Jaa tämä

”Vau, mikä nainen!” tokaisee viisivuotias poika, kun olemme kerholaisten kanssa riisumassa käytävällä ulkovaatteita. Ohitse on mennyt eräs perhekerhon äideistä. Lapsen vilpitön kommentti kirvoittaa meidät aikuiset nauramaan. Lapsi kuitenkin käyttää tässä hetkessä yhtä vahvuuttaan. Tämän kyseisen pojan yksi suurimmista vahvuuksista oli kauneuden ja erinomaisuuden arvostus. Hän oli fysikaalisen kauneuden ystävä, meidän kerhon pieni visualisti, joka huomasi kukkien väriloiston ja ulkoilussa pienetkin ihanuudet, kuten keväisin lehteen puhkeavat oksat.

Omassa pojassani on samanlaista maailman kauneuden ihmettelyä, kun itse taas koen vahvuuteni olevan taidon ja lahjakkuuden sekä moraalin ihailussa. Ihailen ja arvostan ihmisiä, jotka ovat viisaita ja moraalisia sekä käyttävät tätä viisautta ja tietoa siihen, että tekevät maailmasta hieman parempaa paikkaa. Voin kuunnella tuntikaupalla kiinnostavia ja innostavia puhujia, jotka jakavat omaa tietämystään ihmiskunnalle. Pidän hyvästä tietokirjallisuudesta ja tutkimuksista, joissa kirjoittajan lahjakkuus ja taidot  tulevat hyvin esille.

 

Mitä on kauneuden ja erinomaisuuden arvostus?

Kauneuden ja erinomaisuuden arvostuksen ajatellaan muodostuvan kolmesta asiasta.

Fysikaalinen kauneus, joka voi olla visuaalista, kuulo-, tunto- tai abstraktinen tuntemus, joka aiheuttaa vastaanottajassa kunnioituksen ja ihmetyksen tunnetta.

Taidon tai lahjakkuuden ihailu, joka tuo energiaa ja saa yksilön tavoittelemaan omia päämääriään.

Moraalinen kauneus, hyveen tai moraalin ihailu, joka saa yksilön haluamaan olla parempi ja rakastavampi.

 

Miksi se on tärkeää?

Siinä maisemassa sielu lepää” on meille monelle tuttu lausahdus. Kauniit asiat (kuten maisemat) vetävät ihmisiä puoleensa, sillä niiden katselusta tulee meille hyvä olo. Kun näemme ja katselemme asioita, joita pidämme kauniina, vaikuttaa se aivan aivoihin asti. Tunnemme positiivisia, myönteisiä tunteita, joita tarvitsemme voidaksemme hyvin. Samoin kun todistamme lahjakkuutta ja taitavuutta, saamme itsellemme siitä hyvää oloa ja energiaa. Se saa myös meidät tunnistamaan omat lahjakkuutemme ja taitomme. Se inspiroi ja  vie meitä eteenpäin käyttämään omia lahjojamme ja taitojamme.

 

Onko minun vahvuuteni kauneuden ja erinomaisuuden arvostus?

Huomaat elämän kauniit asiat, toisten ihmisten taidot ja lahjakkuudet

Näet kauneutta kaikkialla arjessa

Kauneutta voi mielestäsi olla niin luonnossa, tieteessä kuin taiteessakin

Ihailet osaamista kaikista sen eri muodoissa

Yrität tehdä mahdollisimman hienon suorituksen kaikessa mitä teet

 

Kauneuden ja erinomaisuuden arvostuksen käsittelyhetki

1.Viikon vahvuus

Tällä viikolla viikon vahvuutta arvuutellaan sanasekoituksin.

Versio yksi: Kirjain kerrallaan. Ota vahvuussanan kirjaimet, muovi- tai muina irrallisina kirjaimina, ja sekoita ne. Arvuuttelijan on tarkoitus laittaa kirjaimet järjestykseen luodakseen oikean vahvuussanan.

