Jaa tämä

Kirjoitin artikkelissa Paluu päiväkotiin – kuinka helpottaa lomalta arkeen siirtymistä? kesäloman muistelurannekkeesta, jonka voi valmistaa yhdessä lapsen kanssa, vanhemmalle (tai molemmille vanhemmille) ja lapselle tai lapsiryhmässä.

Puhun tarkoituksella rannekkeesta rannekorun sijaan, koska olen huomannut, että jotkut lapset eivät halua askarrella koruja. Kuitenkin kun puhuu muusta kuin korusta, esimerkiksi rannekkeesta, niin lapsi innostuu tekemään askartelun.

Rannekkeen tarkoitus on palata yhdessä mukaviin lomamuistoihin. Se auttaa siirtymään lomalta arkeen ja arjen aikana lapsen sekä aikuisen ikävään. Ikävän tullessa voi katsella ranneketta ja muistella mukavia kesähetkiä.

Rannekkeen voi tehdä monella tavalla, mutta tässä yksi esimerkki. Me teimme rannekkeen kaksin poikani kanssa. Poikani alkoi valmistaa ranneketta myös isälleen, mutta se ei ole vielä valmiina.

Ensiksi aloitimme keräämällä kasaan sopivat valmistusvälineet.

Korutarvikkeita

Tarvikkeeksi sopivat erilaiset nauhat, helmet ja koristeet.

Kasaamisen aloitimme laittamalla lapsen nimen hänen rannekkeeseen. Nimen tilalla voi olla myös helmiä tai muita koristeita. Esimerkiksi, jos perheessä on neljä jäsentä, voi laittaa neljä eriväristä helmeä kuvaamaan jokaista perheenjäsentä. Itse valitsin timantin kuvaamaan lasta ja isä sekä äitihelmen.

Sitten aloimme käymään läpi kesäloman tapahtumia ja etsimään niihin sopivia koristeita. Helmiin voi yhdistää kesäloman retkiä, yksittäisiä päiviä, ihmisiä, tunteita ja ajatuksia. Kaikkea mitä mieleen voi tulla. Ei ole väärää tapaa. Lapsi saa kertoa mitä ajatuksia, muistoja hänelle tulee mieleen lomasta. Mikä oli kivaa? Mistä nautin? Mikä sai minut nauramaan? Mikä jäi parhaiten mieleen? Minkä asian haluaisi muistaa vielä vanhana?

Jokaisella osalla oma merkityksensä

Kun rannekkeet olivat valmiit kävimme vielä helmi helmeltä, koriste koristeelta niiden merkityksen läpi. Mistä asioista jokainen helmi minua muistuttaa? Tämän kerroin omalle pojalleni.

Tässä aivan keskellä on timantti, josta minulle tulee mieleen sinut, poikani. Sen vieressä on isä ja äiti helmi, pitämässä huolta siitä timantista. Sitten jatkoin kertomista vihreän helmen päästä. Tästä vihreästä helmestä minulle tulee mieleen kaikki kesän kävelyretket metsään ja meren rannalle. Kuinka käveltiin yhdessä ja syötiin eväitä rantahietikolla. Tästä punaisesta helmestä minulle tulee mieleen kaikki ne hetket, joita ollaan vietetty sukulaisten ja ystävien kanssa. Juhannusjuhla, kesän kahvittelut, puisto- ja uintiretket sekä yhteiset ruokailut. Tästä sinisestä minulle tulee mieleen sinun mustikkasuusi. Se päivä kun olimme keräämässä mustikoita ja mustikankeruu retken jälkeen suusi oli ihan sininen mustikoiden syönnistä. Se sai meidät molemmat nauramaan. Tästä oranssista helmestä tulee mieleen loman rentous ja kiirettömyys. Kaikki ne aamut kun nukuttiin pitkään ja lököiltiin kainaloittain. Tästä keltaisesta mulle tulee mieleen se kesäretki, joka tehtiin isin kanssa ja sinä olit mamman ja papan luona. Leikitte kummitädin ja Minni-koiran kanssa. Teit kaikkia kivoja kesäpuuhia myös muiden rakkaiden kanssa. (poikani kertoi minulle tässä välissä, mitä kaikkea oli tehnyt vanhempieni ja kummitädin kanssa). Tästä viimeisestä turkoosista helmestä mulle muistuu mieleen mökin järvi ja kaikki päivät mökillä. Kun uitiin, saunottiin ja rentouduttiin sekä rakennettiin uudet raput. Nämä valkoiset helmet värikkäiden helmien välissä muistuttaa siitä, että kesäloma oli mukavaa aikaa ja meillä oli monia helmihetkiä.

