Annan liian helposti periksi, olen kärsimätön, pitäisi olla jämäkämpi, kestää lapsen pettymystä, osaisin hellittää kontrollista, saisin lisää kärsivällisyyttä, liian vähän yhteistä aikaa lapsen kanssa, kehuisin enemmän, osaisin erottaa lapsen ja vanhemman roolit.
Tässä kokoelma vanhempainkurssien vastauksista siitä, missä asioissa vanhemmat tuntevat olevansa vielä keskeneräisiä tai haluaisivat kehittyä vanhempana.
Sosiaalinen vertailu syö omaa hyvinvointia
Riittämättömyyden tunne on tuttu monelle vanhemmalle. Sitä seuraavat itsesyytökset sekä negatiivisen minäkuvan kasvattaminen positiivisen sijaan. Luemme lehdistä superäideistä/-isistä, jotka osaavat kaiken eivätkä ole koskaan väsyneitä. Blogeja, jotka pursuavat jokapäiväistä iloa ja perättäisiä onnen hetkiä.
Jokainen päivä ei kuitenkaan voi olla hyvä päivä ja ”supervanhemmatkin” väsyvät.
”Miten saisin sinut iloiseksi?” kysyy poikani. Huokaisen. Tänään on ollut huono päivä. Olen ollut kiukkuinen ja positiivisuus kaukana kasvatuksesta. Ei ole todellakaan ollut sellainen olo, että jaksaisi kehua, tarttua positiivisiin hetkiin tai ylipäätänsä hymyillä. Lintujen viserrys ulkona saa aikaan väristyksiä niskavilloissa. Poikani katsoo minua vakavana ja tunnen itseni maailman huonommaksi äidiksi. Tänään ei ole hyvä päivä, ei ollenkaan hyvä päivä.
Ei aina tarvitsekaan.
Kukaan ei voi onnistua – joka päivä – joka kerta.
Väsyneet aivot tarttuvat helpommin negatiiviseen
Huonoina päivinä mielemme valtaa usein ne asiat, mitkä meiltä tuntuvat puuttuvan. Vatvomme kehitettäviä ja puuttuvia taitoja, emme muista missä olemme hyviä.
Välillä sitä on vain tyytyväinen, että päivän päätteeksi kaikki on hengissä, omissa sängyissään ja viimeinkin on hiljaista. Joskus illan kolme hyvää asiaa on: 1) olemme hengissä 2) olemme kotona 3) nyt pääsee nukkumaan. Pikavinkki: Kolme hyvää asiaa tästä.
Autan lasta ongelmien ratkaisemisessa, keskustelen mieltä painavissa asioissa, olen hauska, tuen onnellisuutta, annan aikaa lapselle, kaikki aika käytetään yhdessä, olen läsnä ja johdonmukainen, tunteita osoittava, rakastava ja huolehtiva, tuen lapsen omaa ajattelua, ymmärtäväinen, neuvottelevainen ja kärsivällinen.
Tässä taas kokoelma niistä asioista, missä vanhemmat tuntevat olevansa hyviä. Hyvinä päivinä niitä on mukava mietiskellä ja olla ylpeä jo hallitsemistaan taidoista.
Itsemyötätunto ja hyväksyntä auttavat päästämään irti ja vievät eteenpäin
Välillä parasta on vain hyväksyä huono päivä. Väkisin vääntäminen usein vain pahentaa tilannetta ja ärsyyntymisen tunne vain kasvaa, jos mielialan vaihdos päättyy epäonnistumiseen. Tuntuu vielä huonommalta, kun ei pystynytkään ”näyttelemään iloista”. Ilon naamion taakse piiloutuminen, antaa lapsellekin sen viestin, että koskaan ei saisi olla huono päivä, kiukkuinen tai huonolla tuulella. Se, että vanhempi ei koskaan näytä surullisuuttaan, väsymystään tai epäonnistumisiaan, antaa myös lapselle sen viestin, että näitä tunteita ei joko tulisi olla olemassa tai ainakaan niitä ei saa näyttää.
”Tänään minulla on huono päivä”, vastaan lapseni kysymykseen. ”Minua väsyttää, koska nukkui huonosti viime yönä. Kiukuttaa, kun taas on monta tehtävää asiaa listalla ja liian vähän aikaa. Siksi olen vakavampi ja hiljaisempi kuin tavallisesti. Minulla ei kuitenkaan ole mitään hätää, vaan välillä ihmisillä on huonoja päiviä. Minulla ja sinulla, jokaisella. Otetaan tänään vähän rauhallisemmin ja mennään aikaisin nukkumaan. Huomenna on varmasti jo parempi päivä ja parempi olo.” Lapsi nyökkää ja selitys loppuu halaukseen.
Selittämällä tilanteen, parannan kummankin oloa. Oma olo paranee, kun saan purettua tunteeni sanoiksi. Välillä pelkkä tunteiden sanoittanen riittää laukaisemaan pahan olon. Lapsen huoli ja mahdollinen pelko vanhemman vakavan ilmeen syistä, helpottaa, kun saa selityksen. Muista kuitenkin, että selität tilanteen rauhassa. Ei huutamalla, tiuskimalla tai purkamalla tunnetta lapseen.
Kun huono päivä tulee…
- Hyväksy negatiiviset tunteesi
- Sanoita ne läheisillesi (puolisolle, lapselle jne.)
- Muista rauhallisuus
- Rentoudu (jos mahdollista) ja yritä irtautua negatiivisesta ajatuskierteestä
Viimeisimmät kommentit