”Nyt. Kolmannen kerran. Ala siivoamaan sitä sun huonetta.”
Kuulostaako tutulta? On kyse sitten oman huoneen siivoamisesta tai muista kotitöistä, on usein vaivalloista saada lapsi tekemään oman osuutensa. Joskus jopa niin paljon, että päätyy mieluummin tekemään kotityöt itse, kuin jää jankkaamaan asiasta lapsen kanssa. Sillä tavalla kuitenkin vanhemmat uupuvat ja lapsi jää vaille elämässään tarvitsemia taitoja.
Tässä viisi vinkkiä siihen, kuinka lapsi saadaan mukaan kotitöihin – ja joinain päivinä jopa innostumaan niistä!
1. Aloita nuorena
”Tämä on kymmenen kertaa nopeammin valmiina, jos teen tämän itse.”. Oletko joskus ajatellut näin? Minä olen, mutta huomannut myös seuraukset. Jos lapsi ei pääse itse kokeilemaan ja harjoittelemaan taitoja, ei voi olettaa, että jonkun maagisen iän jälkeen hän yhtäkkiä osaakin asian. Niin rasittavaa kun se välillä voi olla, on hyvä antaa lapsen tehdä itse. Tällä tavalla taito karttuu ja homma sujuu. Kotitöiden tekemisestä tulee rutiini ja osa normaalia viikon aikataulua. Jo vuoden ikäisen lapsen kanssa voi esimerkiksi yhdessä kerätä leluja lattialta. Vaikka lapsi laittaisi vaan muutaman ja sinä kymmenen, on se juuri oikea tapa aloittaa kotitöiden harjoittelu.
Jos kuitenkin on käynyt niin, että olet jo vuosia tehnyt itse, ei muutos tapahdu hetkessä. Aloita pienten vastuiden siirtämisestä lapselle ja tee muutosta pikkuhiljaa. Näin oppiminen tapahtuu yhdessä, vaikka hieman isompana.
2. Varaa tarpeeksi aikaa ja anna selkeät ohjeet
Jos sanot lapselle, että sinulla on nyt viisi minuuttia aikaa siivota koko huone, saat usein toiminnan sijaan paniikin. Varsinkin jos lisää tähän uhkauksen jonkun lapselle tärkeän asian menettämisestä, kuten ruutuajan tai lelujen viemisestä jätesäkillä pois. Jos lapsi on koko illan leikkinyt ja ottanut yksi kerrallaan kaikki lelut ja leikit esiin, ei voi olettaa niiden olevan viidessä minuutissa paikallaan. Vaikka itse tekisit sen viidessä minuutissa, ei lapselta voi vaatia samaa. Varaa siis tarpeeksi aikaa kunkin tehtävän tekemiseen.
On myös tärkeää miettiä, mihin aikaa päivästä siivous hoidetaan. Meillä on viikkosiivous aina aamuisin ihan sen takia, että energiapankit ovat yön jälkeen täynnä ja homman saa todennäköisemmin hoidettua aamulla kuin väsyneenä illalla.
Lapsen toiminnanohjaus on myös vasta kehittymässä. Hän tarvitsee usein avuksi kuvia tai listoja, joita seurata. Pelkkä ”siivoa huoneesi” käsky ei juurikaan auta, vaan lapsi tarvitsee tukea aloitukseen sekä siivouksen toteuttamiseen. Voit koululaisen kanssa kirjoittaa ennen siivousta siivouslistan, jossa lukee eri tehtävät. 1. Kerää lehdet lattialta 2. Vie pyykit pyykkikoriin 3. Kerää autot koriin ja niin edelleen. Pieni hyötyy kuvatuesta tai väriohjeista ”Kerää ensin kaikki vihreät lelut koriin ja sen jälkeen siniset”.
3. Luo rutiineja ja tee yhdessä
Meillä viikon siivouspäivä on lauantaiaamu. Silloin tehdään yhdessä isompi viikkosiivous, johon kaikki osallistuvat taitotason mukaisesti. Siihen kuuluu muun muassa tavaroiden paikalleen laittaminen, pölyjen pyyhkiminen, imurointi, lattian pesu ja keittiön sekä vessan peseminen. Lapsilla myös oman huoneen siivoaminen. Lapsen on helpompi aloittaa, kun kaikki tekevät yhtä aikaa, eikä sisarus tai muu perheenjäsen samaan aikaan puuhaa jotain muuta. Mikä saattaa tietenkin kiinnostaa lasta paljon enemmän kuin kotitöiden tekeminen.