Versio kaksi: Tavu kerrallaan. Jaa vahvuussana tavuihin. Sekoita tavut ja pyydä arvuuttelijaa muodostamaan niistä vahvuussana. Tämä on hyvä varsinkin pitkien vahvuussanojen kanssa.

2.Vahvuuden käsittely

Tätä vahvuutta voi käsitellä todella monipuolisesti, koska kauneutta ja erinomaisuutta on niin monimuotoista. Pienten kanssa voi käsitellä esimerkiksi kauneutta kirjojen ja metsäretkien avulla, joissa luonnon kauneus tulee esiin. Isommat osaavat miettiä kauneutta ja erinomaisuutta museoiden, elokuvien ja lahjakkaiden ihmisten, kuten urheilijoiden tai laulajien kautta. Tärkeintä on löytää aihe tai teema, joka kiinnostaa juuri kyseistä lasta/lapsia.

3.Minä ihailen – kuvakollaasi

Millaista kauneutta tai taituruutta sinä arvostat ja ihailet? Minkä katseleminen tai toiminnan seuraaminen nostaa sinussa positiivisia, myönteisiä tunteita? Tee kuvakollaasi niistä asioista, jotka ovat sinulle kauneuden tai erinomaisuuden kannalta tärkeitä.

4.Minä olen hyvä

Mitä kauneutta ja erinomaisuutta minulla on mitä muut voivat arvostaa? Mitä lahjakkuuksia tai taitoja minä osaan?

”Minä olen todella hyvä seisomaan yhdellä jalalla. Katsokaa!” Lapset ovat erinomaisia ihastelemaan ja arvostamaan toisiaan. Kun järjestimme kerhossa taitonäytöksen, löytyi monia pikku taitajia. Jokainen kerholainen esitti toisille jotain. Oli hyviä temppujen tekijöitä, hyviä tanssijoita, hyviä vitsinkertojia ja kainalopierujen taitajia. Jokainen sai tuoda ryhmään omat taitonsa.

5. Aistitaidenäyttely

Olen muutaman kerran koonnut lasten kanssa aistitaidenäyttelyn, jossa lapset saivat eri tavoin valmistaa näyttelyyn esiteltäviä teoksia. Emme ottaneet vain yhtä tapaa, kuten maalaaminen, vaan jokainen sai toteuttaa omaa näkemystään kauneudesta. Näyttelyssä oli maalauksia, piirroksia, askarteluja, muovailuja, kukka- ja käpyasetelmia, tuoksupurkkeja, eri materiaalien tunnustelu ja äänien kuuntelu pisteitä. Kaikki saivat esitellä jotain oman maun mukaan.

6. Uusille vesille

Kokeile jotain uutta kokeaksesi lisää kauneutta ja erinomaisuutta. Tee kaunis ruoka-annos, mene eri reittiä töihin tai kauppaan nähdäksesi ympäristön eri tavalla, katso eri tyylilajin elokuva tai lue kirja, joka on valittu lajinsa huipuksi. Etsi kauneutta paikoista, joita et ole ennen tarkastellut.

 

Kuinka vahvistaa lapsen kauneuden ja erinomaisuuden arvostusta?

  1. Aistiseikkaile

    Opeta lastasi näkemään ja tuntemaan maailmaa kaikilla aisteilla. Näin lapsi oppii tarkastelemaan ympäristöään, pysähtyä katsomaan tarkemmin eri asioita ja nauttimaan elämästä kaikista aisteilla. Pienen lapsen kanssa on helpointa aloittaa omasta pihasta ja lähimetsästä. Mitä kaikkea löydämmekään? Kivat, kepit, kukat ja ötökät ovat lapsen mielenkiinnon kohteita. Samaa asiaa voi tarkastella eri aistein. Miltä esimerkiksi ketunleipä näyttää, tuntuu sormien välissä, miltä sen huojunta kuulostaa tuulessa, miltä se tuoksuu ja maistuu?

