Jaa tämä

”Ihana äiti!” kuuluu yhtäkkiä auton takapenkiltä.

Juuri ennen nukahtamista, vahvat kädet kietoutuvat ympärilleni ja antavat hyvänyönsuukon otsalleni.

Puhelin kilahtaa ja ruutuun nousee viesti ystävältä: ”Kahvit kaupungilla?”

”Tiia tuli!” kuuluu kirkkaana lapsen suusta saapuessani kerhohuoneeseen.

Oven avaus ja hymy, kohtelias ele tuntemattomalta.

Jokainen näistä nostaa hymyn huulille ja tuo lämpöä rintaan. Pieni rakkauden mikrohetki, joka kasvattaa hyvää. Jokaiseen päivään kuuluu rakkauden hetkiä. Pieniä kohtaamisia, pieniä sanoja ja tekoja, jotka nostavat myönteisiä tunteita. Rakkaita, läheisiä, tuttuja ja tuntemattomia. Jokaisena päivänä voit antaa ja vastaanottaa rakkautta. Jaettuja myönteisiä tunteita. Yhteyttä kasvattavia tekoja.

Rakkaus lasta kohtaan. Rakkaus puolisoa kohtaan. Rakkaus ystäviä kohtaan. Rakkaus eläimiin. Rakkaus harrastuksiin, kauniisiin esineisiin, taiteeseen ja tieteeseen. Rakkautta on monenlaista. On kiintymysrakkautta, myötätuntoista rakkautta, kumppanillista rakkautta, intohimoista rakkautta. Rakkaus on monipuolista, monimuotoista, alati muuttuvaa ja parhaimmillaan koko elämän mittaista.

Rakkaus on yksi vahvuuteni. Pidän halaamisesta, hymyilen joka päivä tutuille ja tuntemattomille. Kerron helposti muille ihmisille kuinka tärkeitä he ovat ja mitä minulle merkitsevät. Voisi kuvitella, että ”minä rakastan sinua” kuuluisi jokapäiväiseen sanastooni. Mutta se ei kuulu. Rakastan monia ihmisiä elämässäni, mutta itselleni ominaisin tapa ilmaista se on kosketuksen kautta. Halaus, suukko, silitys, hiusten pörrötys ja käden hively tulevat luonnostaan.  Rakkauteni näkyy myös tekoina. Hoivaan ja hoidan perheenjäseniä ja joka päivä näytän heille tunteeni. Autan ystäviäni, kuuntelen ja olen heitä varten. Työssäni kuuntelen ja hoidan asiat niin, että kaikilla olisi hyvä olla. Joka päivä yritän vahvistaa rakkautta kotona, työssäni ja kaikkialla missä kuljenkaan. Saan voimaa rakkauden hetkistä ja siksi vaalin pieniäkin rakkauden mikrohetkiä.

Mitä on rakkauden vahvuus?

Rakkauden vahvuudessa puhutaan rakkaudesta toisia ihmisiä kohtaan ja läheisten ihmissuhteiden arvostamisesta. Rakkautta on jaettu myönteinen tunne.

Love is that micro-moment of warmth and connection that you share with another living being. – Barbara Fredrickson

Rakkaus on tunnetta ja tekoja. Se on sidoksissa myötätuntoon ja empatiaan. Se on kaikista vahvin myönteisin tunne.

 

Miksi se on tärkeää?

Rakkaus on elintärkeää, sillä se muodostaa ihmisten välille lähes kaiken kantavan sillan. – Huomaa hyvä! – kirja

Rakkaus saa meidät luomaan ihmissuhteita, vaalimaan ja arvostamaan niitä. Rakkaudesta saa voimaa, joka saa meidät tekemään huimia asioita. Rakkaus on vahvasti sidoksissa myönteisten tunteiden tuntemiseen ja ilmaisemiseen.

Olemme luodut rakastamaan ja aivomme mahdollistavat tämän yhteyden luomisen. Rakkaus vahvistaa yhteenkuuluvuuden tunnetta ja vähentää vastakkaisasettelua. Rakkauden hetket vaikuttavat positiivisesti henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiimme.

Onko minun vahvuuteni rakkaus?

Arvostat läheisiä ihmissuhteita

Sinulle on helppoa osoittaa myönteisiä tunteita toisia kohtaan

Vietät paljon aikaa sinulle läheisien ihmisten kanssa

Sinulle on luonnollista tehdä asioita toisten puolesta

Saat energiaa muiden ihmisten seurasta

Kohtaat avoimesti ja lämmöllä myös tuntemattomat ihmiset

Rakkauden käsittelyhetki

1. Viikon vahvuus

Tällä viikolla vahvuutta arvaillaan viikon vahvuutta laululeikkien avulla.

a) Etsikää laulu, jossa vahvuussana esiintyy. Laulakaa laulua, mutta vahvuussanan kohdalla sanokaa ”piip”. Muiden tehtävä on arvata sana.

b) Laulakaa laulua siansaksaksi eli höpösanoilla. Yrittäkää saada tunne esiin laulun sävelellä ja sanojen painotuksella.

