Jaa tämä

Sisu alkaa siitä, mihin sinnikkyys loppuu. -Emilia Lahti

Tällä ajatuksella olen käsitellyt sisukkuutta. Sinnikkyyden vahvuuden sisarena. Viimeisenä puristuksena kohti tavoitetta ja päämääriä, kun sen saavuttaminen meinaa jäädä pienestä kiinni. Viimeisten voimien keräämisenä ja hyppäyksenä kohti maalia.

 

Mitä on sisukkuus?

Sisukkuus on periksi antamattomuutta ja intohimoa saavuttaa pitkän aikavälin tavoitteet. Sisu on kykyä kestää vastoinkäymisiä ja kurottautumaan yli olettamiensa voimavarojen. Emilia Lahden mukaan on sisulla on kolme eri ulottuvuutta. Vankkumaton sisu auttaa jatkamaan. Tahtotilaa synnyttävä sisu on rohkeata asennetta ja tapa kohdata haasteet. Räjähtävä sisu on sisuuntumista.

Sisu on henkisen kestävyyden ja rikkoutumattomuuden toinen aalto sekä toiminnan ääritilanteessa mahdollistava psyykkinen voimavara. -Emilia Lahti

Sisu on kuin metafyysinen pistos käsivarteen, joka auttaa yksilöä tekemään sen mikä on mahdotonta – Jean Sibelius

Miksi se on tärkeää?

Sisukkuuden ansiosta meidän on mahdollisuus saavuttaa myös niitä päämääriä, joihin pelkkä sinnikkyys ei riitä. Sisukkuus auttaa meitä ylittämään esteitä ja jaksamaan loppuun asti. Välillä sisukkuus saattaa myös yllättää meidät ja viedä meidät sinne, mihin emme koskaan uskoneet pääsevämme. Sisukkuus on myös tutkimuksissa todettu olevan parempi menestyksen ennustaja kuin esimerkiksi älykkyysosamäärä.

 

Onko vahvuuteni sisukkuus?

Pysyt päämäärässäsi jopa muiden luovuttaessa

Haastavatkaan tilanteet eivät saa pysäytettyä sinua

Vaikeuksia kohdatessa keksit keinoja ylittää esteet

Nautit kun saat ponnistella saavuttaaksesi tavoitteesi

Luotat omiin kykyihisi myös muiden epäilyjen keskellä

 

Sisukkuuden vahvuustuokio

1. Viikon vahvuus

Tällä kertaa viikon vahvuutta arvuutellaan sanapelin avulla. Siinä vahvuuden kirjaimet on laitettu sanaruudukkoon. Pelissä vierekkäin sijaitsevista kirjaimista on muodostettava vahvuussana. Esimerkiksi kuvan tavoin.

2. Vahvuuden käsittely keskustelun, tarinan tai toimintakortin avulla

Sisukkuuden käsittelyn aluksi voi lukea sisu tarinan tai pyytää isompaa lasta lukemaan kirjan sisukkuudesta. Kirjaehdotuksen materiaali kohdassa.

Keskustelua voi käydä esimerkiksi seuraavien kysymysten kautta. Mitä sisu sinulle merkitsee? Millainen on mielestäsi sisukas ihminen? Missä olet kohdannut sisukkuutta? Miten sisu auttaa eri elämäntilanteissa? Miksi sisu on hyvä asia? Voiko ihminen olla liian sisukas?

Jakakaa kokemuksia sisukkuudesta. Kertokaa missä olette todistaneet sisukkuutta tai itse olette tarvinneet ja käyttäneet sisukkuutta.

3. Näkymätön yleisö

Teatteriopinnoissani puhuttiin esitysten aikana näkymättömästä yleisöstä, joka auttaa saavuttamaan . Kenet kuvittelet katsomoon, jotta yllät parhaaseen suoritukseesi? Perheen, ystävän, jonkun muun läheisen, inspiroivan historiallisen henkilön?

Sisukkuus on uskomista omiin kykyihin silloinkin muut eivät niihin usko. Kannustava sisäinen ääni toimii mielestäni samalla tavalla kuin tämä näkymätön yleisö. Keitä kuvittelen ympärilleni, kenen äänen kuulen päässäni kannustamassa minua silloinkin kun ketään ei ole paikalla?

Lapsi voi kuulla päässään esimerkiksi vanhempiensa kannustuksen, harrastusohjaajan tsemppauksen tai idolinsa rohkaisevat sanat.

Vahva sisäinen ääni auttaa myös Sisu kettua jaksamaan. Kuva: Sisu kettu ei anna periksi kirjasta

4. Voimavälineeni

Kuvittelenko itseni päätepisteeseen? Kuuntelenko inspiroivaa musiikkia? Katselenko kannustavan leffan? Kilautanko kaverille? Millä tavoin saan tarpeellisen ylimääräisen vaihteen silmään?

Miettimällä omia sisukkuuden voimavälineitä ja kirjoittamalla ne ylös opit tuntemaan omat voimavarasi ja toimintatapasi paremmin. Sisukkuus on taito, jota voi harjoitella. Esimerkiksi erilaiset mielikuvaharjoitukset toimivat sisukkuuden tukena.

5. Inspiroiva sisutarina

Etsikää lehdestä, somesta tai muualta tarina sisukkuudesta, joka inspiroi teitä. Jakakaa sisutarina toistenne kanssa. Miettikää myös mikä voisi olla oma sisutarinanne? Halutessanne voitte kirjoittaa ne ja lukea toisillenne.

 

Kuinka vahvistan sisukkuutta?

