Jaa tämä

Lopulta kyynelvirta päättyy ja viimeinenkin pisara kuivuu poskelta. Kuin sateenkaari sateen loppuessa, nousee hymy kasvoille kuukausien poissaolon jälkeen. Toiveikkuus on vienyt läpi vastoinkäymisten ja omat valinnat ohjanneet myrskyssä seilanneen mielen viimein toivon rauhalliseen satamaan.

Toiveikkuus on yksi omista vahvuuksistani ja siksi lähellä sydäntä. Se on auttanut minut läpi monien vastoinkäymisten. Se on saanut minut tavoittelemaan suuria ja uskomaan siihen, että voin ne saavuttaa. Toiveikkuus on saanut minut nousemaan monien kaatumisten jälkeen ja uskomaan parempaan huomiseen. Jokainen aamu voi tuoda elämään jotain hyvää. Siksi haluan opettaa toiveikkuutta niin omille kuin muillekin lapsille.

Toiveikkuuteen sisältyy monta asiaa. Se on optimismia, uskoa omiin kykyihinsä ja siihen, että pystyy voittamaan eteen tulevat haasteet. Uskoa siihen, että vastoinkäymiset ovat voitettavissa ja optimistista suhtautumista ongelmiin.

 

Mitä on toiveikkuus?

Toiveikkuus on uskoa omiin kykyihin ja merkitykselliseen tulevaisuuteen. Optimismi ja toiveikkuus kulkevat käsi kädessä. Optimistin tavoin toiveikas ihminen ajattelee, että ongelmat ovat esteitä, joita voi ylittää omalla toiminnallaan. Hänellä on kokemus elämänhallinnasta ja siitä, että lopulta kaikki kääntyy hyväksi. Toiveikas ihminen pystyy oppimaan vastoinkäymisistä ja löytämään niistä merkityksellisyyttä. Toiveikas uskoo hyvään ja odottaa hyvää tulevaisuudelta. Hän pystyy myös olemaan toisten tukena ja valaa heihin toivoa näkemään tulevaisuudessa hyviä asioita.

 

Miksi se on tärkeää?

Toiveikkuus auttaa meitä pysymään optimistisena ja saa meidät pyrkimään eteenpäin. Se rohkaisee meitä menemään kohti tavoitteitamme ja pääsemään yli esteiden lopulta saavuttaen päämäärämme. Toiveikkuus saa meidät uskomaan,  että kykenemme saavuttamaan unelmamme ja päämäärämme. Vaikeuksienkin keskellä voimme nähdä pieniä hyviä asioita ja uskomme että on tulossa jotain hyvää. Meitä ohjaavat aiemmat onnistumiset, emme anna epäonnistumisten lannistaa.

 

Onko vahvuuteni toiveikkuus?

Sinulla on kyky nähdä asioiden hyvät puolet kerta toisensa jälkeen

Suhtaudut optimistisesti ongelmiin ja niiden voittamiseen

Uskot siihen, että sinulle tapahtuu tulevaisuudessa hyviä asioita

Asetat itsellesi tavoitteita ja uskot, että pystyt saavuttamaan ne

Pystyt valamaan toivoa myös muihin ihmisiin

(kirjoitus jatkuu kuvan jälkeen)

Toiveikas lapsi

Toiveikkuuden käsittelyhetki

1. Viikon vahvuus

Tällä kertaa viikon vahvuutta arvuutellaan sananlaskujen kautta. Mietitään sananlasku joka viittaa viikon vahvuuteen.

Sen voi tehdä kahdella eritavalla:

a) Vahvuuteen viittaava sananlasku

”Sateen jälkeen paistaa aina aurinko”

”Uskon, että asioilla on aina tapana järjestyä.” – Francoise Sagan

Lasten on tarkoitus yrittää arvata mihin vahvuuteen sananlasku viittaa.

b) Täydennä vahvuussana (tai vahvuuteen viittaava sana) sananlaskuun

”_____ on hyvä elää.”

