Kosketan hellästi pikkumiehen nenää ja kuiskaan: Muista höyhenhengitys. Poika istuu sylissä ja alamme yhdessä hengittää syvään. Pian tunnekuohu purkautuu ja hengitys tasaantuu.
Vanhemmilla ja muilla kasvattajilla on kaikilla omat pikkukikkansa, joilla rauhoittaa lasta tai saada tilanne hallintaan. Kerhoissa käytämme muun muassa ”taikaliimaa”, jolla saadaan peppu pysymään penkissä, hyvää henkäystä naurattamaan sekä höyhenhengitystä rauhoittumiseen.
Höyhenhengitys on hyvä apu rauhoittumiseen, jonka voi aiheuttaa muunmuassa kiukku, vihastuminen tai ihan yleinen levottomuus.
Miten höyhenhengitys sitten toimii?
Lapsi kuvittelee nenän päälleen höyhenen, jota yrittää rauhallisesti, pitkin puhalluksin puhaltaa pois.
Aluksi höyhenhengitystä voi harjoitella laittamalla nenän päälle oikean pienen höyhenen. Sitä saa puhallella ja katsoa kuinka se pikkuhiljaa putoaa lattialle. Harjoittelu usein naurattaa ja on hyvä yhteyden hetki lapsen ja aikuisen välillä.
Seuraavaksi aikuinen voi asettaa nenälle näkymättömän höyhenen painamalla etusormella hellästi lapsen nenää ja voi myöhemmin käyttää myös samaa tapaa muistuttamaan lasta höyhenhengityksestä. Lapsi jatkaa ”höyhenen” puhaltamista pitkin, rauhallisin puhalluksin, kunnes rauhoittuu.
Ennen kuin ehdin edes avata suuni, poika jo hengittelee ”nenäänsä”. Vinkki toimii, hetken. Meille kävi niin, että jonkun ajan kuluttua hengitys meni mekaaniseksi toistamiseksi, joka ei enää ajanut asiaansa. Puhkumista tehtiin nopeasti ja kuitattiin sanomalla: Meni jo. Oli aika keksiä jotain muuta. Vinkeissä ja kikoissa on puolensa ja puolensa. Jotkut toimivat vuodesta toiseen ja jotkut muutaman kerran. Siksi onkin hyvä jutella muiden vanhempien sekä kasvattajien kanssa ja kerätä erilaisia vinkkejä ”työkalupakkiinsa” , jotta on tarpeeksi valikoimaa tulevaisuutta varten. Tämäkin vinkki on tarttunut mukaan vuosien varsilta.
Lisää vinkkejä omaan työkalupakkiin löytyy lapsen itsesäätely artikkelista
Viimeisimmät kommentit