Mielin kielin kuuntelen, kosketan, näen, haistan ja maistan

Jaa tämä sivu

Rakastan tehdä lasten kanssa aistiharjoituksia. Siksi haluan jakaa yhden myös teille. 🙂

Tämä on jokaisen lapsen oma aistitaulu, johon voi joko kirjoittaa, piirtää tai leikata esimerkiksi lehdistä kuvia kertomaan omista mielijutuista.

Ensimmäinen on HAJUAISTI. Tähän voi kerätä niitä asioita, joiden tuoksusta tykkää. Voitte tehdä tämän yhteydessä tuoksuharjoituksia. Haistella esimerkiksi eri hedelmiä, mausteita tai luontoretkellä etsiä erilaisia tuoksuja, esimerkiksi koivunlehti tai mustikanvarvut. Kirjoittamisen tai kuvien lisäksi tähän voi teipata esimerkiksi kuivatun kukan tai mausteneilikan.

Toinen on MAKUAISTI. Tähän voi kerätä niitä asioita, joiden mausta pitää. Menkää pohdinnoissa pidemmälle kuin vain lempiruokaan. Miettikää pidättekö enemmän kylmistä vai lämpimistä ruoista? Onko enemmän suolaisen kuin makean ystävä? Onko kiva rouskutella vai pitääkö enemmän helposti syötävästä ruoasta?

Kolmas on NÄKÖAISTI. Tähän voi kerätä sellaisia asioita, mitä lapsi tykkää katsella. Onko ne maisemia vai kissakuvia? Millaisia värejä esimerkiksi omasta huoneesta löytyy? Onko kotona lapsen itse valitsemia tauluja tai sisustustarvikkeita? Tykkääkö lapsi kiiltävistä esineistä tai valoista? Jos saatte selattavaksi lehtiä, ottakaa ne avuksi. Miettikää, mihin niistä silmä ensiksi katsoo? Millaiset kuvat ovat lapsen mielestä kivoja? Onko niissä ihmisiä, eläimiä, maisemia vai esineitä?

Neljäs on TUNTOAISTI. Millaisesta kosketuksesta lapsi tykkää. Pitääkö hän siitä, kun joku harjaa hiuksia? Tai silittää selkää? Pitääkö hän halauksista tai kyynärpään kutituksesta? Pidänkö pehmeistä vaatteista vai karkeista pyyhkeistä? Pidänkö karvapinnasta vai fleecestä? Tähän voi ottaa myös mukaan eri materiaalien tunnustelun. Etsi kasa erilaisia kankaita, harjaksia, höyheniä ja muita materiaaleja yhteiseksi kosketustyöpajaksi. 

Viides on KUULOAISTI. Millaiset äänet meitä miellyttävät? Millaista musiikkia tykkään kuunnella? Tätä voi kokeilla esimerkiksi musiikkiluokassa eri soittimilla. Pidänkö kilikellon heleästä äänestä vai patarummun kumahduksesta? Pidänkö hitaasta rytmistä vai nopeasta rytmistä? Millaiset äänet hivelevät tärykalvojani? Pidänkö suhinasta, pärinästä vai pirinästä? Pidänkö puheen sorinasta vai tuulen hiljaisesta vireestä?

Harjoitus tutustuttaa meidät aisteihimme, laittaa tutkimaan niiden toimintaa sekä opimme tuntemaan paremmin itseämme. Tutustumme myös  paremmin toisiimme jos taulut laitetaan näkyville luokkaan tai lapsiryhmän seinälle.

Lisävinkki! Aistien kautta voimme usein päästä myös niihin asioihin, jotka rauhoittavat meitä. Niillä voi tukea itsesäätelyn kehitystä. Taulua voi käyttää lapsen kanssa etsimään myös niitä aistitekijöitä, joilla on rauhoittava vaikutus. Rauhoittava tuoksu, miellyttävä maku, kaunis maisema, hyvältä tuntuva kosketus tai mieltä hyväilevä musiikki voi toimia hyvänä tukena itsesäätelylle. Sitä voi käyttää, kun tarve vaatii.