1. Vahvista lapsen uskoa omiin kykyihinsä

Sisukas ihminen luottaa omiin kykyihinsä. Luottamus omiin kykyihin tulee onnistumisten ja minäpystyvyyden kautta. Välillä lapsi tarvitsee tukea sen muistamiseen, että on ennenkin selvinnyt tiukoista paikoista. Sisukkuus on myös omiin kykyihinsä luottamista, silloinkin kun muut eivät usko. Tähän lapsi tarvitsee vahvan sisäisen äänen, jos kykyjä epäilemässä ovat esimerkiksi kaverit. Lapsen kannustava sisäinen ääni muodostuu muun muassa siitä, että lapsi tuntee omat luonteenvahvuutensa ja asiat joissa on hyvä.

2. Vaali kasvun asennetta

Angela Duckworth puhuu kasvun asenteen (growth mindset) tärkeydestä sisukkuuden kehittäjänä. Carol Dweckin kehittämä jaottelu kasvun asenteen ja lukkiutuneen asenteen (fixed mindset) välillä vaikuttaa sisun kehittymiseen.

Kasvun asenne lähtee siitä, että yksilön ominaisuudet ovat muokattavissa. Kasvun asenteen ihmiset kehittävät omaa osaamistansa harjoittelun ja kokemuksen kautta. He jatkavat vaikka epäonnistuvat ja haasteet ovat heille oppimiskokemuksia. He inspiroituvat toisten onnistumisista. Lukkiutuneen asenteen ihmiset välttävät haasteita ja vaivannäköä. He antavat periksi helposti ja luovuttavat kohdatessaan haasteita. He tuntevat muiden menestyksen uhkana.

Sisu on ominaisuus jota voi kehittää tietoisella harjoittelulla.

Kasvun asenne auttaa lasta uskomaan siihen, että hän voi kehittyä ja muuttaa tulevaisuuttaan. Sisukkaaksi voi oppia ja epäonnistumisista huolimatta on hyvä jatkaa.

3. Opeta sietämään epäonnistumisia

Sisukkuus on myös sitä, että ei luovuta vaikeuksia kohdatessa. Ei lamaannu epäonnistumisista, vaan nousee jaloilleen ja yrittää uudestaan. Epäonnistuminen tarkoittaa vain kompastumista matkalla kohti tavoitteita. Englannissa on sanonta, josta usein puhun lapsille: FAIL is First Attempt In Learning. Kyse on siis ensimmäisestä yrityksestä oppimisen matkalla. Se ei ole päätepiste, se ei ole liian korkea este. Se on ensimmäinen yritys matkalla kohti tavoitetta.

4. Tue tervettä sisukkuutta

Terve sisu on joustavaa, mutta jäykkä sisu jumiuttaa. – Emilia Lahti.

Luovuttaminen vaatii sisua, joskus enemmän sisua kuin eteenpäin jatkaminen. Joskus tavoitteen voi joutua muuttamaan, siirtämään tulevaisuuteen tai luopua siitä kokonaan. Harrastus saattaa olla fyysisesti liian rasittava tai projekti viedä liikaa aikaa elämän muilta asioilta. Silloin on hyvä osata pysähtyä, miettiä eri vaihtoehtoja ja olla joustava. Lapsi ei välttämättä itse pysty tekemään näitä rajoituksia, vaan tarvitsee sisun säätelyyn aikuisen apua.

5. käytä apuna lapsen ydinvahvuuksia

Lapsen ydinvahvuudet ovat hyvä tuki kasvuvahvuuksien tukemiseen. Sisukkuuden vahvuutta tukevat muun muassa sinnikkyys, luovuus ja rohkeuden vahvuus. Kasvuvahvuuksia on hyvä lähteä kehittämään jo sen osaamisen kautta, mikä lapsella on jo hallussa. Sisukkuus otetaan kasvamaan niiden rinnalle. Taidot kehittyvät jo olemassa olevia taitoja käyttämällä.

 

Materiaalia

Pienten lasten kanssa aivan erinomainen kirja sinnikkyydestä ja sisusta on Anne-Maria Kuuselan Ympyräiset sarjan kirja Sisu kettu ei anna periksi. Siinä Sisu kettu lähtee ystäviensä kanssa aarrejahtiin ja mitä kaikkea he matkalla kohtaavatkaan. Kirjasta löytyy myös apukysymyksiä, joiden kautta osallistuttaa lasta mukaan tarinaan. Kustannus-Mäkelä Oy: Karkkila. 2017.

Yläaste ikäisistä aina aikuisiin ovat Sisu tarinat  erinomainen väline aloittaa keskustelu. Sisu kirjasta löytyy useita elämänmakuisia tarinoita sisukkuudesta. Sonja Strömsholm – Emilia Lahti – Lauri Järvilehto – Meeri Koutaniemi: Sisu. Tarinoita itsensä ylittämisestä ja hyvän tekemisestä. PS-kustannus. 2015.

Lisää sisukkuudesta

Huomaa hyvä! – kirjassa  käsitellään 16 vahvuutta, joten siellä ei ole enää sisukkuuden vahvuudesta omaa kirjoitusta. Vahvuus löytyy kuitenkin lyhyesti kuvailtuna Huomaa hyvä! – toimintakorteista.

Huomaa hyvä! Vahvuusvariksen bongausoppaasta löytyy ideoita hyviä ideoita sisukkuuden käsittelyyn.

Positiivisen psykologian voima – kirjassa on Emilia Lahden kirjoitus Sisu – toiminnan tahtotila.

Sonja Strömsholm – Emilia Lahti – Lauri Järvilehto – Meeri Koutaniemi. Sisu. Tarinoita itsensä ylittämisestä ja hyvän tekemisestä. PS-kustannus: 2015.

Angela Lee Duckworth: Grit: The power of passion and perseverance

Angela Duckworth: Englanninkielinen sisutesti

Sisututkija Emilia Lahden kotisivut