Jaa tämä

Katselen vanhempaa, joka taitavasti tasapainottelee kolmen lasten lautasen kanssa lounasbuffetissa.

Katselen vanhempaa, joka muutamalla sanalla saa kyynelsilmäisen lapsensa nauramaan.

Katselen vanhempaa, joka tyynenä ja rauhallisena istuu kiukkukohtauksen saaneen lapsen vieressä ja silittää hänen selkäänsä.

Katselen vanhempaa, joka silmät suurina kuuntelee lapsen innostavaa tarinaa ja täyttyy ilosta.

Katselen vanhempaa, joka suuren lapsilauman kanssa keksii yllättäen kauppakeskuksessa laattahyppyleikin, jotta siirtymistilanne pysyy hauskana ja hallinnassa.

Vanhemmilla on monia vahvuuksia, joiden käyttäminen vahvistaa omaa ja koko perheen hyvinvointia. Taitoja, jotka auttavat arjen tiimellyksessä ja vievät läpi solmukohtien.

Näitä todistamiani hetkiä vaalin ja jos mahdollista, käyn kehumassa vanhempaa. Sillä liian harvoin vanhemmat saavat kehuja tai tuntevat onnistuvansa vanhempana.

Meillä kaikilla vanhemmilla on kuitenkin monenlaisia vahvuuksia.

Oletko koskaan miettinyt missä asioissa sinä olet hyvä? Mitkä ovat sinun luonteenvahvuutesi vanhempana? Osuisiko joku näistä sinun ajatukseesi itsestäsi? Ja miten voisit ottaa ne jokapäiväiseen käyttöösi?

Toiveikkuus

Sinua ei kauan haittaa kaatuneet maidot, rikkoutunut pyöränrengas tai työprojektin venyminen. Vastoinkäymiset ovat sinusta väliaikaisia. Uskot, että sateen jälkeen paistaa aurinko ja että lopulta kaikki päättyy hyvin. Olet optimisti ja uskot hyvään. Saat toiveikkuutesi tarttumaan myös muihin. Osaat valaa uskoa puolisoosi, lapsiisi ja ystäviisi. Olet valopilkku harmauden keskellä, joka pitää tulevaisuutta hyvänä.

Huumorintaju

Sinun seurassasi kuuluu ja tuntuu nauru. Pidät nauramisesta ja siitä, että saat muut nauramaan.  Tykkäät hassutella ja huumori kantaa sinua myös läpi vastoinkäymisten. Ratkaiset arjen ongelmatilanteita huumorin ja hassuttelun kautta. Hassuin sanakääntein pystyt innostamaan lasta pukemaan ja kannustamaan koululaista koulutehtävien pariin. Sinulla on taito saada ihmiset nauramaan myös läpi kyynelten.

Sinnikkyys

Sinä teet loppuun, ne asiat mitkä aloitat. Teillä ei perheen suunnitelmat seiso, vaan löydät aina keinot päästä perille asti. Kotona verhot eivät jää puolitankoon eikä autonprojektit seisomaan pihalle vaan viimeistelet kaikki aloittamasi tehtävät. Jatkat loppuun esteistä huolimatta ja viimeisellä hetkellä sinulta löytyy tarvittaessa ylimääräinen energiabuusti, jonka voimin päästä perille. Saat iloa asioiden loppuun saattamisesta ja motivoidut helposti.

Innostus

Sinä katsot maailmaa avoimin ja uteliain mielin. Pystyt hyppäämään mukaan lapsen keksimään uuteen leikkiin ja ongelmatilanteissa keksit positiivisia ratkaisuja. Lähdet aina mukaan täysillä. Innostuksesi tarttuu usein myös muihin ihmisiin ja saat heidät mukaan erilaisiaan projekteihin. Olet mahdollisesti vanhempaintoimikunnan vetäjä tai valmentajana lapsen harrastuksesta. Innostut myös muiden onnistumisista ja koet helposti myötäintoa.

Rakkaus

Sinulla on aina avoimet ovet ja nautit toisten ihmisten seurasta. Teidän luona kokoontuvat lapsesi ystävät ja olet tunnettu siitä, että teille jokainen on tervetullut. Sylisi on avoin halaamaan ja puhallat pipit pois myös naapurien lasten polvista. Muiden ihmisten läsnäolo tuo sinulle energiaa ja voimaa. Tuot lämpöä ympärillä oleviesi ihmisten elämään.