2. Rakkauden käsittely tarinan, toimintakortin ja/tai keskustelun kautta

Virityksenä voi lukea jonkun tarinan tai vanhempien lasten kanssa lehtijutun rakkaudesta. Miettikää yhdessä, mitä kaikkea rakkaus on ja mitä siihen kuuluu? Miltä rakkaus näkyy, miten se tuntuu, ketä kaikkia rakastamme ja miten sen näytämme?

Kysymyksiä toimintakorttiin liittyen alle kouluikäisten kanssa:

  1. Mitä kuvassa tapahtuu?
  2. Mikä tunne kuvasta tulee mieleen?
  3. Mitä linnut kuvassa tekevät?
  4. Millaiselta halaaminen tuntuu?
  5. Miten rakkautta voi ilmaista toisia kohtaan?

3. Miten rakkaus näkyy meidän kotonamme?

Rakkaus ei katso sitä millä tavalla sitä ilmaiset, eikä sen muotoja voi verrata toisiinsa. Joillekin ”kolme pientä sanaa” ovat vahvin rakkauden muoto. Toisille se on sitä, että pysyy toisen rinnalla aina läpi vuosien, läpi karikoiden.  Kolmannelle se on läsnäoloa ja kuuntelemista.

Miettikää yhdessä, miten osoitatte kotona rakkautta toisianne kohtaan? Tapahtuuko se sanoin vai teoin? Onko eri perheenjäsenillä eri tapoja? Onko itselle paras tapa kertoa, koskettaa tai tehdä jotain toisen puolesta?

4. 100 tapaa sanoa rakastan

Miettikää yhdessä mahdollisimman monta erilaista tapaa, millä voi osoittaa rakkautta toista kohtaan. Tehkää yhteinen lista. Esimerkiksi sanomalla kuinka tärkeä toinen on minulle, ripustamalla hänen avukseen pyykkejä, tekemällä ruokaa koko perheelle, jakamalla popcornit veljen kanssa, rapsuttamalla toisen selkää.

5. Rakkausagentti

Piilottakaa toisillenne rakkausviestejä. Sujauttakaa taskuun lappu, johon on kirjoitettu viesti. Sen voi aloittaa esimerkiksi lauseilla: ”Minä pidän sinusta koska..”, ”Parasta sinussa on…”, ”Minusta on ihanaa, kun sinä…”.

Voitte myös miettiä muita tapoja tehdä yllättäviä rakkauden tekoja. Tiskatkaa tiskit toisen tiskivuorolla, laittakaa sängyn päälle valmiiksi lämmittävät sukat, hoitakaa joku työ pyytämättä.

6. Hymypäivä

Ottakaa tehtäväksi hymyillä kaikille kohtaamillenne ihmisille töissä, koulussa tai päiväkodissa. Tutuille ja tuntemattomille. Kertokaa illalla kotona, miten päivä sujui ja mitä tapahtui ja mitä tunsitte.

Hymyilen rattaissa istuvalle pienelle tytölle ja hymy leviää myös hänen kasvoilleen. Bussissa katson penkissä väärinpäin istuvaa lasta, joka tuijottaa takana istuvia. Katson häntä ja hymyilen. Hän hymyilee takaisin. Kun kuljen kaupungilla, minulla on tapana katsoa ja hymyillä varsinkin lapsille. Lapset tarvitsevat aikuisia enemmän yhteyden tuntua. Pieninä ohikiitävinä hetkinä voin jättää heidän mieleensä jotain hyvää. Pienen rakkauden mikrohetken. Katsekontaktin ja hymyn.

7. Rakkauden ympyrä

Piirtäkää yhdessä rakkauden ympyrä. Kuka kuuluu minun rakkauden ympyrääni? Perheenjäsenet, ystävät, läheiset, mummit ja kummit. Miten he osoittavat rakkautta minua kohtaan ja miten minä osoitan rakkauttani heitä kohtaan?