Kotitöitä kannattaa miettiä myös päivärytmiin sopivaksi niin, että kotityön jälkeen on odotettavissa jotain mukavaa. Meillä on lauantai-iltaisin leffailta, joka on niin perheen lapsille kuin aikuisille mukavaa yhteistä puuhaa. Sen ajatteleminen nostaa myönteisiä tunteita ja siivoaminen tuntuu mukavalta, kun on jotain mitä odottaa.
4. Tee siivoamisesta hauskaa
Meillä kuunnellaan aina siivouksen aikana siivousmusiikkia. Voimme myös piristää sitä leikin avulla. Meillä on toiminut esimerkiksi ninjasiivous. Siinä minä ”järjestelen” lastenhuoneen kirjahyllyä ja takanani esikoiseni leikkii ninjaa, joka siivoaa huonetta salaa ja äänettömästi. Välillä käännyn katsomaan huonetta ja ninjan on tarkoitus pysyä paikallaan ja olla ”näkymätön”. Sitten taas käännyn kirjahyllyyn päin ja ”salasiivous” jatkuu. Siivous sujuu tällä tavoin yllättävän nopeasti ja tehokkaasti. Lisää leikkejä ja hauskoja ratkaisuvinkkejä löytyy täältä: Leikki nimeltä siivouspenkki
On tärkeää myös, millä tavalla itse puhumme siivoamisesta ja kotitöistä. Lapsi ottaa mallia meistä. Välität hyvin erilaisen viestin sanomalla ”Äh! Tekisin mitä tahansa muuta mieluummin kuin siivoisin.” kuin toteamalla ”Nyt kun siivoamme, niin saamme nauttia puhtaasta kodista ja ehdimme rentoutua yhdessä”.
Kun ymmärrämme, mikä hyöty siivouksesta on meille ja muille perheenjäsenille, se motivoi meitä sisäisesti. Motivaatio on eri, tekeekö lapsi sen takia, että ”aikuinen käskee” vai ”tämä on meidän kaikkien hyödyksi”. Motivaatio vaikuttaa toimintaan tarttumiseen sekä sen mielekkyyteen. Kun lapsi on sisäisesti motivoitunut kotitöiden tekemiseen, ne myös sujuvat paremmin.
5. Älä maksa kotitöistä
Ryan ja Deci tutkivat sisäistä motivaatiota ja ovat huomanneet tutkimuksissaan lasten sisäisen motivaation laskevan, jos kotitöistä maksetaan. Silloin sisäinen motivaatio vaihtuu ulkoisiin palkkioihin. Kotityön tekeminen ei samalla tavalla enää nosta myönteisiä tunteita, eikä sen valmistuttua saa samanlaista onnistumisen tunnetta. Tähän linkittyy vahvasti myös kohta 1. Kun aloittaa nuorena, niin lapsi ei missään vaiheessa edes odota saavansa kotitöistä maksua. Ne kuuluvat tasapuolisesti koko perheen velvollisuuksiin.
Kotitöiden ”palkinto” on puhdas koti, jossa on hyvä olla. Kannatan kuitenkin sellaisten rutiinien rakentamista, että siivousta seuraa joku mukava juttu. Se voi olla yhteinen ulkoilu, lettukestit tai lautapelihetki.
Jos näistäkään huolimatta kotitöiden teko ei suju, ei kannata kuitenkaan sortua huutamiseen, uhkailemiseen tai rankaisemiseen. Niillä ei pääse pitkälle. Sen sijaan etsi rauhassa ratkaisuja. Taustalla voi olla monia syitä ja parhaiten tilanne ratkeaa, kun löydämme toiminnan juurisyyn ja jarrun.
Vinkkejä ratkaisuihin löytyy täältä: Kuinka puuttua lapsen ei-toivottuun käyttäytymiseen
Tee yhdessä kotityölista!
Alla on pdf, johon on koottu lapsen ikään sopivia kotitöitä. Sen avulla voi vaikka lasten kanssa keskustella kotitöistä tai itse suunnitella kodin työnjakoa. Jokainen lapsi on kuitenkin erilainen ja ikähaarukka viitteellinen, joten taulukko toimii parhaiten askeleina pienistä ja helpoista tehtävistä kohti suuria ja vastuullisempia tehtäviä.
Viimeisimmät kommentit