Uteliaisuus

Haluat aina tietää mitä ympärilläsi tapahtuu ja ottaa selvää kaikista asioista. Keskustelet, kyselet, tutkit ja pohdit miten asiat tapahtuu ja mistä mikäkin asia johtuu. Olet mielelläsi mukana kaikissa keskusteluissa, tapahtumissa ja menet mukaan kaikenlaiseen toimintaan. Haet tietoa kaikesta ja kaikista. Sinua kiinnostaa niin lasten uudet pelit kuin naapurin hilloreseptin ohje. Hakeudut paikkoihin joissa voit kokea uusia elämyksiä.

Rehellisyys

Jos joku haluaa tietää, miten asia oikeasti meni, he tulevat luoksesi. Rehellisyys on arvosi ja olet aina totuuden puolella. Et hyppää johtopäätöksiin, vaan keskustelet kaikkien asianomaisten kanssa saadaksesi asioiden oikean laidan selville. Et päästä itseäsi helpolla, vaan näet vaivaa siihen, että oikeus toteutuu. Olet esimerkki ja malli muille rehellisyydestä etkä turvaudu valkoisiin valheisiin tai asian kaunisteluun.

Ystävällisyys

Sinulta saa lainaan ruohonleikkurin, leivot koulumyyjäisiin ja otat lenkille mennessäsi mukaan naapurin vanhan rouvan koiran. Olet mielelläsi mukana naapuruston talkoissa ja sinulta voi aina pyytää apua tarvittaessa. Teet mielelläsi ihmisille erilaisia palveluksia.  Ihmiset ilahtuvat sinun näkemisestäsi ja sinä heidän kohtaamisesta. Tekosi ja puheesi ovat ystävällisiä ja ihmisten on helppo lähestyä sinua.

Johtajuus

Otat luontaisesti vastuuta perheesi toiminnasta ja huolehdit kaikkien osallistumisesta arjen pyöritykseen.  Huolehdit, että tehtävät jakaantuvat tasan ja pidät kiinni rajoista. Osaat motivoida ja kannustaa, jotta perheen yhteiset asiat saadaan hoidettua. Kaikissa tilanteissa perheenjäsenet voivat kääntyä puoleesi luottaen asian hoituvan. Otat usein tilanteet hallintaa ja johdat kohti yhteistä päämäärää. Sinulla pysyy hyvin hommat hanskassa ja tilanne hallinnassa.

Sosiaalinen älykkyys

Sinulle tullaan kertomaan niin huolet kuin ilot. Olet helposti lähestyttävä, koska pystyt helposti aistimaan ihmisten eri tunnetilat. Saat toiset tuntemaan itsensä tervetulleeksi ja puhumaan heidät puolelleen. Olet sulavasti niin tuttujen kuin tuntemattomienkin joukossa. Menet helposti tutustumaan uusiin naapureihin ja juttelemaan vanhempaintoimikunnan uusille jäsenille. Vuorovaikutustilanteissa olet kuin kala vedessä ja solmit helposti uusia ystävyyssuhteita.

Kauneuden ja erinomaisuuden arvostus

Koet iloa nähdessäsi kauniita asioita ja näet kauneutta useissa arjen asioissa. Huomaat pihalla silmuun puhjenneet puun oksat, lapsen kädenjälkien luoman kauniin ikkunakuvion  ja naapurin uuden kampauksen. Sinulla on silmää erinomaisuudelle ja se nostattaa sinussa innostusta ja iloa. Sinulle tuottavat iloa niin lapsesi hienosti ratkaisema matikkayhtälö kuin iloisesti hymyilevä tuntematon vastaantulija.

Ryhmätyö

Sinä olet perheen kuuntelija ja kannustaja, joka saa kaikki palaset toimimaan yhdessä. Osaat nähdä perheenjäsentesi vahvuudet ja valjastaa ne yhteiseksi hyväksi. Sinulle on tärkeää, että perhe tekee asioita yhdessä. Kuuntelet kaikkien perheenjäsenten mielipiteitä ja osaat etsiä yhteisen ratkaisun. Sinä olet liima, joka yhdistää kaiken toimimaan.

