Jaa tämä

On viimein hiljaista. Riidan jälkeen katsomme toisiamme poikani kanssa ja kummankin silmistä näkee katumuksen ja halun palauttaa yhteys. Otan poikani syliin, halaan tiukasti ja sanon ”anteeksi”. Hän vastaa myös anteeksipyynnöllä ja halaa takaisin. Sitten keskustelemme viimein rauhassa yhdessä, löydämme myös hymyn ja naurun sekä saamme selvitettyä riidan aiheuttaneen tilanteen.  

Sovinto, yhteyden palauttamisen hetket ovat parhaita. Ne palauttavat takaisin turvalliseen tilaan ja siirrymme napit vastakkain asetelmasta posket rinnakkain tilaan.

Näitä yhteyden palauttamisen hetkiä on monia. Koululainen avaa hitaasti paiskaamansa oven, teini-ikäinen laskee kännykän ja katsoo viimein sinua silmiin, taaperon kapuaminen syliin tai halaus, minkä ikäiseltä lapselta tahansa.

Yhteyden palauttaminen tarvitsee toteutuakseen sinnikkyyttä. Sitä ei voi pakottaa, vaan se palautuu yrittämisen kautta.

Mielensä pahoittanut lapsi on piiloutunut pitkien hiuksiensa taakse ja katsoo lattiaan. Menen hänen viereensä ja kurkistan hiusten välistä yrittäen saada katsekontaktin. Lapsi mutristaa suutaan ja kääntää katseensa pois. Hetken kuluttua hän kuitenkin palauttaa päänsä asennon, aivan kuin kutsuen minua kurkistamaan uudestaan. Esitän arkaa ja teen pikaisen kurkistuksen. Tällä kertaa pää ei käänny, vaan näen hiusten välistä suunpielen nousseen pieneen hymyyn. Olemme menossa oikeaan suuntaan. Teen kuin lapsi ja vedän hiukset eteeni. Hetken päästä näen pienien silmien kurkistavan hiusten välistä. Nauramme yhdessä ja tilanne raukeaa.  

Keep inviting the child to connect, but offer to do it their way, on their terms. – Lawrence J.Cohen

Lapsi vetäytyy yhteydestä, kun tuntee olonsa yksinäiseksi, pelokkaaksi tai on tunteiden ylikuormittama. Monet asiat voivat estää lapsen palautumista yhteyteen. Pelko on yksi. Lapsi voi pelätä liikaa yhteyden katkeamista, tunnetuskaa. ”Parempi on olla ilman yhteyttä, kun elää epävarmuudessa” hän pohtii. Lapselta puuttuu luottamus yhteyden pysyvyyteen.

Samasta syystä aikuisen voi olla helpompi vetäytyä. On helpompi kestää yksinäisyyttä, kun vaikeiden tunteiden käsittelemistä lapsen kanssa. Silloin tulee helposti sanottua ”mene vain” ja ”ole sitten hiljaa”, eikä edes yrittää yhteyden palauttamista.

Aikuisen tulee kuitenkin turvata ja kasvattaa lapsen luottamusta siihen, että yhteydessä on hyvä olla ja yhteyden palautumiseen voi luottaa.

Palaa yhteyteen mahdollisimman nopeasti yhteyden katkeamisen jälkeen.

Kun yhteys palautetaan nopeasti ja aikuinen ohjaa lasta yhteyden palauttamiseen, lisää se luottamusta aikuisen ja lapsen välillä. Välillä katkeava yhteys ei ole lopullista, vaan väliaikainen tila. Yhteyteen kannattaa palata ja sen palauttamiseen panostaa.

 

Miten yhteys palautetaan?

Kun keinomme loppuvat, alamme usein nalkuttamaan tai työnnämme lapsen itse pois. Kun tulemme torjutuksi, nostaa se tunteet pintaan ja ajattelu vaikeutuu.

We yell when we reach the end of our rope, or just out of habit. All because we feel helpless, rejected, and cut off. We want to reconnect, as much as our children do, but we don’t know how. – Lawrence J.Cohen

Oikean tavan yhteyden palauttamiseen auttaa se, että tuntee lapsen temperamentin, tavat ja toiveet. Toiset kaipaavat kosketusta, toisia se taas ahdistaa. Toiselle huumori on väylä, kun toista lasta se voi loukata. Läsnäolon kautta opit tuntemaan lapsen yhteyden palauttamisen tavat.

Tässä muutama esimerkkitilanne ja mikä saataisi toimia yhteyden palauttajana.

Mitä tehdä, kun lapsi laittaa kädet korville?

 1. Käänny ensiksi tarkastelemaan omaa kommunikointitapaa. Onko äänenvoimakkuus liian korkea? Huudanko? Mitä sanoja käytät? Tuleeko suustasi pelkkiä moitteita ja korjauksia?
 2. Pysähdy kuuntelemaa lapsen tunnetta. Lapsi voi olla peloissaan, jännittynyt tai ylikuormittunut. Tunteen vallassa lapsi ei pysty kuulemaan. Auta lasta sanoittamaan tunteensa. Muista! Ensin tunteiden käsittely, sitten ohjaus.
 3. Ole hetki hiljaa. Anna lapsen hengähtää ja mielen levätä. Ota samalla itsesäätelyn hetki ja rauhoita mielesi sekä kielesi, jos siihen on tarve.
 4. Aloita keskustelu uudestaan. Toivottavasti tällä kertaa paremmin tuloksin.