Tämän poikani kertoi minulle.

Tässä on vastakkain kaksi oranssia helmeä. Ne on isi ja sinä. Sitten mä olen tässä keskellä, kun tässä on mun oma nimi. Tässä on mamma ja pappa (minun vanhempani). Mamman helmet on oransseja. Papan on mustat, kun sillä on likaa. Se on korjannut just autoja autotallissa. Sitten tässä nää kultaiset tähdet on Tiina (siskoni ja Leon kummitäti) ja tää sininen pallo on sen poikaystävä. Mullakin on tässä kirkkaassa pitkässä vihreässä kaikki metsäjutut. Tää keltainen on aurinko. Tää seuraava näyttää ihan ampiaispesältä. Siitä mulle tulee mieleen ötökät. Niitä on kesällä paljon. Niitä on kiva tutkia. Ja sitten serkut (luetteli serkkujen nimet). Niiden kanssa leikittiin paljon. Sekä uu ja muu (isän vanhemmat). Nekin hoiti mua. Muistatko? (nyökyttelen) Sininen on järvi ja siellä uidaan. Mä tykkään uimisesta. Tää yks on tosi kirkas ja hieno. Siksi tää on se päivä, kun käytiin lintsillä. Mua kyllä vähän jännitti jotkut laitteet. Tää littana pitkä. Täs voisi olla kaikki muu, kun kaikki on kesälomalla ollut kivaa. Ai niin, tässä on vielä nää kaksi. Nää voisi olla kiviä. Mökillä oli kiva kerätä kiviä uidessa. Nyt tässä on taas mun nimi. Mmm..(miettii) ehkä tässä on kaikki mitä mahtuu tähän. Jos tulee vielä mieleen, niin tehdään toinen koru. Voidaanko? (nyökyttelen) 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kesäloman muistelurannekkeen valmistaminen lapsiryhmässä (päiväkoti, päiväkerho tmv.)

Rannekkeen voi tehdä myös ryhmässä. Lapset saavat muistella kesää ja kertoa muille ryhmäläisille omasta kesälomastaan. Samalla valmistuu mukava muisto. Teemaa voi valmistella puhumalla esimerkiksi aamupiirissä kesälomamuistoista eri kuvien avulla. Hyviä vapaasti käytettäviä teemakuvia löytyy ainakin papunetistäpixabaystä ja unsplash – kuvasivustoilta.

Itse sain päähäni kolme tapaa, millä rannekkeen voisi valmistaa lapsiryhmässä

A – vaihtoehto on, että lapset valmistavat rannekkeen itselleen. Askartelun teema on kesämuistot ja rannekkeiden valmistamisen jälkeen lapset voisivat jakaa muille kesämuistonsa kertomalla helmien ja koristeiden sisällöistä.

B – vaihtoehto on, että lapset valmistavat rannekkeen vanhemmalle/vanhemmilleen kesämuistoksi/lahjaksi. Helmien sisällön voi edelleen jakaa muille lapsille ennen lahjan antoa. Rannekkeen lisäksi mukaan voi liittää jokaisen lapsen kertomuksen kesälomasta.

C-vaihtoehto on, että lapset valmistavat rannekkeet itselleen ja vanhemmalle. Tällöin jokainen lapsi tekee kaksi ranneketta.

Illalla nukkumaan mennessä poikani pyörittelee rannekkeeni helmiä sängyssä. Sitten hän havahtuu. Missä on oma ranneke? Ranneke löytyy pöydältä, jonne se on laitettu turvaan iltasuihkun ajaksi. Ranneke laitetaan käteen ja tyytyväisenä poika nukahtaa. Aamulla ensimmäisenä katsotaan ja pyöritellään taas helmiä. Mukavat kesämuistot tulvahtavat uudestaan mieleen.