Reiluus

Seisot oikeudenmukaisuuden puolella. Riitatilanteissa sinä lasket vaikka muro kerrallaan lapsille saman kokoiset annokset, koska sinulle on tärkeää, että kaikkia kohdellaan tasapuolisesti. Vaikka häviäisit pelin, se ei haittaa. Tärkeintä on, että peli on pelattu reilusti. Päätöksiisi luotetaan, sillä osaat joustaa ja mietit asiaa kaikkien puolelta. Et ole tunteiden vietävänä vaan mietit asiaa oikeellisuuden kannalta.

Kiitollisuus

Sinulle pienetkin asiat tuottavat iloa ja osaat löytää hyvää myös vastoinkäymisistä. Tunnet itsesi onnekkaaksi ja pysähdyt miettimään elämäsi hyviä puolia. Pystyt viihtymään monissa eri tilanteissa, koska ajattelet, että kaikesta voi oppia jotain uutta. Ilmaiset kiitollisuuttasi myös muille ja jaat hyvää mieltä muiden elämään.

Arviointikyky

Sinulle on tärkeää miettiä asioita monelta kantilta. Esimerkiksi lapsille uusia talvivaatteita ostaessasi punnitset tarkoin tarjolla olevaa valikoimaa ja käy läpi niiden plussat sekä miinukset.  Tutkit vedenkestävyyden, luet testitulokset ja pohdit hinta-laatu-suhdetta.  Päätökseesi eivät vaikuta muiden mielipiteet tai painostukset, vaan perustat päätöksesi faktoihin. Et anna tunteittesi vaikuttaa ja osta ensimmäistä lempikuviolla varustettua takkia, vaan mietit asiaa usein pidemmän aikaa. Voit kuitenkin muuttaa omaa päätöstäsi, jos saat uutta tietoa asiasta.

 

Rohkeus

Et arkaile sanoa mielipidettäsi, vaikka se olisi eri kuin muiden. Vanhempainilloissa ja kotona avaat suusi myös epäkohdista ja ehdotat uusia tapoja toimia. Vaikeuksia ja hankaluuksia kohdatessa jatkat eteenpäin, eikä sinua pelota kokeilla uusia asioita tai tehdä asioita uudella tavalla. Tarvittaessa puolustat myös muita ja rohkeutesi näkyy myös teoissa.

Anteeksiantavaisuus

Olet rauhan rakentaja ja eteenpäin menijä. Sinun luoksesi on lapsen, puolison tai ystävän on helppo tulla, vaikka he kokevat mokanneensa tai tehneensä virheen. He tietävät, että et tuomitse, vaan ymmärrät kaikkien tekevän virheitä. Lempeys on toinen nimesi ja sovinto päämääräsi.

Luovuus

Sinulta ei keinot lopu kesken ja osaat ratkaista omaperäisesti ongelman kuin ongelman. Vaikka kauppareissu unohtui, loihdit puolityhjästä jääkaapista uudella reseptillä päivällisen. Kotiin unohtunut unilelu ei ole sinulle ongelma, vaan väsäät päiväkodin varavaatteista, sukasta ja paidasta, lapselle uuden unimollan. Muiden mielestä tilanne voi olla umpikujassa, mutta sinä löydät aina reitin ratkaisuun. Koet iloa saadessasi ratkaista asioita uudella tavalla.

Hengellisyys

Koet rauhallisuutta ja turvallisuutta tuntiessasi olevasi suuremman voiman suojassa. Koet olevasi merkityksellinen osa maailmaa ja elämäsi tuntuu mielekkäältä. Sinun ei tarvitse huolehtia, sillä koet olevasi osa suurempaa suunnitelmaa. Sattuma ei kuulu sanastoosi, vaan kaikki elämän tapahtumat, niin hyvät kuin huonot, tuntuvat tarkoituksen mukaisilta ja merkityksellisiltä.

Vaatimattomuus

Sinun ei tarvitse kailottaa paremmuuttasi, vaikka sinut tunnetaan monista hyvistä ominaisuuksistasi. Teot puhuvat sanoja suuremmin ja annat niiden kertoa puolestasi. Annat estradin mielelläsi toisille ja puhut yhdessä tekemisen voimasta. Vaikka olisit antanut suuremman työpanoksen esimerkiksi luokkaretken onnistumiseksi, jaat kunnian koko tiimille.