”Meidän on hyväksyttävä äärimmäinen pettymys – mutta emme koskaan saa menettää äärimmäistä ____” – Martin Luther King Jr.

2. Vahvuuden käsittely keskustellen

Virityksenä voi lukea jonkun tarinan tai vanhempien lasten kanssa etsiä lehtijutun toiveikkuudesta. Miettikää yhdessä muun muassa, mitä toiveikkuus ja miltä se tuntuu? Milloin olemme tunteneet olomme toiveikkaaksi ja ketkä tai mitkä asiat ovat saaneet meidät pitämään kiinni toivosta läpi harmaiden aikojen?

Kysymyksiä liittyen toimintakorttiin alle kouluikäisten kanssa:

  1. Mitä kuvassa tapahtuu?
  2. Mikä tunne kuvasta tulee mieleen?
  3. Mitä linnut tekevät kuvassa?
  4. Mitä iso lintu voisi sanoa pienelle?
  5. Mitä ennen kuvanottoa on tapahtunut?
  6. Mitä kuvan jälkeen voisi tapahtua?

3. Toiveikas aamuajatus

Aloittakaa päivä miettimällä mitä kaikkea hienoa päivä voikaan tuoda tullessaan. Tämä on hyvä mielikuvaharjoitus tai keskustelunaihe vaikka aamupalapöytään. Kertokaa toisillenne mitä odotatte tältä päivältä ja mitä hyvää juuri tänä päivänä voisi tapahtua.

4. Paras minä – toiveikkuuden tarina

Tämän voi tehdä mielikuvaharjoituksena tai kirjoitustehtävänä. Miettikää (tai kirjoittakaa) yhdessä paras tulevaisuus, mitä voisi kuvitella. Mitä lapsi tekisi? Millä tavalla ajattelisi? Millaisia taitoja ja ominaisuuksia hänellä olisi? Millaisessa ympäristössä hän eläisi ja millaisten ihmisten ympäröimänä?

4. Toivepäiväni ja matkani siihen

Millainen olisi päivä joka menisi täysin toiveideni mukaan. Mitä siinä tapahtuisi, kenen kanssa sen viettäisin ja millaisia tunteita tuntisin? Voitte vertailla niitä toistenne kanssa. Miettikää myös miten unelmapäivän voisi saavuttaa. Mitä pitäisi tapahtua, jotta se voisi toteutua?

Voitte piirtää tai maalata myös kuvan unelmapäivästä.

(kirjoitus jatkuu kuvan jälkeen)

Toiveikkuuden tarina

5. Selviytymisvälineeni – toivon ylläpitäjät

Ottakaa katsaus lapsen menneisyyteen. Millaisista vastoinkäymisistä lapsi on selvinnyt ja millä tavoin? Mitkä asiat tai ihmiset ovat olleet valopilkkuja mustina hetkinä? Millaisia ovat lapsen selviytymisvälineet? Miettikää myös millä tavoin niitä voisi lisätä. Hyvät, innostavat muistot vahvistavat lapsen toiveikkuutta ja siksi niitä kannattaa käydä läpi uudestaan ja uudestaan.

6. Minä – toivon tuoja

Millä tavoin voin lisätä toisten toiveikkuutta? Auttaa läheistä tai tuntematonta läpi vaikeiden aikojen? Miten nostaa esiin toisen elämän hyviä asioita ja olla tukena? Miettikää millä tavoin olette tuoneet toivoa toisten ihmisten elämään ja millä tavoin jatkossa voitte tuoda toivoa toisten elämään.

 

Miten vahvistaa lapsen toiveikkuutta?

Toiveikkuutta ruokkivat onnistumisen kokemukset, myönteinen palaute, vahvistava sisäinen puhe, innostavat muistot ja toipumiskyky matkalla tavoitteisiin. – Huomaa Hyvä -kirja

1. Käytä toiveikkuuden kieltä

Se millä tavalla me aikuiset puhumme elämästä, vastoinkäymisistä selviytymisestä ja näytämme esimerkkiä siitä, että ongelmat ovat vain esteitä ja työnteko kannattaa, vaikuttaa lapsen toiveikkuuteen. Ole siis malli toiveikkuudesta!

