tuo samaan päivään, nopealla aikataululla monia näkökantoja, joista muodostaa uudenlaista kokonaiskuvaa.
En kirjoita teille referaattia esiintyjien puheista, mutta haluan tuoda teille viisi esiintyjien yhteistä oppia ja kuusi esiintyjien ajatusta vanhemmuuteen ja kasvatukseen liittyen.
Vaikka esiintyjät puhuivat monista eri näkökannoista, löytyi kaikilta yhteinen punainen lanka. Melkein jokaisen esityksestä löytyivät nämä viisi asiat.
5 yhteistä ohjetta lasten kasvatukseen
- Lapset ovat erilaisia. Ei ole yhtä tapaa kasvattaa, koska eri temperamenttisille lapsille toimii eri asiat. Hyväksy ja syleile erilaisuutta.
- Anna lapsen kasvaa rauhassa. Älä ohjaa liikaa. Kannusta uteliaisuuteen. Anna tehdä ja koheltaa.
- Lapsi oppii parhaiten esimerkin kautta. Mitä teemme ja miten puhumme on vaikuttaa voimakkaammin, kuin mitä sanomme. Emme voi opettaa, älä tee niin kuin minä teen, vaan niin kuin minä sanon. Antamamme malli on voimakkaampi.
- Läsnäolo. Lapsen kanssa oleminen, keskustelu ja kuunteleminen on kaiken yhteyden avain. Lapsi voi hyvin, kun hänellä on läsnä olevia, turvallisia aikuisia.
- Vanhemmuus on yritystä ja erehdystä. Emme ole täydellisiä, eikä meidän tule olla. Pyritään olemaan inhimillisiä ja empaattisia. Pyydetään anteeksi, tehdään korjaustyötä. Palautetaan yhteys.
(kirjoitus jatkuu kuvan jälkeen)
6 asiantuntijan ajatusta vanhemmuudesta ja kasvatuksesta:
Älä vertaile lasta muihin lapsiin. Vertaileva mieli syö lapsen itsetuntoa.
– Makke Leppänen
Mielihyvän maksimointi ei johda onnellisuuteen. Ponnistelu tuottaa omanlaista mielihyvää. Lapsen täytyy tuntea olevansa tarpeellinen.
– Tiina Huttu
Ennen suoritin vanhemmuutta ja tohotin, sitten päätin muuttua. Kun viimein olin paikallani ja hiljaa, lapsi tuli luokseni. Hän alkoi puhumaan ja siitä kehittymään ihmissuhde välillemme.
-Tara Lange
Kolme teesiä oppimisesta: Oppiminen on aina hauskaa. Oppiminen on aina kovaa työtä. Tyhmiä ihmisiä ei ole olemassa. On vain ihmisiä jotka osaavat ja ihmisiä jotka eivät osaa vielä.
– Lauri Järvilehto
Kotityö kiukuttelut on hyvä käydä vanhempien kanssa, sitten ei enää tarvitse tulevan puolison kanssa aikuisena.
– Ilona Rauhala
Mikä sitten oli suurin ja voimakkain ajatus, joka jäi mieleen seminaarista?
Vanhemmuus on läsnäololaji, ei tekniikkalaji. -Maaret Kallio
Tähän kiteytyy mielestäni kaikki. Mitkään ohjeet, vinkit, neuvot eivät auta, ellei vanhempi ole oikeasti läsnä lapsen elämässä. Kaikki lähtee yhteydestä. Yhteys toiseen ihmiseen on elinehtomme.
Seminaarin esiintyjät inspiroivat minua puheillaan moniin uusiin kirjoituksiin. Jokaisesta edellä esitetystä lauseesta saisi kirjoitettua oman artikkelinsa. Tulen varmasti tulevissa artikkeleissa viittaamaan näihin puhujiin ja heidän esittämiin ajatuksiin.
Jos ette päässeet mukaan tämän vuoden seminaariin, kannustan teitä tulemaan mukaan ensi vuoden seminaariin. Mukana oli monia vanhempia lapsien kanssa. Sellosaliin riitti tilaa myös lasten touhuille ja tuhinalle. Tämän vuoden seminaari oli myös ilmainen sponsoreiden ansioista. Toivottavasti seuraavakin on.
Lisää seminaarin esiintyjistä:
Kansikuva: Parenting happiness seminaari 2.9.2017, kuvassa Makke Leppänen
Viimeisimmät kommentit