Taas päässä kiehuu, kun esikoinen ei tunnu kuuntelevan ja positiiviset tilanteeseen puuttumiskeinot tuntuvat olevan kaukana mielestä. Jokainen tilanne tuntuu ylittävän puuttumiskynnyksen, vaikka todellisuudessa en hyvänä päivänä edes huomaisi asiaa.
Huomaan tarvitsevani omia oppejani. Lisään päivää itsesäätelyharjoituksia ja kertaan itsemyötätunnon oppeja.
Kuitenkin suurin ongelma tuntuu olevan se, että olen hävittämässä sisäisen kannustajan.
Monissa tilanteissa tunnen olevani liian väsynyt, epäonnistuja ja surkea kasvattaja. Virheitä ja unohduksia tulee enemmän niin arkisissa asioissa kuin hankalissa tilanteissa.
Monet asiat voivat kuormittaa arkea. Sairastuminen, kiire, taloudelliset vaikeudet, riidat kotona tai töissä sekä muut stressiä lisäävät tilanteet lisäävät kuormaa yllättäen ja huomattavasti. Kuormittuneessa tilanteessa tarttuu helpommin huonoihin ratkaisuihin ja negatiivinen kierre alkaa.
Mietin miten saisin ennakoitua tilanteita ja siitä mieleeni tuli kirjoittaa itselleni kirje vaikeita tilanteita varten. Työkalu, jonka voisin laittaa jääkaapin oveen tai sujauttaa takin taskuun ulos mennessä. Pieni muistutus siitä, että tästäkin tilanteesta voi selviytyä ja vieläpä positiivisin keinoin.
Silloin kun ei puoliso ole paikalla tai ei voi soittaa ystävälle tukea saadakseen, on hyvä löytää ystävällinen ja kannustava ääni sisältään.
Kannustuskirje itselleni
Rakas Tiia, hengitä syvään ja rauhassa. Sinä selviät tästä. Olet väsynyt ja turhautunut. Se on täysin ymmärrettävää. Muista, että sinulla on myös vahvuuksia. Olet luova, sinnikäs ja kiitollinen. Voit käyttää näitä vahvuuksia tässäkin tilanteessa. Olet harjoitellut myös itsesäätelykeinoja. Nyt on hyvä sulkea silmät, ravistella kehoa ja juoda lasi vettä. Pidennät näillä lapsen käytöksen ja sinun reaktiosi väliä. Näin pääset parempiin ratkaisuihin. Hyvin se menee. Minä uskon sinuun.
Tällainen kirje on hyvä voimavaran väline jokaiselle meistä, jotka kamppailevat oman sisäisen äänensä kanssa. Kirjoittamistyö auttaa pohtimaan omia vahvuuksia ja voimavaroja sekä ennakoimaan tilanteita. Kirjoitetun tekstin lukeminen auttaa muistamaan asian vaikeina hetkinä paremmin kuin pelkkä pään sisäinen hokema. Se myös hiljentaa vauhtia eikä suoraan ryntää reagoimaan vaan ottaa tilanteessa paussin, välin, jotta ajatus kulkee paremmin.
Suosittelen kirjoittamaan itselleen kannustuskirjeen vaikeita tilanteita varten ja ripustaa se jääkaapin oveen tai laittamaan esimerkiksi kalenterin väliin.
Voit myös käyttää samaa kirjemallia kuin minä. Tässä pohja pdf-muodossa.
Klikkaa tästä —> Kannustuskirje itselle
Vinkki! Tämä sopii myös vaikeisiin tilanteisiin puolison tai työkaverin kanssa korvaamalla sana lapsi puolisolla tai työkaverilla.
Hyviä kirjoitushetkiä!
Viimeisimmät kommentit