Näkökulmanottokyky

Olet perheesi ja naapurustosi sovinnon rakentaja. Pystyt miettimään tilanteita laajasti takertumatta pikkuseikkoihin. Pystyt selittämään asiat niin, että kaikilla on mahdollisuus ymmärtää myös toisen näkökanta. Avarrat muiden ajattelua ja pidät asiat mittakaavassa. Sinun luoksesi tullaan kysymään neuvoja ja sinua pidetään viisaana.

Itsesäätely

Sinua ei haittaa vaikka ympärilläsi olisi huutavia lapsia, keittiössä kaaos ja pienin tökkimässä jalkaa puurokauhalla. Olet tunnettu hyvästä itsesäätelystä. Etkä hermostu helposti ja kestät hyvin kaikenlaisia ärsykkeitä. Pidät myös kiinni suunnitelmista ja osaat vastustaa kiusauksia. Sinuun luotetaan siinä, että pidät kiinni sovituista asioista ja hommat hoituvat sovitusti.

Oppimisen ilo

Sinulla on ikuinen tiedon jano. Haluat oppia uutta ja tietää lisää. Lisätä taitojasi ja tietoasi monella saralla. Nautit kaikista informaatiokanavista. Kädessäsi voi nähdä niin kirjan, läppärin kuin ruuvarisarjan, tutkiessasi yllättäen radion sisäistä sielunelämää. Lempisanasi on ”miksi?” ja huomaat usein pohtivasi monia asioita perinpohjaisesti. Sinulla on useita kiinnostuksen kohteita. Jaksat kuunnella naapurin iäkkään herran historian havinaista tarinaa ja tutkia lapsen kanssa spinnerin ominaisuuksia. Ajattelet, että kaikesta voi oppia jotain uutta.

Harkitsevaisuus 

Sinä osaat pysyä rauhallisena ja mietit pitkään ennen kuin toimit. Suustasi voi kuulla lauseen ”Nukutaan yön ja päätetään sitten”. Perheesi luottaa siihen, että mietit asioit yksityiskohtia myöten ja puntaroit ennen päätöstäsi sen kaikki puolet. Saatat soittaa neuvoja asiaan ystävältä tai asiantuntijalta. Suustasi ei pääse harkitsematonta sanaa, vaan kaikki on valmiiksi mietitty.

Myötätunto

Elät vahvasti mukana toisten tunteissa. Kyyneleet nousevat silmiisi lapsen tai ystävän vastoinkäymisestä. Koet myös valtavaa iloa kuullessasi ystävän saaneen uuden työpaikan. Olet mukana toisten kokemuksissa ja tunnelmissa. Sinun kanssa on helppo keskustella, koska et arvostele tai tuomitse.  

Sisu

Sinulla on kyky kulkea läpi tuulen ja tuiverruksen. Haasteet koet mahdollisuuksina ja arvosi ajavat sinua eteenpäin kohti tavoitteitasi. Luotat itseesi, taitoihisi ja kykyihisi, vaikka muut eivät sinua tukisikaan. Sinulla on kyky tehdä viimeinen loikka, silloin kun muut pitävät sitä mahdottomana.  Saatat ommella yhden illan aikana puvut koko koulunäytelmään asusteiden hävitessä juuri ennen ensi-iltaa tai paistaa 200 muffinia yön aikana aamun koulumyyjäisiin. Kaikki tuntuu sinulle mahdolliselta.

Jokaisella vanhemmalla ja isovanhemmalla on vahvuuksia joita käyttämällä voi kukoistaa. Ne tulevat näkyviin niin hyvinä hetkinä kuin vastoinkäymisissä. Vahvuuksia käyttämällä meidän on mahdollisuus kehittyä vanhempana ja yltää parhaimpaamme. 

Mitkä ovat sinun vahvuutesi?

Laita rohkeasti kommentteihin omat vahvuutesi, tuntemasi äidin tai isän vahvuudet tai kokemuksesi tilanteista, joissa olet nähnyt vanhempien käyttävät vahvuuksia. Jokainen kommentti ilahduttaa ja voimme jakaa yhdessä hyvää! ?

 

Lisää luonteenvahvuuksista

Luonteenvahvuudet – mitä, miksi, miten?

Testaa luonteenvahvuutesi (Sivut englanniksi, testi suomeksi)

Kirjallisuutta

Huomaa hyvä! – kirja ja toimintakortit

Huomaa hyvä! Vahvuusvariksen bongausopas