  2. Ohjaa näkemään hyvää ja erinomaista

    Aivomme huomioivat helposti huonosti menevät asiat ja virheet, joten meidän täytyy tietoisesti ohjata ne huomaamaan hyvin menevät asiat. Ohjaa lasta kiinnittämään enemmän huomiota hyvään. Ohjaa lasta näkemään mikä menee hyvin, mikä toimii, mikä on maailmassa kaunista ja erinomaista.

  3. Arvosta lapsen näkemystä

    Sinun ja lapsesi näkemys kauneudesta ja erinomaisuudesta eivät välttämättä ole samoja. Älä kuitenkaan vähättele sitä, mitä lapsi pitää kauniina tai erinomaisena, vaan arvosta hänen näkemystään. Tarkoitus ei ole saada lasta arvostamaan samoja asioita kuin sinä, vaan löytämään omat ihastelun ja kunnioituksen kohteensa.

  4. Nappaa vahvuus käytössä

    Parasta on, kun saat lapsen ”kiinni” siitä hetkestä, kun hän käyttää vahvuuttaan. Kun tilanne tulee vastaan, jossa huomaat lapsen ihastelevan jotain hänen mielestään kaunista, on se sitten leppäkerttua tai keppiä, pysähdy nostamaan tilanne esiin: ”Kun ihastelit äsken tuota kaunista kukkaa, niin käytit sinun kauneuden arvostuksen vahvuutta. Pystyit hienosti kuvailemaan minulle, miten kauniisti kukka mielestäsi hohti auringossa. Sitä oli ihana kuunnella.”

  5. Tunnista lapsen taidot

    Jokaisella lapsella on jotain kauneutta (esim. kaunis lauluääni, kekseliäs piirtäjä) ja/tai erinomaisuutta (esim. taitava skeittaaja tai erinomainen kuuntelija) , jota muut arvostavat ja ihailevat.  Se, että lapsi näkee omat taitonsa ja erinomaisuutensa kasvattaa tervettä itsetuntoa ja minäpystyvyyttä. Lapsi huomaa helpommin myös muiden taidot ja osaa arvostaa niitä.

    Lapsen taito voi olla esimerkiksi rubikinkuution kasaaminen.

 

Materiaali

Yksi aivan ehdottomista suosikeistani, kauneuden ja erinomaisuuden arvostuksen käsittelyyn pienten kanssa on kirja nimeltään ihmeen ihana maailma. Kirjassa pikkuhiiri lähtee tutkimaan maailmaa. Matkallaan hän näkee kaikki kaunista ja ihmeellistä. Kirjan voi lukea virikkeenä ja sen jälkeen lähteä tutkimaan pikkuhiiren tavoin ympäröivää maailmaa.

Ihmeen ihana maailma kirja

Lobel, Gillian ja Howarth, Daniel: Ihmeen ihana maailma

Aistiseikkailut sopivat kaikenikäisten kanssa kauneuden tutkimiseen ja aistimiseen. Niitä voi keksiä itse tai inspiraatiota voi hakea aistiseikkailu kirjoista. Kirjoista lisää täältä.

Vanhempien lasten kanssa esimerkiksi erilaiset taidenäyttelyt, elokuva-, kirja- ja peliarvostelut tai tyylilajit, urheilijoiden suoritusten seuraaminen ovat mielestäni paras tapa käsitellä vahvuutta. Tärkeintä on löytää aihealue, joka kiinnostaa lasta ja jossa hän näkee kauneutta tai taituruutta.

 

Lisää vahvuudesta

Huomaa hyvä -kirjassa käsitellään 16 vahvuutta, joten siellä ei ole enää kauneuden ja erinomaisuuden arvostuksen vahvuudesta omaa kirjoitusta. Vahvuus löytyy kuitenkin lyhyesti kuvailtuna Huomaa hyvä! – toimintakorteista.

Building Happiness, Resilience and Motivation in Adolescents

Via instituutin kuvaus vahvuudesta

Why We Love Beautiful Things – artikkeli