”Kaikesta selviää aikanaan.” oli oppi, jonka sain omasta lapsuudenkodistani. Minulla oli aina sellainen tunne, että tuli elämässä mitä tahansa, niin siitä selviää. Tämä oppi oli tarpeen, sillä elämän varrella olen joutunut kulkemaan useammankin harmaan pilven kautta. Jokaisesta olen kuitenkin selvinnyt ja löytänyt niistä myös merkityksellisyyttä ja oppinut uutta. 

2. Auta näkemään pienetkin askeleet

Kun näyttää lapselle, miten hän on päässyt läpi pienien vastoinkäymisten, saa hän uskoa siihen, että pääsee läpi isojenkin vastoinkäymisten. Aikaisemmat muistot siitä, että on ennenkin pärjännyt, auttavat lasta eteenpäin.

”Tämä itku ei lopu ikinä” huokaisee poikani lohduttomana ja kyyneleet virtaavat pitkin pieniä poskia. Olen varma, että lapsestani tuntuu juuri tältä. Kun lapsi ensimmäisiä kertoja kokee suuria tunteita, voivat ne tuntua ylitsepääsemättömiltä. Uusi tunne pelottaa ja tuntuu siltä, että sitä ei voi hallita. Näissä tilanteissa lapset tarvitsevat aikuisia kulkemaan heidän rinnallaan. Hengittelemme rauhassa ja lopulta kyynelvirta päättyy. Kun jonain muuna hetkenä uusi itku tulee, muistutan kuinka viimeksi pääsimme yli vaikeasta tunteesta. Tällaiset muistot auttavat eteenpäin.

3. Etsi elämän pilvien hopeareunukset

Vaikeuksista oppiminen ja merkityksellisyyden löytäminen on osa optimismia. Auta lasta löytämään ne asiat, mitä hän on oppinut vastoinkäymisten kautta. Mitä hän ei tiennyt tai osannut ennen tapahtumaa? Mitä taitoja hän oppi sen aikana? Sinnikkyyttä, periksiantamattomuutta, ymmärrystä toisia kohtaan, anteeksiantoa? Aikuinen voi auttaa ottamaan myös toisen näkökannan. Kaikesta huolimatta, mikä meni hyvin? Etsimään harmauden valopilkut. Mitä lapsi jo osasi, mitä hyvää teki tilanteessa?

4. Vahvista kannustavaa sisäistä puhetta

Toiveikas ihminen uskoo, että pystyy saavuttamaan tavoitteitaan ja pääsemään yli esteiden. Aikuisen kannustava puhe vahvistaa lapsen uskoa itseensä ja muuttuu lopulta lapsen sisäiseksi kannustavaksi ääneksi. Ole siis lapsen kannustava ääni, kunnes hän löytää omansa.

5. Auta näkemään vahvuutensa ja käyttämään niitä

Luottamus omiin kykyihin ja taitoihin lisää toiveikkuutta. Jälleen kerran kehotan taas näkemään ja nostamaan esiin lapsen vahvuuksia ja ohjata häntä ottamaan ne käyttöön kaikilla elämänalueilla. Käyttämällä vahvuuksia lapsi uskoo itseensä ja taitoihinsa enemmän ja pääsee niiden avulla myös yli elämän esteiden.

 

Kirjamateriaali

Tarinoita muumilaaksosta kirja

Muumitarinat ovat minulle aina olleet tarinoita toivosta. Etenkin muumimamma toivoa luovilla lauseillaan on jäänyt mieleeni toivon ”äitihahmona”.

 

”Ehkä myrskyjä onkin vain siksi, että niiden jälkeen saataisiin jälleen auringonnousu.”-Muumimamma