8. Vaikeiden tilanteiden rakkausapuri

”Nyt meidän täytyy ottaa rakkaus apuun!” sanoo pieni tyttö topakasti kesken tilanteen. Hän on seurannut sivusta hetken aikaa kahden ystävänsä kiistaa barbinuken mekosta ja nyt päättänyt puuttua tilanteeseen. Olen juuri ollut matkalla auttamaan tilanteen selviämisessä, mutta pysähdyn tytön kommentin jälkeen seuraamaan tilannetta hieman kauempaa. ”Hymyillään hetken aikaa.” hän jatkaa. Tytöt hämmentyvät ja tekevät työtä käskettyä. He hymyilevät hiljaa toisilleen. Tilanne rauhoittuu ja kiista unohtuu. Pieni teko, mutta suuri vaikutus.

Vaikeissa tilanteissa on hyvä ottaa rakkaus avuksi ja katsoa tilannetta rakkauden näkökulmasta, lempeydellä ja ymmärryksellä.

”Sano minulle siitä ihmisestä kolme hyvää asiaa” ystäväni kehottaa, kesken tunnepurkaukseni. Kysymys pysäyttää tilanteessa, jossa rakkauteni ihmisiä kohtaan on ollut koetuksella erään puolitutun ihmisen kohdalla, joka on tehnyt elämästäni vaikeaa. Hämmästyn kysymystä. Alan kuitenkin miettimään ja hetken kuluttua saan kolme asiaa listattua. Ehkä hieman pinnallista, mutta tarpeeksi laittamaan ajatukseni toisille raiteille. Kaikissa meissä on jotain hyvää, vaikka välillä tekomme ei aina ole hyviä. Pahin tunne laantuu ja ajatukset selkeytyvät.

Rakkaus on hyvä apuväline myös aikuisten vaikeille asioille. Tarkastele asioita lempeyden kautta ja yritä aktivoida myönteisiä tunteita.

Miten vahvistaa rakkautta?

1. Ole ensimmäinen liikuttaja

Ole rakkauden lähettiläs. Ilmaise rakkautta lasta ja läheisimpiäsi kohtaan ensimmäisenä. Ole se joka hymyilee ensin, se joka avaa kätensä ensin halaukseen, sanoo ensin kannustuksia ja kehuja. Voit olla rakastava, vaikka et juuri tällä hetkellä tunne olevansa rakastettu. Aloita sinä rakkauden kierre. Ole rakkauden malli.

(kirjoitus jatkuu kuvan jälkeen)

Nalle sydän kädessään

2. Tee siitä rutiini

Ota tavaksi ilmaista rakkauttasi joka päivä. Mieti asioita rakkauden kautta ja auta myös lapsia katsomaan asioita rakkauden kautta. Ottakaa koko perheen tavaksi huomioida kaikkia perheen jäseniä joka päivä. Auta lapsia osoittamaan rakkautta eri tavoin.

Yläkoululainen Matias lukee kolmatta tuntia ruotsin tenttiin. Hän huokailee, haukottelee ja koko touhu näyttää väsyttävän. Pikkuveli Ville lukee lehtiä lattialle ja katselee mietiskellen Matiasta. Vinkkaan pikkuveljen tulemaan luokseni. Ehdotan että voitaisiin tehdä Matiakselle yhdessä leipä ja viedä virkistykseksi lasi tuoremehua. Teemme tarjoilun ja Ville vie tarjottimen Matiakselle. Hymy leviää Matiaksen naamalle ja Ville iloitsee auttamisesta. Tällä rakkauden teolla veljesten välinen yhteys vahvistuu.

Olisin voinut tehdä myös itse leivän Matiakselle tai sanoa hänelle, että pidä tauko ja syö. Tällä eleellä pystyin kuitenkin ottamaan veljen mukaan ja näyttämään hänelle yhden tavan osoittaa rakkauttaan isoveljeä kohtaan.

3. Ilmaise eri tavoin

Kosketa, kerro sanoin ja teoin. Käytä eri muotoja.

Ovi kolahtaa illalla hyvin myöhään, kun väsynyt mies saapuu töistä. Hetki unta ja aamulla taas lähtö töihin. Aamulla herään aikaisin ja avaan kaihtimet. Ensilumi on satanut. Heitän takin päälle ja vedän kengät jalkaan. Käyn harjaamassa auton valmiiksi ja laitan lämmittimen päälle. Herättyään mies meinaa ensiksi mennä putsaamaan auton ja laittamaan lämmitykseen, mutta nähtyään, että olen tehnyt sen jo, meille jää aikaa juoda aamukahvit yhdessä. Tällä pienellä teolla lisään rakkautta meidän välillämme.

4. Etsi ja kasvata

”Ihana kun autoit siskoa riisumaan ulkopukunsa.”, ”Olipas kunnon rutistus veljelle.”, ”Kylläpä sanoit siskolle tosi ihanasti.”

