Hyvän viljelyn viikko

Jaa tämä sivu

Jokainen sen jo tietää. Se mihin keskitymme – se kasvaa! Ja se jota ympärille viljelemme – kasvaa myös!

Siksi lasten kanssa kannattaa muistaa pysähtyä ja käydä aika ajoin läpi itsessään ja ympärillä oleva hyvä. Sekä opettaa, miten laittaa hyvä leviämään!

Hyvän viljelyn viikko lähtee sillä, että kotona perheenjäsenten tai lapsiryhmässä lapsien kanssa käydään läpi, millä kaikin tavoin voin tehdä toisille hyvää? Liitteen voi tulostaa A3 – kokoisena ja kerätä perheenjäsenten tai lasten vastauksia siihen tai A4 – kokoisena ja kerätä vastauksia vaikka post it – lappuihin taulun ympärille.

Ajatukset – Ajatuksilla voi lähteä mielikuvamatkalle vaikka hyviin muistoihin. Voidaan katsella yhdessä valokuva-albumia tai musiikin mukana lähteä mielikuvamatkalle unelmapaikkaan. Jos meinaa sisaruksen tai kaverin kanssa tulla riitaa, voi lähteä ajatuksissa hetkeen, kun yhdessä oli kiva olla ja leikit sujui hyvin. Ohjata ajatukset muistamaan toisessa olevat hyvät asiat. Ajatukset voi myös virittää hyvään yhteistyössä silmien kanssa. Kun katson ympärille, mitä näen? Keskitänkö katseeni hyvään vai epäkohtiin? Kun kohtaan toisen, mitä hyvää voisin hänestä ajatella? Voisinko tehdä yhteistyötä suun kanssa ja antaa kehun: ”Onpa sinulla valoisa hymy”.

Silmät – Silmillä voin etsiä kaikkea näkemääni hyvää ja kaunista. Hyvä voi olla ympäristössä, esimerkiksi todella hieno kivi, upea maisema, kaunis taulu tai hieno peligrafiikka. Se voi olla jotain hyvää, mitä näkee toisen tekevän, kuten lapsen auttavan toiselle lapselle kenkiä jalkaan. Silmillä voi myös hymyillä toiselle.

Suu – Suu levittää ja kasvattaa hyvää hymyilemällä ja kauniilla sanoilla. Etenkin lasten kanssa kannattaa miettiä, mitkä lauseet tuntuvat hyviltä kuulla? Mitä hyvää voi toiselle sanoa? Mitkä sanat silittävät? Millaiset sanat satuttavat? Miten muistan valita hyvät sanat? Joskus suu tekee hyvää vain olemalla. Kun on hiljaisuuden tai toisen kuuntelemisen aika, on suun hyvä olla kiinni. Se on silloin suun paras asento.

Korvat – Korvat tekevät hyvää kuuntelemalla toisia. Kuuntelemalla voi tehdä paljon hyvää. Korvat voivat myös kuunnella hyviä sanoja tai kaunista musiikkia. Paljon hyvää menee sisään korvien kautta.

Kädet – Kädet vasta ovatkin oivalliset hyväntekijät! Ne voivat silittää ja kutittaa. Ne voivat ojentua ja nostaa kaatuneen kaverin. Ne voivat auttaa ystävälle repun selkään. Ne voivat ojentaa nenäliinan itkevälle ja ruokaa nälkäiselle. Käsillä voi kutsua ystävän luokseen ja vilkuttaa iloisesti. Ne voivat leipoa yhdessä vanhemman kanssa tai haravoida yhdessä syyslehtiä. Käsien listasta voi saada lasten kanssa vaikka kuinka pitkän.

Jalat – Jaloillamme voimme iloita, pomppia  ja tanssia. Ne voivat pelata kaverin kanssa jalkapalloa ja ne voivat viedä meidät hyvien tekojen luo, kuten viemään janoiselle lasin vettä. Ne edustavat myös valintojamme. Kun näemme apua tarvitsevan. Lähdemmekö pois vai menemmekö auttamaan? Jaloilla voimme tehdä paljon hyvää.

Näiden lisäksi voi keksiä muille kehon osille hyvän levittämisen tehtäviä. Olkapää, johon voi joku nojata. Selkä, johon voi esimerkiksi piirtää sormella, jotta toinen rentoutuu. Aikuisen syli, johon pääsee istumaan.

Hyvään keskittymistä ja viljelemistä voi toteuttaa monella tavalla.

  1. Ensimmäinen tapa on ottaa joka viikolle yhden kohdan. Ensimmäisellä viikolla keskitytään mielen ja ajatuksien hyvään, toiselle silmien hyvään, esimerkiksi bongaamaan hyviä tekoja. Kolmannella viikolla keskitytään suun hyvään. Levittämään hymyjä ja viljelemään kauniita sanoja. Lapsien tai oppilaiden on tarkoitus tehdä hyvää juuri tällä osalla itseään.
  2. Lapset voivat kerätä omia hyviä asioita ja tekoja omaan tauluun. Esimerkiksi oman pohjan voi tulostaa jokaiselle lapselle A4-koossa.
  3. Tai voi tehdä kaikille yhteisen hyvän seinän, johon kerätään niin hyviä tekoja, joita joku perheenjäsen tai lapsiryhmässä oleva lapsi tai aikuinen on tehnyt tai joku nähnyt kotona, kodin ulkopuolella, päiväkodissa tai koulussa.

Hymy, hyvät sanat ja teot ovat kuin siemeniä. Kun ne kasvavat, me kaikki voimme kukoistaa!

Tästä voi sitten jatkaa hyvän viljelyn kuukauteen ja hyvän viljelyn vuoteen. 🙂

Vinkki! Toimii myös aikuisille, opettajainhuoneeseen tai työpaikan kahvihuoneeseen, lisäämään työhyvinvointia! Miten teemme hyvää toisillemme työtovereina ja levitämme hyvää työyhteisössä?

Lataa hyvän viljelyn viikko tästä