Mitä tehdä, kun ovi pamahtaa nenäni edessä kiinni?

 1. Kunnioita lapsen omaa tilaa. Älä mene heti huoneeseen perässä vaan anna lapsen hengähtää. Suoraan perässä ryntääminen usein vain kiristää tilannetta.
 2. Kerro kuitenkin olevasi saatavilla ja valmis keskustelemaan tai ratkomaan tilannetta, kun lapsi on valmis.
 3. Voit myös kokeilla leikkisää lähestymistapaa. Sujauta hauska tai rakastava viesti oven alta. Katso miten lapsi reagoi. Tai ala laulamaan lapselle oven takana.
 4. Jos tuntuu, että lapsi kuitenkin tarvitsee apua tunteiden säätelyyn, eikä vain hengähdystaukoa, älä jätä häntä yksin. (Muista tämä varsinkin pienten lasten kohdalla)

Mitä tehdä, kun lapsi vetäytyy omaan maailmaansa?

Katse kännykässä, silmät telkkarissa tai nenä kirjassa. Lapsi sulkeutuu pois yhteydestä.

 1. Osallista lapsi. Kysy häneltä mikä olisi hänelle paras hetki jutella tai mitä hän haluaisi tehdä? Anna hänen määritellä yhteyden palauttamisen väylä ja aikataulu.
 2. Tee hänen tavallaan. Mene hänen maailmaansa. Aloita yhteyden palauttaminen laittamalla viesti whatsupissa, mene mukaan katsomaan ohjelmaa tai kysy mitä kirjassa tapahtuu? Käytä sitä kanavaa, mihin lapsi tuntuu menevän pakoon.
 3. Kokeile hyvää kosketusta. Isompikin lapsi usein kaipaa lempeää kosketusta. Tiukan tilanteen voi laukaista hiusten pörrötys, halaus tai selän silittäminen. Varsinkin isompi lapsi itse harvoin toimii aloittajana, mutta joskus pelkkä kädestä kiinni ottaminen saattaa laukaista tilanteen tunnelukon ja palauttaa yhteyden.

Nuorten leirillä on ollut riitatilanne, josta eräs nuori on rynnännyt pois. Löydän hänet istumassa rannalla. Hiljaa piirtelemässä hiekkaan. Istun hänen viereensä. Odotan jännittyneenä siirtyykö hän kauemmaksi, mutta huomaan hänen jäävän paikalleen. Pohdin miten löytäisin yhteyden. Mietin mitä sanoisin, mutta en keksi mitään hyvää aloitusta ja päätän kokeilla peilaamista. Sanomatta sanaakaan alan myös piirtämään hiekkaan. Ensiksi piirrän vähän kauempana, kunnes vedän viivoja lähemmäksi hänen piirustustaan. Odotan hänen siirtoaan. Tämä näyttää toimivan ja lopulta piirrämme yhteistä kuvaa. Samalla avautuu keskustelu. ”Minua alkoi vaan suututtamaan niin paljon.” hän aloittaa. Nyökkään hiljaa ja osoitan kuuntelevani. Sanat seuraavat toisiaan ja pian teini on saanut jaettua tunteensa minulle. Sen jälkeen jatkamme keskustelua dialogina.

Lapsi haluaa palauttaa yhteyden. Hän kaipaa yhteyttä ja sen luomaa turvaa. Tämä koskee kaikenikäisiä. Meidän on parempi elää yhteydessä toiseen ihmiseen. Joskus riittää se, että on ja odottaa vieressä, joskus täytyy olla aktiivisempi ja yrittää sinnikkäämmin.

 

Mitä siis tulisi muistaa?

Kaikissa tilanteissa tee lapselle selväksi, että olet tässä yhteyden palauttamista varten. Pakottamalla yhteys ei parannu, vaan se täytyy tehdä lapsen ehdoilla. Anna lapselle mahdollisuus palauttaa yhteys omalla tahdillaan ja ehdoillaan. Pyri yhteyteen, mutta anna lapsen määritellä tapa ja tahti.

Älä sulje lasta ulos tai estä yhteyden palauttamista. Kun suljet oven hänen edessään, niin jonain päivänä hän ei ehkä yritä enää avata sitä. Meillä on mahdollisuus rakastaa ja yrittää palauttaa yhteys, vaikka emme tuntisi itseämme rakastetuiksi. Meidän on helpompi aikuisina tehdä ensimmäinen siirto kohti yhteyden palauttamista.

We can choose to be loving even if we aren’t feeling loved. – Rebecca Eanes

 

Mitä tämän jälkeen?

Konfliktit tyhjentävät lasten emotionaalisen kupin. Parasta olisi jos yhteyden rikkoontumisen ja palauttamisen jälkeen olisi mahdollisuus tehdä jotain yhteyden vahvistamiseksi. Yhteinen leikki, yhdessä touhuaminen, keskustelu tai vain hetkessä oleminen vahvistavat kummankin emotionaalisia tankkeja.