Huomaa rakkauden hetkiä päivän aikana ja käytä positiivista vahvistamista niiden esiin nostamiseksi. Näin rakkauden teko laajenee ja muutkin voi nauttia siitä. Jaa myös näkemiäsi rakkauden tekoja muille. Kun kerrot myös puolisolle tai etävanhemmalle lastenrakkauden hetket, jaatte myönteisiä tunteita ja samalla käytätte ”juorukehua”* vahvistamaan hyvää lapsessa.

*Ben Furman: Muksuoppi

5. Luo turvaa

Rakkaus tarvitsee kukoistaakseen turvallisen ympäristön. Turvallisuus luo myös rakkautta. Pidä huolta siitä, että lapsi tuntee olonsa turvalliseksi. Pelon ja häpeän ilmapiirissä rakkautta ei esiinny.

6. Vahvista yhteyttä

Rakkaus syntyy yhteydessä toiseen ihmiseen. Hetkissä joissa tunnemme tulevamme nähdyksi ja kuulluksi. Rakkaus vaatii läsnäoloa ja tämän yhteyden vaalimista. Rakkaus tarvitsee katsekontaktin tai kosketuksen, parhaimmillaan molemmat.

7. Ole optimisti

Jos tuntuu, että rakkaus ei tällä hetkellä tunnu asuvan teidän kotona, älä jää miettimään tilannetta muuttumattomana. Optimistinen asenne voi auttaa muuttamaan tilanteen. Jos mahdollista, lue materiaaleissa oleva Fredricksonin kirja ja tee siihen liittyviä harjoituksia rakkauden hetkien lisäämiseksi. Muista myös rakkaus ja myötätunto itseäsi kohtaan. Keskustele perheenjäsenien kanssa tunteistasi ja miettikää yhdessä, miten voisitte lisätä perheenne rakkautta.

8. Muista rakastaa myös itseäsi

Hoida myös omaa mieltäsi ja hyvinvointiasi. Yksi hyvä harjoitus on ”self love” – meditaatio, jossa hiljennytään ja toivotaan itselle kaikkea hyvää. Harjoitus löytyy materiaalikohdassa esitellystä Barbara Fredricksonin kirjasta.

Jos tulen torjutuksi. Lapsi ei halua halata, kauniit sanat saavat vastineeksi ”ihan sama”-tokaisuja tai ovien sulkemisia. Tässä muutamia ajatuksia avaamaan näitä tilanteita.

1. Onko oikea aika?

Kaappaat lapsesi halaukseen, mutta hän kiemurtelee pois ja jatkaa leikkejä. Joskus kyse on vain huonosta ajoituksesta. Lapsella on hänelle tärkeä juttu kesken. Lapsi ei halua hellyydenosoituksia kavereiden edessä. Lapsella on huono olo.

2. Millä tavalla lapsi haluaa, että häntä kohtaan osoitetaan rakkautta?

Haluan sanattomasti kehua lasta pörröttämällä hänen tukkaansa, mutta saan vastaukseksi kauhean kirkunan siitä, että ”sä pilaat mun hiukset”.

Joskus rakkauden osoituksen tapa ei vastaa lapsen toiveita. Keskustele millä tavalla lapsi pitää siitä, että rakkautta osoitetaan. Joskus lapsen mielestä paras kosketus voi olla ”high five” eli läpsy ja paras kehu ”hyvä homma”. Tässäkin tapauksessa yhteyden luominen ja lapsen kuunteleminen avaavat usein tien kohti ratkaisua.

Materiaalia

Rakkausaiheisia kirjoja

Nilsson, Ulf &Brogger, Lilian: Popcorn ja Rapsu – rakkaudesta sekaisin. Otava. 2002.

Monia vuosia lempikirjani rakkaudesta on ollut Popcorn ja Rapsu – sekaisin rakkaudesta. Se kertoo ihanan tarinan kahden pupun rakastumisesta, kaipauksesta ja ihanankamalista sekaisista tunteista mitä rakkauteen voi liittyä, kun huomaa rakastuvansa ihka ensimmäistä kertaa.Tämä sopii ihastumisen ja rakkauden tunteiden käsittelyyn vanhempien lasten kanssa.

Äkkiä tuuli pysähtyy. Äkkiä kaikki hiljenee ja pidättää hengitystään. Tästä hetkestä aika pysähtyy.

Aikuisille aivan upea kirja rakkauden monimuotoisuudesta ja sen kasvattamisesta on Barbara L.Fredricksonin Love 2.0. Sen luettuaan katsoo rakkauden käsitettä aivan uudella tavalla. Kirjassa on teoriaosuus ja harjoitteluosuus, jotka auttavat kasvattamaan rakkautta jokaisessa päivässä.

Lisää rakkauden vahvuudesta

Building Happiness, Resilience and Motivation in Adolescents

Huomaa hyvä! – kirja ja toimintakortit