Tunnetaulu - vaikeat tunteet

Jaa tämä sivu

Vaikeiden tunteiden tunnistaminen – suru, viha, pettymys, pelko, jännitys – auttaa niiden käsittelyyn. Tunteiden läpikäyminen yhdessä lapsen kanssa auttaa lasta tunnistamaan, hyväksymään ja säätelemään omia tunnereaktioita.

Tunnetaulu auttaa lasta läpikäymään eri vaikeita tunteita seuraavien askelien kautta. Miettimään millaisia vaikeita tunteita on? Millaisena se tuntuu kehossa? Missä tilanteissa kyseinen tunne voi nousta? Mitä voin itse tehdä? Mitä toivoisin muiden tekevän? Kuka auttaa?

Tunne? – kirjoita tähän mitä tunnetta käydään läpi

Missä tuntuu? – miettikää missä tunne tuntuu kehossa. Tuntuuko viha painona päässä? Suru märkänä viittana olkapäillä? Missä kohtaa ja millaisena tunne tuntuu kehossa?

Miten näkyy? – Miten muut voivat nähdä, että lapsi on esimerkiksi surullinen, vihainen tai pettynyt? Näkyykö se asennossa, ilmeissä, toiminnassa? Tömisytteleekö vihainen jalkojaan tai surullisen silmässä on kyyneleitä? Miten tunne näkyy ulospäin?

Missä tilanteissa tunne voi tulla esiin? Esimerkiksi  Pettymys – kun häviän pelissä. Surullinen – jos en pääse mukaan toisten leikkiin. Jännitys – kun pitää puhua ihastukselle.

Mitä voin tehdä?  Käy lapsen kanssa keinoja, kuinka hyväksyä tunne, tutkiskella ja säädellä sitä rakentavasti. Mitä lapsi voi itse tehdä tunteen käsittelyn tai säätelyn eteen?

Mitä muut voivat tehdä? Tähän kohtaan kerätään lapsen toiveita siitä, mitä hän haluaisi muiden tekevän. Haluaako hän suruissaan ollessaan halauksen vai kuunnella rauhassa omaa lempimusiikkia? Hypitäänkö viha yhdessä ulkona pienemmäksi vai pysähdytäänkö yhdessä hengittämään?

Kuka auttaa? On erittäin tärkeää, että lapsi ei jää vaikeiden tunteiden kanssa yksin eikä kuvittele, että pitäisi pärjätä yksin. Vaikeiden tunteiden kanssa pitää saada tukeutua toiseen ihmiseen. Tähän voi kerätä niiden nimet, jotka voivat auttaa lasta tämän tunteen kanssa. Kenen puoleen lapsi voi kääntyä, jos tuntee tarvitsevansa apua?

Jokaisesta tunteesta voi tehdä vaikka oman taulun ja tehdä niistä tunnekansio! 🙂

Vinkki! Taulun voi tulostaa myös isona julisteena ja kerätä siihen koko lapsiryhmän vastaukset yhteen tauluun.